27 °C Budapest

Egymillióra bírságolták az OTP-t egy ráerőltetett hitelkártya miatt

MTI
2010. április 17. 05:40

Egymillió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra fogyasztóvédelmi vétség miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A PSZÁF amiatt végzett célvizsgálatot az OTP-nél, hogy kiderüljön, a bank valóban nem válaszolt-e egy ügyfele panaszára a törvény előírt 30 napon belül. A panaszost - több ezer ügyféllel együtt - az OTP 2009 márciusában egy direkt marketing kampányban American Express Gold (AMEX Gold) hitelkártyára vonatkozó ajánlattal kereste meg.

A panaszos -, akinek adatait csak a szerződés tervezethez rögzítették a számítógépes rendszerbe, majd elmulasztották törölni és ezért nyitottak neki hitelszámlát és terhelték meg a lakossági folyószámláját - több ízben kérte a banktól, hogy a hitelszámla megnyitásával kapcsolatban folytasson le vizsgálatot. Beadványaira azonban az OTP Bank nem válaszolt. Az első beadványt munkatársa nem rögzítette a központi számítógépes rendszerben, azért nem válaszolták meg. A második beadványnál pedig leterheltségére hivatkozott a bank (az érintett időszakban az átlagosnál több panasz érkezett).

A fogyasztóvédelmi törvény szerint az írásbeli panaszt a vállalkozás 30 napon belül köteles írásban megválaszolni, a panaszt elutasító álláspontját pedig indokolni köteles.

A PSZÁF a bírság összegének megállapítása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a bank több hónapon át kezelt a panaszos nevén jogszabálysértően nyitott hitelszámlát, és lakossági folyószámláját több alkalommal a hitelkártya-számla fenntartási költségével terhelte meg. A bank a panaszos második írásbeli megkeresésére sem válaszolt határidőben, csak a felügyelet megkeresésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Enyhítő körülménynek számított, hogy a bank nyilatkozata szerint több ezer ügyfelet keresett meg kampányai során, de hasonló jogszabálysértés nem fordult elő.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?