7 °C Budapest

Itt a devizaverő forinthitel! Lapáton a hitelközvetítők

2010. április 23. 05:20

A 2009-es egy rendhagyó évnek bizonyult a magyar lakossági jelzáloghitelezésben. A bankok életében az új hitelkihelyezések helyett a meglévő állomány megmentése került előtérbe, sokan a kölcsönszerződések ügyfél számára kedvező módosításával próbálták orvosolni a problémákat. A CIB Bank körülbelül 4 ezer lakáshiteles ügyfélnek struktúrálta át a hitelét az elmúlt évben, 2010-ben pedig a hitelközvetítőivel szakítva maga próbál meg - első lépésben a piacon elérhető devizahitelknél kedvezőbb forint alapú lakáshitellel - az ügyfelek helyzetén javítani.

A lakáshitelezés magyarországi törénete

Érdemes visszatekinteni a magyarországi jelzálogalapú lakáshitelezés elmúlt 10 évére, ugyanis erőteljes változáson ment keresztül. Az évtized fejlődését négy fő szakaszra célszerű osztani:

A 2001. előtti gyerekkorban alig működött a lakossági jelzáloghitelezés, nagyon kevés konstrukció volt elérhető a piacon, azok is drágák és bonyolultak voltak. Jellemzően 20% feletti kamatokkal hiteleztek kizárólag forint alapon, dupla ingatlanfedezettel és nem ritkán két kezes bevonásával.

A 2001-től 2004-ig terjedő időszakban ("állami támogatások kora") megjelentek a piacon az államilag támogatott hitelek és az állami, vissza nem térítendő támogatások (szocpol, áfa-visszatérítés), nagy mértékű hitelfelvétel indult el az országban, az emberek évtizedek óta először szembesültek azzal, hogy megfizethető áron tudnak lakáshitelhez jutni. Az új feltételek hatására mind a lakáshitel piac, mint a lakásépítési, lakásvásárlási piac fellendült. A bankfiókokban gyakorlatilag csak napokkal előre egyeztetett időpontra tudtak bejelentkezni az ügyfelek, akkora volt az érdeklődés a támogatott hitelek iránt.

A 2004-től 2008-ig terjedő időszakban ("devizahitelek kora") - az államilag támogatott hitelek 2003. év végi szigorításával párhuzamosan - megjelentek a piacon a devizahitelek (EUR, CHF, JPY, sőt cseh korona is), később a kombinált hitelek (lakástakarék-pénztári megtakarítással, életbiztosítással), illetve ezeknek olyan verziói, amikor a bank türelmi időt biztosított a törlesztés elején.

Ezekkel egyidejűleg az ingatlanfedezettség és jövedelmi elvárások terén az éles piaci verseny enyhítéseket hozott, megjelentek a tisztán fedezet-alapú konstrukciók is. A bankok az induló költségek (hitelbírálati díj, értékbecslési díj, közjegyzői díj) elengedésével, visszatérítésével próbálták meg magukhoz "csábítani" az ügyfeleket. A devizahitelek tették ki az újonnan folyósított állományok közel 90%-át.

2009-től kezdődően a pénzügyi válság alapjaiban változtatta meg a magyarországi jelzáloghitel piacot is. Gyakorlatilag eltűntek a piacról a jövedelemigazolás nélküli hitelek, a befektetési egységekhez kötött, életbiztosítással kombinált hitelek, illetve a tisztán fedezet alapú konstrukciók.

A pénzintézetek többségénél megszűnt a svájci frankban történő hitelezés, tisztultak a termékportfóliók és a hitelkiváltási piac is befagyott. A hatóságok (MNB, PSZÁF, PM) egyre inkább törekedtek arra, hogy szabályozói korlátok közé szorítsák a hitelpiacot. Megszületett a Hitelezési magatartási kódex, a felelős hitelezésről szóló kormányrendelet, illetve számos törvény, amelyek elsődleges célja a prudens, átlátható, ügyfélközpontú hitelezés megteremtése volt.

