29 °C Budapest

Fekete nyár a BAR-listán

Pénzcentrum
2010. július 28. 11:20

Némileg csökkenő ütemben, de továbbra is hónapról hónapra nő a Központi Hitelinformációs Rendszerben tároltak száma hazánkban. Õk azok, akik legalább 90 napon keresztül nem tudták fizetni törlesztőrészleteiket, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést követtek el az elmúlt öt évben. A közkeletű nevén BAR-listás magánszemélyek száma a legfrissebb, júniusi adatok szerint egy év alatt 137 ezerrel 853 ezerre nőtt, a fennálló mulasztások száma pedig már meghaladta az 1 millió 189 ezret. A BAR-lista tehát soha nem látott hosszúságú, a rajta szereplőknek alig maradt lehetőségük banki hitelfelvételre.A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Június végéig 825 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tárolt személyek száma, ezzel szemben 2008 októberében még "csak" 599 ezren voltak a BAR-listások.


Ha szakaszoljuk a BAR-lista szempontjából a válság elmúlt több mint másfél évét, azt láthatjuk, hogy a 2009 második és negyedik negyedévében volt a legnagyobb a növekedés a feketelistára kerülők számában. Előbbiben a gyenge forintárfolyam miatt megnövekvő törlesztőrészleteknek, utóbbiban pedig a reálgazdasági nehézségeknek (munkanélküliség, reálbér-csökkenés) lehetett döntő szerepük. Amint azonban az alábbi ábrán is látható, az idei évben már lassult a BAR-listások számának növekedése. Óvatosságra int viszont minket a tavaly év második felére jellemző szintnél gyengébb forintárfolyam, amely ha tartós marad, már önmagában is ismét jelentősen növelheti a rendszerbe kerülők számát.


A válság kezdetén, 2008 októberében még "csak" 633 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén június végére 1 189 ezer fölé nőtt. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, tavaly év végén hatvanezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett. A PSZÁF ezzel kapcsolatos statisztikái várhatóan augusztusban jelennek meg, becsléseink szerint csaknem minden tizedik jelzáloghiteles esett mára legalább 90 napos késedelembe. A KHR rendszerben a mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével), a lezárt mulasztások azonban az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Utóbbiak száma a 2008. októberi 324 ezerről mára 373 ezerre nőtt.


Öröm az ürömben, hogy a fennálló mulasztások havi növekedési üteme idén már kisebb, mint a tavalyi év átlagában: havi 1.7-2.5%-os emelkedés volt tapasztalható az év első felében a tavalyi évben nem ritka 4%-os növekedéssel szemben. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások is, júniusban 8877-re emelkedett az első félévben fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, júliusban pedig elérte a tízezret, ami rekordot jelent ilyen hosszúságú időszak alatt. Az év első felében összességében 15 százalékkal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori rekordtól, és 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban.


Az Opten adatai és a KHR-ben tárolt adatok mégsem hasonlíthatók össze, míg ugyanis a KHR lakossági alrendszere negatív listás, a vállalkozói hitelnyilvántartás teljeslistás nyilvántartás, amely a vállalkozások referenciaadat-szolgáltatókkal kötött összes hitel- vagy hiteljellegű szerződésének teljeskörű nyilvántartását végzi. Ezért sem lehet messzemenő következtetéseket levonni az alrendszer adataiból, annyi mindenesetre elmondható, hogy a vállalkozások mintegy 43 ezerrel kevesebb fennálló hitelszerződéssel rendelkeznek, mint 2008 októberében (összesen 421 ezerrel), és a tavalyi számhoz hasonló, mintegy 177 ezer vállalkozás szerepel a rendszerben. A teljeslistás vállalkozói hitelnyilvántartáson túl a negatív listás (egy hónapon túli és egymillió forint feletti) bankszámla sorbanállásokat és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaéléseket is tárolja a rendszer.


A BISZ Zrt.-nél tavaly kezdődött el egy önkéntes, teljes listás lakossági nyilvántartási rendszer kiépítése, és nem sokat kellett várni a versenytárs megjelenésére sem: az olasz székhelyű CRIF is hasonló tevékenységbe kezdett hazánkban. Mindez elősegítheti a bankok hatékonyabb kockázatkezelését, és megbízhatóbbá teszi az ügyfelek kockázati besorolását. Ezzel, ha minimálisan is, hozzájárul ahhoz, hogy a rossz adósokból fakadó veszteségeket egyre kevésbé a rendszeresen teljesítők fizessék meg. Nagy hiányossága azonban mindkét rendszernek, hogy a jogszabályi feltételek miatt az ügyfelek önkéntes hozzájárulásán alapul, így aligha ad teljes képet fizetési fegyelmükről.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 15:22
Az alapítvány a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától érkező támogatásokat osztotta to...
Holdblog  |  2022. május 20. 12:34
A természeti, a politikai, gazdasági, társadalmi bizonytalanságok mélyülése, a civilizációs beláthat...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?