Tízmilliárdokba kerülnek a régi támogatott forinthitelek

2010. április 22. 08:47

A Pénzügyminisztérium adatai szerint alig mérséklődik a lakástámogatásokra fordított összeg a központi költségvetésen belül. A korábbi hitelekre kifizetendő pénz még évekig több tízmilliárdos kiadást jelent, így várhatóan az új kormánynak is szűk marad a mozgástere a jelenleg hatályos szabályozás módosításánál - írja a Világgazdaság.

Még tavaly is csaknem 200 milliárd forintot költött el lakástámogatás címén a költségvetés, ez még meg is haladja az egy évvel korábbi szintet, és alig marad el az előző években megszokottól.

A kiadások stabilan magas szintje nem meglepő: a 2001-es lakástámogatási rendelet megjelenését követően ugrásszerű növekedésnek indult a kamattámogatott forinthitelek kihelyezett mennyisége: az első, 2003-as szigorítást megelőző csúcsidőszakban még havonta csaknem 100 milliárd forintnyi ilyen kölcsönt helyeztek ki a bankok.

A feltételek szigorításával, illetve a devizaalapú kölcsönök előretörésével ugyanakkor a havonta kihelyezett mennyiség a töredékére esett vissza, ám ezzel együtt a régi feltételű támogatott lakáshitelekre kifizetendő pénz még évekre több tízmilliárdos nagyságrendű kiadásokat determinál a költségvetésben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43