7 °C Budapest

Erre számíthat a devizahiteles, ha szerződést akar módosítani!

Pénzcentrum
2010. augusztus 2. 05:20

Aegon Hitel, Allianz Bank, Budapest Bank, CIB Bank A napokban közzétett friss KHR-lista szerint az adósnyilvántartó rendszerben tárolt magánszemélyek száma június végére elérte a 853 ezer főt. A mulasztók száma a jelzáloghitelek tömeges átstrukturálása ellenére is növekszik, pedig van olyan hazai pénzintézet, amely már több tízezer szerződést alakított át. A megnövekedett törlesztőrészletek következtében rengeteg devizahiteles előtt a futamidő meghosszabbítása lehet az egyetlen veszteségrealizálással nem járó megoldás, a Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy mire - és mekkora költségekre - számíthat az az ügyfél, aki belevág az ügyintézésbe.

Korábbi cikkünkben azt vázoltuk, hogy aki két évvel ezelőtt felvett egy 5 millió forintos lakáshitelt svájci frank alapon és kötött mellé egy 5 millió forintos hitelfedezeti életbiztosítást, annak a fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében - futamidőtől függően - még késedelem nélküli törlesztés esetén is elérheti a 6,5 millió forintot. Több pénzintézettől is azt a választ kaptuk, hogy az adós halála esetén a biztosító csak 5 millió forintot fizet, a fennmaradó adósság pedig az örökösökre száll.

Meghalt a frankhiteles! Adósságot örökölnek tőle, pedig volt életbiztosítása

De mi történik akkor, ha az adós nem elhalálozik, hanem a havi részletek csökkentése érdekében a futamidő meghosszabbítása mellett dönt?

Aegon Hitel Zrt.

A Pénzcentrum.hu kérdésére Harnos András vezérigazgató elmondta, hogy maximum 420 hónap (35 év) azon kölcsöneik maximális futamideje, amelyekhez hitelfedezeti életbiztosítás köthető. Tekintettel a jelenlegi gazdasági környezetre és az árfolyam jelentős emelkedésére, nem számolnak fel különeljárási és/vagy szerződésmódosítási díjat azon ügyfeleiknek, akik a fennálló kölcsönükkel kapcsolatban futamidő hosszabbítást, és/vagy a tőketörlesztések halasztását kérik.

Hány frankhiteles vette be eddig a forintra váltós dumát?

A tőketörlesztések halasztását az ügyfél 6, 12 vagy 24 hónapra kérheti. Ezen esetekben továbbá nincs új értékbecslés, ezért értékbecslési díjat sem számítanak fel, nincs új földhivatali bejegyzés sem. Ügyvédi és közjegyzői munkadíjat kell az ügyfélnek fizetni. Egyéb megoldásként állami áthidaló kölcsönt, vagy üzleti áthidaló kölcsönt igényelhet az ügyfél.

Allianz Bank

Kozák Judit vezérigazgató a Pénzcentrum.hu-nak kifejtette, hogy amennyiben az ügyfél törlesztési nehézségek miatt igényli a banktól a kölcsön futamidejének meghosszabbítását, akkor az Allianz Bank jelenleg eltekint az ilyenkor szokásos szerződésmódosítási díj felszámításától.

A futamidő hosszabbítása viszont a következő - nem a banknak fizetendő - költségekkel jár. A közjegyzői okirat módosításának költsége, (a díját a közjegyzői díjszabás szerint a közjegyzőnél az Adósok fizetik meg), az új jelzálogjegyzés költsége (12 600 Ft/bejegyzés).

A kölcsönszerződés futamideje lakáshitelek esetén 420 hónapra (35 évre), szabad felhasználású és hitelkiváltásra nyújtott jelzálogkölcsön esetén 360 hónapra (30 évre) hosszabbítható meg. A termékhez tartozó maximális futamidőre történő hosszabbítást azonban a bank csak akkor engedélyezi, ha a futamidő végén legalább egy Adós/Adóstárs életkora nem haladja meg a 71. életévet.

Forma-1! Pályarajz + videó: rajtrácson az Allianz

Az Allianz ügyfeleinek további lehetőségük van, hogy a törlesztési terheiket csökkentsék.

1. Tőkefizetésre vonatkozó türelmi idő: az adós igényelheti, hogy a kölcsöntőke visszafizetését 6 hónapig szünetelteti és ez idő alatt a bank felé csak kamatot fizet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2. Az Allianz Banknál elérhető az állami készfizető kezesség mellett nyújtott áthidaló kölcsön termék is.

3. Azon ügyfeleknek, akik az állami készfizető kezesség mellett nyújtott áthidaló kölcsönt annak feltételei miatt nem tudják igénybe venni, a bank kidolgozta saját áthidaló kölcsön terméket, mely lényegesen egyszerűbb igénylési feltételei miatt nagyobb számú ügyfélnek jelent megoldást.

Budapest Bank

A futamidő hosszabbítására az ügyfélnek szerződés és közjegyzői okirat módosítással van lehetősége (utóbbi költsége az ügyfelet terheli). Ezt a lehetőséget egyfajta törlesztési könnyítésként kezeli a bank, és ilyen esetben nem számol fel szerződésmódosítási díjat. Miután az ügyfél jelezte futamidő hosszabbítási szándékát, és benyújtotta az ügyletben eredetileg szereplő személyek jövedelemigazolását, a bank egyedileg bírálja el kérelmét. A maximális futamidő hosszabbítás esetén 33 év.

30 ezer frankhitelest érint az augusztusi kamatcsökkentés

Futamidő hosszabbításnál nem kérnek új értékbecslést, így ilyen jellegű költség nem merül fel. A futamidő hosszabbításon kívül a Budapest Bank többfajta megoldást dolgozott ki a törlesztési nehézséggel küzdő ügyfelek helyzetének könnyítésére, így például 12 havi tőkefizetési moratórium, forintban fizetendő fix törlesztőrészlet, vagy a törlesztés időszakos felfüggesztése. Ezen kívül elérhető az állami kezességvállalás mellett nyújtott áthidaló kölcsön is.

CIB Bank

Lakáshitelek esetén maximum 35 éves futamidőig hosszabbítják meg a törlesztést. Az átstrukturálási eljárásban szerződésmódosítási díjat nem számítanak fel, a közjegyzői okirat díját pedig - euró devizanemre váltás esetén - az átstrukturálást követően visszatérítik az ügyfeleknek.

Bankok kezében Hévíz luxusszállodája

Egyéb díjakat (értékbecslési díj, földhivatali díjak) nem számítanak fel.

K&H Bank, OTP Bank, Sopron Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem