Nem csak a lakáshiteleseket mentené meg a kormány

Pénzcentrum
2010. szeptember 3. 09:07

Felmerült, hogy a megszorult lakáshiteleseken kívül a közüzemi hátralékokat felhalmozó családokat is megsegíti a kormány a Nemzeti Eszközkezelő Társasággal (NET). Az origo.hu úgy tudja, a szerdai kormányülés napirendjén is szerepelt a kérdés. A legvalószínűbbnek egy mérsékeltebb költségvetési hatással járó háromlépcsős megoldás tűnik.

Egyelőre nem tudni, milyen feltételek mellett segítene a megszorult adósokon a NET, a Portfolio.hu által megkérdezett bankvezetők azonban egytől egyig a bizonytalanságból fakadó erkölcsi kockázatra figyelmeztettek: egyre több család érezheti úgy, hogy nem éri meg megfelelően törlesztenie a tartozását, mert az állam majd úgyis segít.

Nem csak a lakáshiteleseket mentené meg a kormány


Többen közülük azonban azt is elismerték, a bankok egyelőre portfóliójukban tarthatják bedőlő hiteleiket arra várva, hogy jobb árat kapnak értük az új állami intézménytől, mint amit saját behajtási tevékenységükön vagy külső követeléskezelőn keresztül realizálhatnak belőle. A bedőlő jelzáloghitelek árára különösen negatívan a jövő év tavaszáig meghosszabbított kilakoltatási moratórium. Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke ugyanakkor július végén a Portfolio.hu-nak azt mondta: Matolcsy György ígérete ellenére nincs esélye, hogy a bankok a NET révén kapnának kompenzációt a szeptemberben, illetve decemberben befizetendő bankadó rendkívül kedvezőtlen következményeiért.

Nem csak a lakáshiteleseket mentené meg a kormány


A Portfolio.hu által megkérdezett bankárok többsége cáfolja, hogy történt volna egyeztetés az adósokat megsegítő rendszerről köztük és a kormány között. Az origo.hu információi szerint ugyanakkor október 15-ig kell elkészülnie a NET-ről szóló kormány-elő-terjesztésnek. A hirszerzo.hu szerint el is készült már egy három lépcsőfokot tartalmazó javaslat, mely szerint a három lépcsőfok az alábbi lenne:

1. piaci körülmények között, a hitelek átütemezését, a futamidő meghosszabbítását, a törlesztés átmeneti felfüggesztését is segítenék (nem tudjuk, ebben mi az új, hisz a bankok már most is nagy tömegben végzik ezt).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. ha az 1. pont nem működik, az állam hitelgaranciát vállalna a jelenleginél jóval szélesebb körben.

3. csak az első két lépés után vállalná át a NET a hitelt azzal a feltétellel, ha az ingatlan is állami tulajdonba kerül (és az állam visszabérelhetővé teszi). Ebben állami részfinanszírozással az önkormányzatok is részt vennének.

Nem csak a lakáshiteleseket mentené meg a kormány


Sajtóinformációk szerint a fentieken kívül több változat is az asztalon hever, ezek közül például az egyik, hogy a NET a követeléssel bajlódó banktól kapott hitelből venné meg a követelést, így ezután már nem az adós, hanem a NET tartozna a banknak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?