12 °C Budapest

Havi ötezerért már nem éri meg a devizahitelt választani

Pénzcentrum
2010. április 23. 14:45

Az új kormánynak a korábbinál nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az adókedvezményekre a lakáshoz jutás feltételeinek javításában - fejtette ki véleményét a Portfolio.hu-nak Füzes Sándor, az AXA Bank magyarországi vezérigazgatója, igazat adva azoknak, akik a forinthitelezésben látják a közeljövőt. Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.


Portfolio.hu: A választások eredményének fényében milyen lakáspolitikára számít az új kormánytól, és milyen konkrét lépésekre volna szükség Ön szerint a lakáspiacon?

Füzes Sándor: Az előzetes nyilatkozatok alapján sejthető, hogy az új kormánynak szívügye lesz a lakástámogatási rendszer korábbi mértékének visszaállítása, a korábbi tapasztalatok figyelembe vétele mellett. Mindenképpen igazságosabb rendszer kialakítása volna célszerű, amelyben egyaránt szerepet kapnak a vissza nem térítendő közvetlen és/vagy kamattámogatások, valamint a korábbinál nagyobb hangsúly helyeződik az adókedvezményekre. Továbbá az új lakások vásárlásán és építésén túl lehetőséget kellene biztosítani a meglévő lakások energiatakarékos korszerűsítésének támogatására is, ahogyan az a fejlett európai országokban, már évek óta működik.

P.: Egyetért azzal a vélekedéssel, miszerint a forinthitelezésé rövid- és középtávon a jövő?

FS.: Mindenképpen! Az alacsony forint kamatok bebizonyították, hogy a forinthitelezés is lehet versenyképes, még akkor is, ha a deviza alapú hitelek törlesztő részletei még mindig alacsonyabbak. Úgy tapasztaltuk, hogy nagyjából havi 5.000 Ft körül alakul egy átlagos kölcsönösszeg esetében az a különbözet, amiért még megéri az ügyfeleknek a magasabb törlesztő részletű, de kiszámíthatóbb és alacsonyabb kockázatú forint terméket választani.


P.: Mi tette lehetővé, hogy számos versenytársától eltérően nem mondott le az AXA az új frankhitelek nyújtásáról?

FS.: Az AXA azon kevés pénzintézetek egyike, amelyik a válságban is úgy gondolta, hogy a svájci frank alapú hitel megfontolt döntést követően továbbra is jó választás lehet az ügyfeleknek. A teljes futamidőt alapul véve még a magas árfolyamkilengések és a kamatemelkedések ellenére is jobban jártak a korábban svájci frankban eladósodott ügyfelek, mintha ugyanazt az összeget forintban vették volna föl.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

P.: A bankok többsége által elfogadott Magatartási Kódexhez az AXA nem csatlakozott. Hogy működik az AXA alternatív magatartási kódexe?

FS.: Az AXA Kódex hozzáférhető az AXA honlapján, tehát ily módon mindenki számára elérhető. A kormány által kezdeményezett Kódex maghatározó része bekerült a különböző törvényekbe. Az AXA Kódex legalább ezzel megegyező védelmet nyújt az ügyfeleink részére és az eddigi tapasztalatok alapján ügyfeleink és potenciális ügyfeleink elfogadták az AXA Kódexet. Nem tekintjük az AXA Kódexet véglegesnek, folyamatosan arra fogunk törekedni, ami üzleti filozófiánk, hogy az ügyfeleink a legmagasabb védettség mellett igazságos és méltányos kapcsolatban legyenek az AXA-val. Ennek érdekében folyamatosan fogjuk javítani a benne foglalt garanciákat.


Füzes Sándor meghívott előadója a Portfolio.hu május 5-én megrendezésre kerülő Jelzáloghitelezés és Lakásfinanszírozás Magyarországon 2010. c. konferenciájának.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?