14 °C Budapest

Itt a legfertőzőbb kártevők listája

Pénzcentrum
2008. március 11. 09:54

Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a Sunbelt Threat Research Center 2008 februárjában is megjelentette toplistáját a januárban legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes károkozókról. A listát a Sunbelt szakemberei a díjnyertes CounterSpy kémprogram-eltávolítót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazások elleni hálózatban résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján készítik.

Két újdonság a kémprogram toplistán

Újabb káros alkalmazások jelentek meg a Sunbelt toplistán. Egyikük, a VirusHeat egyből az ötödik helyen landolt. A VirusHeat a hamis biztonsági szoftverek csoportjába tartozik, vagyis a gyanútlan felhasználó antivírusként telepíti fel magát a károkozót. Az ál-antivírus hamis fertőzöttségre utaló biztonsági riasztásokat jelenít meg, egyúttal pedig a VirusHeat megvásárlására buzdít, amit követően a károkozók eltávolítása lehetővé válik. Hasonló módon vásárlásra ösztönöz a 9. helyen található SecurityToolbar.DesktopScam, amely a böngészőbe épül be és szintén a számítógép fertőzöttségére utaló üzeneteket tartalmazó pop-up ablakokat nyit meg, azzal a különbséggel, hogy a DesktopScam piaci forgalomban kapható, valódi biztonsági programok viszonteladását kísérli meg.

Károkozó károkozók

Aggasztó adatokról számol be a világ egyik legelismertebb marketing szakemberének tartott Philip Kotler tanácsadó cégének felmérése: a megkérdezettek negyedének fertőződött meg a számítógépe kémprogrammal, vagy egyéb számítógépes kártevővel az elmúlt hat hónap során. Az érintettek harmada ráadásul egyszerre több káros alkalmazást talált a gépén. Ennél is riasztóbb, hogy a válaszadók szerint legalább két napba telt, amíg sikerült megtisztítani a számítógépet, vagyis legalább 16 munkaórán keresztül kénytelenek voltak a fertőzött gépen dolgozni.

A vizsgálatban a Kotler Marketing Group arra kereste a választ, hogy miképpen befolyásolja a dolgozók teljesítményét egy-egy fertőzés, amely akadályozza, illetve rosszabb esetben ellehetetleníti a munkavégzést; vagyis milyen kimutatható veszteségeket okoz egy-egy spyware. A felmérésben megkérdezett 10-nél több, de 200-nál kevesebb számítógéppel rendelkező kis- és középvállalkozások munkatársainak visszajelzése alapján a probléma felismerése után 20%-kal csökkent a teljesítőképességük, míg a nagyobb fertőzések, felugró pop-upok, hardveres lassulást okozó kémprogramok 32%-kal rontották teljesítményüket.

A legnagyobb problémát azonban nem a teljesítőképesség csökkenése, hanem a javítás által kieső munkaidő jelenti. A felmérésben 200 IT szakembert is megkérdeztek, akik kifejezetten kkv-knak nyújtanak szolgáltatást és rendszergazdai felügyeletet. Az átlagos javítás 2,8 órát vesz igénybe, amely alatt a dolgozók természetesen nem tudják használni a számítógépet - vagyis kényszerpihenőre voltak ítélve. A kutatás rámutat a fertőzésben rejlő huszonkettes csapdájára: vagy munkaidő alatt végzik el a javítást és ebben az esetben nem tudnak dolgozni az adott géppel, így keletkezik munkaidő kiesés, vagy munkaidőn kívül, ám ebben az esetben a javítás költségei is magasabbak lehetnek a rendszergazdák drágább óradíja miatt.

A megfelelő antivírusok és kémprogram-eltávolító szoftverek ezért egyértelműen kimutatható előnyt jelentenek, hiszen a fertőzések okozta javítási költségek, valamint a termelékenységi visszaesés "fillérre pontosan" meghatározható veszteségeit drasztikusan csökkentik, illetve szűntetik meg.

A legfertőzőbb kémprogramok és káros alkalmazások 2008 februárjában:

1. Trojan.FakeAlert (trójai)
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

2. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)
A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.
A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Virtumonde (reklámprogram)
A Virtumonde felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, és különböző összegyűjtött adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában nehéz eltávolítani, több módszerrel is próbál a kémprogram-eltávolítók ellen küzdeni.

4. ClickSpring.PuritySCAN (reklámprogram)
A PuritySCAN egy reklámok megjelenítésével finanszírozott szoftver, ami a böngésző gyorsítótára és az előzmények átvizsgálásával pornográf tartalmakat és utalásokat keres, majd felajánlja ezek törlését. A háttérben viszont a program a teljes böngészési előzményeket elküldi, ami alapján célzott hirdetéseket jelenít meg. A licencszerződés, ami a program telepítésével kerül elfogadásra, külön kitér arra, hogy a fejlesztő ClickSpring LLC automatikusan frissítheti vagy eltávolíthatja a szoftvert, és minden további hozzájárulás nélkül (vagyis a felhasználó tudta nélkül) tetszőleges alkalmazásokat telepíthet a számítógépre.

5. VirusHeat (ál-antivírus)
Az ál-antivírus telepítését követően a számítógépen nem létező, hamis fertőzéseket mutatva riasztja meg a felhasználót, és próbálja meg rábírni a VirusHeat megvásárolására, ami el tudja távolítani ezeket a fertőzéseket. A VirusHeat folyamatosan újabb és újabb kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználót, amivel még jobban hangsúlyozni próbálja a számítógép valós vagy vélt fertőzöttségét.

6. Trojan.NewMediaCodec (trójai)
A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a "frissítés" elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére.

7. MyGeek/CPVFeed (reklámprogram)
A 2007 februárjában felfedezett kéretlen reklámozó alkalmazás (adware) egy böngésző beépülő modulként települ, általában a felhasználó tudta nélkül. Működése során különböző reklámokkal zavarja a böngészést, sőt, bizonyos esetekben a weboldalakra történő navigáció eltérítésével más oldalakat mutat, mint amit valójában a felhasználó megpróbált megnyitni.

8. Trojan.in-t-e-r-n-e-t (trójai)
A januárban megjelent friss károkozó eszközmeghajtóként telepítődik a számítógépre, és folyamatosan szemmel tartja a látogatott weboldalak címeit. Az összegyűjtött listát rendszeresen távoli szerverekre küldi el, míg újabb változatait különböző internetes csalásokra is felhasználják.

9. SecurityToolbar.DesktopScam (böngésző beépülő modul)
A böngészőbe eszköztárként beépülő kémprogram folyamatosan a számítógép szándékosan eltúlzott fertőzöttségére figyelmeztet, és megpróbálja rávenni a felhasználót különböző kémprogram-eltávolítók és antivírusok megvásárolására.

10. Trojan.Unclassified.gen (általános trójai programok)
A Trojan.Unclassified.gen általános kategóriába olyan trójai alkalmazások tartoznak, amelyeket a CounterSpy felismer, de egyenkénti elnevezésükre és elemzésükre még nem került sor. A kategória sok hasonló fertőzést tartalmaz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem