19 °C Budapest

Fekete nyár a BAR-listán

Pénzcentrum
2010. július 28. 11:20

Némileg csökkenő ütemben, de továbbra is hónapról hónapra nő a Központi Hitelinformációs Rendszerben tároltak száma hazánkban. Õk azok, akik legalább 90 napon keresztül nem tudták fizetni törlesztőrészleteiket, esetleg másfajta mulasztást, visszaélést követtek el az elmúlt öt évben. A közkeletű nevén BAR-listás magánszemélyek száma a legfrissebb, júniusi adatok szerint egy év alatt 137 ezerrel 853 ezerre nőtt, a fennálló mulasztások száma pedig már meghaladta az 1 millió 189 ezret. A BAR-lista tehát soha nem látott hosszúságú, a rajta szereplőknek alig maradt lehetőségük banki hitelfelvételre.A BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszere a vállalkozások mellett azokat a természetes személyeket és ezek mulasztásait, visszaéléseit tartja nyilván, amelyek a pénzügyi intézményekkel kötött hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. Június végéig 825 ezerre nőtt a lakossági alrendszerben tárolt személyek száma, ezzel szemben 2008 októberében még "csak" 599 ezren voltak a BAR-listások.


Ha szakaszoljuk a BAR-lista szempontjából a válság elmúlt több mint másfél évét, azt láthatjuk, hogy a 2009 második és negyedik negyedévében volt a legnagyobb a növekedés a feketelistára kerülők számában. Előbbiben a gyenge forintárfolyam miatt megnövekvő törlesztőrészleteknek, utóbbiban pedig a reálgazdasági nehézségeknek (munkanélküliség, reálbér-csökkenés) lehetett döntő szerepük. Amint azonban az alábbi ábrán is látható, az idei évben már lassult a BAR-listások számának növekedése. Óvatosságra int viszont minket a tavaly év második felére jellemző szintnél gyengébb forintárfolyam, amely ha tartós marad, már önmagában is ismét jelentősen növelheti a rendszerbe kerülők számát.


A válság kezdetén, 2008 októberében még "csak" 633 ezer volt a fennálló lakossági mulasztások száma a rendszerben, ám ez idén június végére 1 189 ezer fölé nőtt. Bár a lakásárverezések jelenleg is szünetelnek, tavaly év végén hatvanezer jelzáloghitel esetében állt fenn 90 napon túli tartozás, és ez a szám azóta csak tovább nőhetett. A PSZÁF ezzel kapcsolatos statisztikái várhatóan augusztusban jelennek meg, becsléseink szerint csaknem minden tizedik jelzáloghiteles esett mára legalább 90 napos késedelembe. A KHR rendszerben a mulasztás megszűnik, ha az ügyfél teljes tartozása rendeződik (a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybe vételével, vagy akár a szerződés átütemezésével), a lezárt mulasztások azonban az üzleti lekérdezésekben a lezárást követően még további öt évig láthatók. Utóbbiak száma a 2008. októberi 324 ezerről mára 373 ezerre nőtt.


Öröm az ürömben, hogy a fennálló mulasztások havi növekedési üteme idén már kisebb, mint a tavalyi év átlagában: havi 1.7-2.5%-os emelkedés volt tapasztalható az év első felében a tavalyi évben nem ritka 4%-os növekedéssel szemben. Ugyan a késedelmes hitelek pontos összetételét nem ismerjük, a bankok elmondása alapján számarányukat tekintve döntően kisebb volument képviselő fedezetlen hitelekről lehet szó, az összeget tekintve viszont jelentős lehet a nagyobb értékű lakáshitelek részesedése.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


Továbbra is nehéz helyzetben vannak a vállalkozások is, júniusban 8877-re emelkedett az első félévben fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, júliusban pedig elérte a tízezret, ami rekordot jelent ilyen hosszúságú időszak alatt. Az év első felében összességében 15 százalékkal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ez mindössze 14-gyel marad el a mindenkori rekordtól, és 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban.


Az Opten adatai és a KHR-ben tárolt adatok mégsem hasonlíthatók össze, míg ugyanis a KHR lakossági alrendszere negatív listás, a vállalkozói hitelnyilvántartás teljeslistás nyilvántartás, amely a vállalkozások referenciaadat-szolgáltatókkal kötött összes hitel- vagy hiteljellegű szerződésének teljeskörű nyilvántartását végzi. Ezért sem lehet messzemenő következtetéseket levonni az alrendszer adataiból, annyi mindenesetre elmondható, hogy a vállalkozások mintegy 43 ezerrel kevesebb fennálló hitelszerződéssel rendelkeznek, mint 2008 októberében (összesen 421 ezerrel), és a tavalyi számhoz hasonló, mintegy 177 ezer vállalkozás szerepel a rendszerben. A teljeslistás vállalkozói hitelnyilvántartáson túl a negatív listás (egy hónapon túli és egymillió forint feletti) bankszámla sorbanállásokat és a készpénz-helyettesítő fizetési eszköz elfogadásával való visszaéléseket is tárolja a rendszer.


A BISZ Zrt.-nél tavaly kezdődött el egy önkéntes, teljes listás lakossági nyilvántartási rendszer kiépítése, és nem sokat kellett várni a versenytárs megjelenésére sem: az olasz székhelyű CRIF is hasonló tevékenységbe kezdett hazánkban. Mindez elősegítheti a bankok hatékonyabb kockázatkezelését, és megbízhatóbbá teszi az ügyfelek kockázati besorolását. Ezzel, ha minimálisan is, hozzájárul ahhoz, hogy a rossz adósokból fakadó veszteségeket egyre kevésbé a rendszeresen teljesítők fizessék meg. Nagy hiányossága azonban mindkét rendszernek, hogy a jogszabályi feltételek miatt az ügyfelek önkéntes hozzájárulásán alapul, így aligha ad teljes képet fizetési fegyelmükről.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?