0,99%-os lakáshitelek: vidáman csipognak a fészekrakók Szlovákiában

2010. szeptember 8. 11:02

Míg hazánkban szenvednek a devizahitelesek, addig északi szomszédunk lakói még soha ilyen olcsón nem juthattak lakáshitelhez, mint napjainkban. A Szlovák Takarékpénztár a kritikus 4%-os szint alá csökkentette a lakáshitelek kamatait, az ország vezető pénzintézete mellett a többi bank is hasonló intézkedések és kedvezmények bevezetését jelezte. A 35 évnél fiatalabb ügyfelek akár már 0,99%-os kamattal is vehetnek fel hitelt.

A pénzintézetek nem zárták ki, hogy a Szlovák Takarékpénztárhoz hasonlóan csökkenthetik a kamataikat, vagy eltörölhetik a hitellel kapcsolatos költségek egy részét, esetleg a hosszabb lekötés esetén kínálnak majd kedvezményesebb kamatot. Ennek hátterében elsősorban az Európai Központi Bank alacsony kamatszintet támogató intézkedési állnak. Ezzel - többek között - azt szeretnék elérni, hogy a hitelek egyre szélesebb réteg számára váljanak hozzáférhetővé, gyorsabb gazdasági növekedést generálva a válságtól megtépázott eurózónában.

Az alacsony kamatszintnek elsősorban a jelzáloghiteleket felvevők örvendhetnek. "A hitelkamatok várhatóan még hosszabb időn keresztül alacsonyak maradnak, növekedésük csak a jövő év második felében várható" - mondta az Új Szónak Juraj Valachy, a Tatra banka elemzője.

A következő egy évben az elemzők már nem számítanak arra, hogy az Európai Központi Bank tovább csökkentené az alapkamatát, hiszen erre csak akkor szánná el magát, ha az eurózóna újabb válságba kerülne. Szlovákiában az elkövetkező időszakban a kamatszint elsősorban a bankok közötti konkurenciaharctól függ majd. A pénzintézetek 2010 elejétől már nagyobb kedvvel nyújtanak hitelt, mint korábban, most azonban a lakosság hiteligénylési kedve csökkent.

"Nem számítunk arra, hogy az elkövetkező időszakban látványosabb mértékben nőne a lakosság érdeklődése a lakáshitelek és a lakásvásárlás iránt, így az ingatlanok árának növekedése sem valószínű" - tette hozzá ¥ubomír Kardo¹, a Szlovák Ingatlanügynökségek Szövetségének elnöke. Az alacsonyabb kamatok szerinte ugyan nagyobb vonzerőt jelenthetnek majd az embereknek, a havi törlesztő részlet nagysága azonban úgyis az ügyfél bevételeitől függ.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elkövetkező időszakban azok számíthatnak a legalacsonyabb kamatokra, akik jogosultak a fiatalok számára nyújtott kedvezményekre. "A 35 évnél fiatalabb ügyfelek akár már 0,99%-os kamattal is vehetnek fel hitelt, mindez azonban csak azokra érvényes, akiknek a havi bruttó bevétele nem haladja meg a 942,50 eurót" - nyilatkozta ©tefan Frimmer, a Szlovák Takarékpénztár szóvivője. A fiatalok számára nyújtott kedvezményes jelzáloghitelt októbertől az eddigieknél is többen igényelhetik majd. Mivel az idei második negyedévben 725 euróról 758 euróra nőtt az átlagbér, a hatályos szabályok szerint a jövő hónaptól az eddigi 942,50 euró helyett 985,40 euróra nő az a felső bevételi határ, amely alatt a kedvezményes hitelt igényelhetik. Ilyen esetben az állam 2 százalékponttal, a bank 1 százalékponttal járul hozzá a kamat csökkentéséhez a hitel felvételét követő öt éven keresztül.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?