15 °C Budapest

Meghalt a frankhiteles! Adósságot örökölnek tőle, pedig volt életbiztosítása

Pénzcentrum
2010. július 26. 05:20

Bár sok frankhiteles ügyfél nem is rendelkezik hitelfedezeti életbiztosítással, aki mégis megkötötte a kockázati terméket a hitele mellé, annak érdemes felülvizsgáltatnia a haláleseti összeget. Aki két évvel ezelőtt felvett egy 5 millió forintos lakáshitelt svájci frank alapon és kötött mellé egy 5 millió forintos hitelfedezeti életbiztosítást, annak a fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében - futamidőtől függően - még késedelem nélküli törlesztés esetén is elérheti a 6,5 millió forintot.


A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy igaz-e, hogy az életbiztosítás az adós halála esetén csak 5 milliót fizet és a fennmaradó 1,5 millió forintos tartozás az örökösökre száll?

A K&H Bank képviseletében elmondták, hogy ez sajnos így van, tekintettel arra, hogy a fenti példában említett biztosítás alapján mindenképpen 5 millió forintot fizet a biztosító függetlenül az árfolyam alakulásától.

A biztosító által kifizetett összeg az aktuális árfolyamon előtörlesztés formájában csökkenti a fennálló tőketartozást.

Frankhitelek átváltása: 175-ös árfolyam felett a K&H ennyivel tud segíteni

A Sopron Bank is megerősítette a felvetésünket. A bank szerint ez sajnos valóban így van, hiszen a hitelfedezeti életbiztosítás konstrukció ezt a szolgáltatást nyújtja. A biztosítás értéke általában a kölcsön folyósításkori forint ellenértékre lett meghatározva, megkötve. A probléma elkerülésének érdekében lehetőség van befektetési típusú életbiztosítás kötésére hitelt meghaladó összegre, vagy a hitelfedezeti és a befektetési típusú életbiztosítás kombinálására az ügyfél által meghatározott összegre.

Új szlogennel üzent hadat a nagyoknak a feltörekvő bank

A jelenlegi árfolyamszint mellett a Volksbanknál is adósságot örökölnek az elhunyt - bár életbiztosítással rendelkező - devizahiteles ügyfél örökösei.

Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatójá
nak válaszából kiderül, hogy amennyiben a hitel devizaneme eltér a biztosítási szerződés devizanemétől, a kifizetéseknél előfordulhat, hogy azok a hiteltartozást nem fedezik, ugyanis az árfolyam változások iránya kedvezőtlenül is érintheti az ügyfelet, ezáltal a forintban kifejezett tartozás összege növekedhet. Azon terméküknél, amely figyelembe veszi az árfolyamváltozást, az ügyfél nem visel árfolyamkockázatot.

Jöhet bármilyen ítéletidő, akkor sem kötnek lakásbiztosítást

A Budapest Bank képviseletében a Pénzcentrum.hu-nak elmondták, hogy a biztosítási feltételek szerint a biztosított halála esetén a biztosító a biztosítási esemény időpontjában a kölcsönszerződés alapján fennálló tőketartozást fizeti meg. Devizában nyújtott kölcsönök esetén a tőketartozás a devizában nyilvántartott aktuális tőketartozás és a Budapest Bank adott devizára vonatkozó, a tőketartozás kimutatásának napján érvényes deviza vételi árfolyamának szorzata. A fentieknek megfelelően a leírt esetben a biztosító kifizeti a teljes, 6,5 millió forintos tartozást.

30 ezer frankhitelest érint az augusztusi kamatcsökkentés

Kozák Judit, az Allianz Bank vezérigazgatója elmondta, hogy a bank valamennyi jelzálogkölcsönéhez kapcsolódóan csoportos hitelfedezeti személybiztosítást köt kölcsönügyletenként két személyre (aki a kölcsönügylet Adósa/Adóstársa) vonatkozóan, melynek díját a bank fizeti, így a kölcsönfelvevőknek az életbiztosítási védelem teljesen ingyenes. Az életbiztosítás kedvezményezettje az Allianz Bank, így a futamidő alatt bekövetkező tragédia esetén a teljes kölcsöntartozást a biztosító kiegyenlíti (legfeljebb 30 millió forint tőke és járulékai erejéig) a bank felé. Ebből következően nem fordulhat elő a fent felvázolt helyzet, miszerint a hitelfedezeti életbiztosítás az árfolyam változásából fakadóan nem nyújt elég fedezetet a kölcsön visszafizetéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már az Allianznál sincs több euróhitel

Az OTP Bank tájékoztatása szerint ilyen jellegű konstrukció nem volt a banknál. Deviza alapú hitel felvétele esetén DEVIZA Forrás Életbiztosítást lehetett kötni, aminek havi biztosítási díja az árfolyam változásától függően alakult minden hónapban. Az értékkövetésnek köszönhetően egy sajnálatos biztosítási esemény bekövetkezésekor az OTP Banknál nem fordulhat elő, hogy a biztosítási összeg nem fedezné a hiteltartozás összegét.

OTP - mi lesz a már átvett euró alapú kérelmekkel?

A CIB Bank Hitelfedezeti Védelem szolgáltatása a teljes fennálló tartozást kifizeti ilyen esetben.

Frankhitelek: könnyít az UniCredit is

Az UniCredit Bank a hitelfelvevő ügyfél és családja anyagi biztonsága érdekében javasolja, de kötelezően nem írja elő, hogy ügyfelei hitelfedezeti életbiztosítást kössenek a felvett hitelek mellé. A biztosítás megkötését ugyanúgy ügyfelei döntésére bízza, mint azt, hogy melyik biztosítótársasággal szerződnek, így a biztosítási szerződések az egyes konkrét esetekben eltérőek lehetnek.

Drámai lépésre kényszerül a magyar sztár! Anyagi problémák a háttérben

Ennyit kaphatsz euródért! Tizenkét magyar bank górcső alatt

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem