15 °C Budapest

Figyelem: visszatért a banki vírus - minden eddiginél erősebb!

2010. április 21. 16:58

A banki szolgáltatásokra specializálódott Trusteer biztonsági szolgáltató cég figyelmeztetése szerint a Zeus névre hallgató trójai - mely kifejezetten bizalmas banki adatokat gyűjt össze - minden eddiginél alattomosabb változata jelent meg a piacon.

A cég jelentése szerint minden háromezredik gépen - az általa ellenőrzött 5,5 millió számítógépből az USA-ban, illetve Nagy-Britanniában - megtalálták a Zeus 1.6-os trójait, amely bármely gépet képes megfertőzni, melyen Firefox-ot, vagy Internet Explorert használnak.

A titkos banki adatok megszerzéséhez elegendő egy megfelelő kémprogrammal megfertőzni a számítógépet, ahonnan a kiszemelt áldozat bejelentkezik az internetes banki felületre. A kártevő ezt követően valós időben él vissza áldozata adataival.

A vírus terjesztéséhez olyan cégek, illetve szervezetek nevében küldözgettek már spameket, mint például a Microsoft, a MySpace, a Facebook, de egyes állami intézmények, köztük például az amerikai adóhatóság nevét is felhasználták, mondván egy ilyen szervezettől érkező levélre biztosan kevesen gyanakodnak.

A levelekben megtalálható linkre való kattintást követően egy látszólag teljesen üres weboldal jelenik meg, azonban a háttérben a trójai letöltődik a számítógépre. Ezt követően különösebb felhasználói közreműködés nélkül feltelepül a gépre.

A trójai legújabb változata ráadásul arra is képes, hogy azonnali üzenetküldő funkciók segítségével értesítse a támadót az értékes adatok megszerzéséről, így az akár másodperceken belül felhasználhatja a megszerzett adatokat, magyarul miközben megbízásokat adunk bankunk számára, a Zeus segítségével távolról kitakarítják a számlánkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Trusteer tavaly nyáron felmérte az antivírus programok hatékonyságát a kártevővel szemben. Annak a valószínűségét, hogy a Zeus egy gépet megfertőzzön, egy naprakész adatbázisú vírusvédelmi szoftver csupán 23%-kal csökkenti.

A cég arra számít, hogy a "Zeus legújabb verziója jelentősen megnöveli majd a csalások számát, miután egyre többen bankolnak interneten, ráadásul 30 százalékuk Firefox-ot használva" - adja hírül a BBC.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16