18 °C Budapest

Havi ötezerért már nem éri meg a devizahitelt választani

Pénzcentrum
2010. április 23. 14:45

Az új kormánynak a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adókedvezményekre a lakáshoz jutás feltételeinek javításában - fejtette ki véleményét a Portfolio.hu-nak Füzes Sándor, az AXA Bank magyarországi vezérigazgatója, igazat adva azoknak, akik a forinthitelezésben látják a közeljövőt. Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.


Portfolio.hu: A választások eredményének fényében milyen lakáspolitikára számít az új kormánytól, és milyen konkrét lépésekre volna szükség Ön szerint a lakáspiacon?

Füzes Sándor: Az előzetes nyilatkozatok alapján sejthető, hogy az új kormánynak szívügye lesz a lakástámogatási rendszer korábbi mértékének visszaállítása, a korábbi tapasztalatok figyelembe vétele mellett. Mindenképpen igazságosabb rendszer kialakítása volna célszerű, amelyben egyaránt szerepet kapnak a vissza nem térítendő közvetlen és/vagy kamattámogatások, valamint a korábbinál nagyobb hangsúly helyeződik az adókedvezményekre. Továbbá az új lakások vásárlásán és építésén túl lehetőséget kellene biztosítani a meglévő lakások energiatakarékos korszerűsítésének támogatására is, ahogyan az a fejlett európai országokban, már évek óta működik.

P.: Egyetért azzal a vélekedéssel, miszerint a forinthitelezésé rövid- és középtávon a jövő?

FS.: Mindenképpen! Az alacsony forint kamatok bebizonyították, hogy a forinthitelezés is lehet versenyképes, még akkor is, ha a deviza alapú hitelek törlesztő részletei még mindig alacsonyabbak. Úgy tapasztaltuk, hogy nagyjából havi 5.000 Ft körül alakul egy átlagos kölcsönösszeg esetében az a különbözet, amiért még megéri az ügyfeleknek a magasabb törlesztő részletű, de kiszámíthatóbb és alacsonyabb kockázatú forint terméket választani.


P.: Mi tette lehetővé, hogy számos versenytársától eltérően nem mondott le az AXA az új frankhitelek nyújtásáról?

FS.: Az AXA azon kevés pénzintézetek egyike, amelyik a válságban is úgy gondolta, hogy a svájci frank alapú hitel megfontolt döntést követően továbbra is jó választás lehet az ügyfeleknek. A teljes futamidőt alapul véve még a magas árfolyamkilengések és a kamatemelkedések ellenére is jobban jártak a korábban svájci frankban eladósodott ügyfelek, mintha ugyanazt az összeget forintban vették volna föl.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

P.: A bankok többsége által elfogadott Magatartási Kódexhez az AXA nem csatlakozott. Hogy működik az AXA alternatív magatartási kódexe?

FS.: Az AXA Kódex hozzáférhető az AXA honlapján, tehát ily módon mindenki számára elérhető. A kormány által kezdeményezett Kódex maghatározó része bekerült a különböző törvényekbe. Az AXA Kódex legalább ezzel megegyező védelmet nyújt az ügyfeleink részére és az eddigi tapasztalatok alapján ügyfeleink és potenciális ügyfeleink elfogadták az AXA Kódexet. Nem tekintjük az AXA Kódexet véglegesnek, folyamatosan arra fogunk törekedni, ami üzleti filozófiánk, hogy az ügyfeleink a legmagasabb védettség mellett igazságos és méltányos kapcsolatban legyenek az AXA-val. Ennek érdekében folyamatosan fogjuk javítani a benne foglalt garanciákat.


Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?