Ebben a környezetben az ügyfelek az egyszerűséget, átláthatóságot keresik, a kellemetlen meglepetések helyett. A kockázatok kiszűrésére való igény felértékelődött. Mindez az MNB alapkamat 2008 év vége óta tartó folyamatos csökkentésével a forint alapú hitelek újbóli fókuszba kerülését hozta magával.

A forinthitelek nagy előnye a devizahitelekkel szemben, hogy nincsen árfolyamkockázat, azaz hónapról hónapra nem változik az ügyfél törlesztőrészlete. A hitelt felvevők számára nyilvánvalóvá vált - amint azt a 2009-es év megmutatta -, hogy a devizahitelek esetében az árfolyam változása valós kockázatot jelent, ezért egyre többen keresnek olyan hitelkonstrukciókat, amelyek hosszú távon kiszámítható törlesztési paraméterekkel rendelkeznek. Mindezen változások eredőjeként elmondhatjuk, hogy 2009. év végére minden 100 újonnan folyósított CIB jelzáloghitelből 35-40-et már forint alapon igényeltek az ügyfelek. Ezen tendencia folytatására, erősödésére számítunk 2010-ben is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A piac ilyen irányú változásait figyelembe véve a CIB Bank elsőként csökkentette a piaci kamatozású forintalapú lakáshitele kamatát évi 7,79% szintre (THM: 8,54%). A három éves kamatperiódusú CIB FIX Lakáshitel ezzel valós alternatívát nyújt az euró alapú devizahitelekkel szemben is

Érdemes ezt a fenti trendet egy konkrét példával illusztrálnunk. 5 millió forintos (átlagosnak mondható) hitelösszeg esetén, 20 éves futamidővel.

A bank bízik a lakás- és lakáshitel piac élénkülésében, ezt megerősítendő 2010-ben főtámogatóként vesznek részt az április végén megrendezésre kerülő Lakásvásár kiállításon.

A CIB Bank lakossági üzletága

A 2009-es évi eredmények alapján a CIB Csoport - több mint 11%-os részesedéssel - sikerrel őrizte meg eddigi második pozícióját az ügyfélhitelek tekintetében, miközben a lakossági hitelek terén piaci részaránya stagnált.

Az elmúlt évet erőteljes piaci verseny jellemezte az ügyfélbetétek területén is, különösen a lakossági szegmensben. A Csoport számos sikeres betétgyűjtési kampányt indított, amelynek eredményeképpen az ügyfelek betéteinek állománya 179 milliárd forinttal (13%-kal) növekedett. Ezen belül a lakossági betétek volumene összességében 11%-kal nőtt az év folyamán, így a CIB második helyre került a lakossági betétek piaci rangsorában is. Különösen erőteljes növekedést ért el a deviza megtakarítások vonatkozásában is, ahol piaci részesedését több mint 5%-kal mintegy 14%-ra sikerült növelni.

A CIB egyik kiemelt célja volt 2009-ben, hogy a CIB Alkusz biztosítási brókeren keresztül belépjen a lakossági biztosítási piacra. Rendkívül rövid idő alatt - 28 ezer újonnan megkötött biztosítási kötvény eredményeképpen - 4%-os piaci részesedést szerzett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások értékesítése területén. A CIB 2010-ben is hangsúlyosnak és várhatóan dinamikus növekedést felmutató üzletágnak tekinti a biztosítás közvetítői és az értékalapú tanácsadási szolgáltatások területét, ahol a lakossági ügyfelek részére is a biztosítások egyre szélesebb körét kínálja.

Különösen nagy figyelmet kíván szentelni az átlátható, egyértelmű, az ügyfelek számára könnyen érthető termékekre, a transzparens ügyfélkommunikációra, továbbá a folyamatok egyszerűsítésére, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy a piac legszínvonalasabb kiszolgálást nyújtó bankjává váljon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem