15 °C Budapest

Itt a kémprogram toplista!

Pénzcentrum
2008. augusztus 4. 10:35

Több mint egy éve már, hogy az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja által készített kémprogram-toplistát Magyarországon is közzéteszi a szoftvercég hazai képviselete. A Sunbelt Threat Research Center a világ valamennyi fertőzését figyeli a CounterSpy kémprogram-eltávolító által küldött automatikus visszajelzésből, ami teljes képet nyújt a glóbuszon keletkező trójaiak, kém- és reklámprogramok, jelszógyűjtő alkalmazások tevékenységéről. A magyarországi tendenciákról viszont eddig még nem álltak rendelkezésre hivatalos adatok, így a Sunbelt képviselet magyar vonatkozásban csak a CounterSpy-t alkalmazó cégek rendszergazdáinak visszajelzése alapján ismerte meg a hazai tendenciákat. Ezentúl viszont a Magyarországhoz tartozó IP címek alapján immár a Research Center pontos információkat biztosít a hazai fertőzésekről, amelyeket minden hónap elején közzétesz a hazai forgalmazó, a Yellow Cube Kft. "A magyar toplista mérföldkőnek számít, hiszen eddig egyetlen biztonsági szoftvergyártó sem tett közzé magyar vonatkozású kémprogram fertőzöttségi listát, amit a hazai cégek között végzett rendszeres felméréseinkkel is kiegészítünk." - mondja Bódis Ákos, a Sunbelt magyarországi képviseletének ügyvezetője.

Nincs eltérés a magyar és a nemzetközi trendek között

Az előző hónap nemzetközi tendenciája után tartósnak bizonyul a trend: a kémprogramok és trójaiak okozta fertőzések száma csökken, s ezt a magyar vonatkozású adatok is megerősítik. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a felhasználók továbbra is a vírusokat tekintik legfőbb biztonsági kockázatnak, így ma már az antivírus a legelterjedtebb biztonsági program, s az antivírus fejlesztők a legtöbb fertőzést okozó kémprogramokat felveszik adatbázisukba. Ennek következtében az antivírusok azonosítják a kémprogramok egy részét - ám számtalan kártevővel nem foglalkoznak. Így történhetett meg, hogy a Sunbelt magyarországi kémprogram toplistáján egy reklámprogram található az első helyen. Az Adware.NetAdware.Gen reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Vagyis nem titokban, hanem a felhasználó jóváhagyásával szeretne települni a számítógépre, így okozva még több fertőzést, hiszen a hamis biztonsági szoftverek további trójaiak letöltésére, illetve a valódi védelmet egyáltalán nem nyújtó programok megvásárlásra ösztönöznek. A toplista második helyén ugyan még találunk egy trójait, a Trojan.FakeAlert-et, amely szintén hamis biztonsági riasztásokat produkál, ám a bronzérem ismét egy reklámprogramnak jutott: a Virtumonde különlegessége abban rejlik, hogy jól ismeri és alkalmazkodik a legtöbb kémprogram-eltávolító szoftver által alkalmazott módszerhez, a háttérben pedig összegyűjtött adatok - jelszavak, bankkártya-számok - elküldésére is képes. A másik bizonyítékot az antivírusok által csökkentett trójai fertőzések számára a toplista 4-10. helyezettjei adják: a fülöncsípett trójaiak helyét újabbak töltik be, ám régi ismerősök helyett olyan károkozók kerültek fel a legtöbb fertőzést okozók toplistájára, amelyek még eddig a top 100-ba sem kerültek be. Ilyen Trojan.Win32.Monder.Gen változata, a Trojan.Crypt.XPACK.Gen és a hátsó ajtót nyitó Backdoor.Win32.Small.lu. Mindez azt igazolja, hogy ha néhány hírhedt trójait blokkolunk, akkor több száz új fertőzés kerül a helyére, a megoldást pedig csak teljes értékű kémprogram védelem tudja biztosítani. "Nem félünk attól, hogy a kémprogram toplistát át kell neveznünk reklámprogram-toplistának." - mondja Bódis Ákos. "Biztos vagyok benne, hogy hamarosan újabb trójaiak és a nemzetközi porondon hódító rootkitek fognak felkerülni a toplista dobogójára."

A legfertőzőbb kémprogramok és trójaiak 2008. júliusban Magyarországon:

1. Adware.NetAdware.Gen (reklámprogram)
A reklámprogram eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Az ál-antivírusok letöltése és telepítése további fertőzésekkel jár, a programok esetleges megvásárolásával pedig hasznos hitelkártya adatokat gyűjtenek be a bűnözők. Sajnos a kiadott hitelkártyát többször is leterhelik különböző, általában kisebb, néhány ezer forintos összegekkel, így a már megtörtént vásárlást követően a védekezésre a legjobb módszer a kiadott hitelkártya adatainak minél előbbi letiltása.

2. Trojan.FakeAlert (trójai)
A kémprogram tipikusan a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére.

3. Virtumonde (reklámprogram)
A Virtumonde az egyik legnépesebb kémprogram-család, általában felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, egyes változatai pedig különböző módokon összegyűjtött felhasználói adatok elküldésére is képes. A fertőzést általában kifejezetten nehéz eltávolítani, és csak kevés kémprogram-eltávolító tudja teljesen megszüntetni. Az újabb Virtumonde variánsok több módszerrel is küzdenek a kémprogram-eltávolítók és a népszerű biztonsági szoftverek ellen.

4. Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec (trójai letöltő)
A káros alkalmazás általában felnőtt tartalmú honlapokon az egyes videók lejátszásához szükséges Windows Media Player bővítményként tünteti fel magát, valójában viszont további káros alkalmazásokat és kémprogramokat tölt le a felhasználó számítógépére. A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec a háttérben letölt és feltelepít olyan rosszindulatú, biztonsági szoftvereknek álcázott kémprogramokat, mint a SpywareQuake, a SpyFalcon vagy a WinAntivirusPro, amik később újabb és újabb károkozók letöltéséhez vezetnek.
A Trojan-Downloader.Zlob.Media-Codec fertőzésnek olyan változata is ismert, ami hátsó ajtót nyit a felhasználó számítógépén, így a programírók távolról átvehetik az irányítást a számítógép felett, és azt különböző illegális tevékenységekre használhatják fel.

5. Trojan.Crypt.XPACK.Gen (trójai)
A Trojan.Crypt.XPACK károkozó elindulását követően számtalan helyen beépül az operációs rendszer mélyebb rétegeibe, majd rögtön megpróbál többféle Windows sebezhetőség kihasználásával a helyi hálózaton tovább terjedni. A lenyomott billentyűk naplózásával jelszavakat és személyes adatokat gyűjt, míg a háttérben több megvásárolt alkalmazás és játék licenckulcsát kigyűjti, és eljuttatja távoli gazdái számára. A kémprogram ezen felül további károkozók letöltésére és futtatására is alkalmas, így a bűnözők később tetszőleges feladatokra felhasználhatják a számítógép erőforrásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Backdoor.Win32.Small.lu (hátsó ajtó)
A hátsó ajtó futtatásával a számítógép távolról vezérelhetővé válik, a program egy internetes beszélgető csatornára (IRC) történő feljelentkezéssel fogad utasításokat közvetlenül a bűnözőktől. Az első futtatását követően a program Windows szolgáltatásként regisztrálja magát, így a számítógép jövőbeni újraindításai után a többi kiszolgáló-szolgáltatással együtt elindulva automatikusan újból kihasználhatóvá teszi a számítógépet.

7. Trojan.Win32.Monder.gen (trójai)
A Monder trójaihoz leggyakrabban illegálisan feltört programok mellé csatolva, vagy fájlcserélő hálózatokon letöltve juthatunk. A program a Windows rendszermappát különböző véletlenszerűen elnevezett DLL fájlokkal tölti meg, majd rendszerfolyamatokhoz kapcsolódva fut, ezért eltávolítása rendkívül nehéz. Működése során további kémprogramokat és károkozókat tölt le a számítógépre, amivel a számítógépet sokszor instabillá teszi, a Monder jelenléte ezért nem marad sokáig titokban.

8. Hotbar (böngésző eszköztár)
A böngészőbe kéretlenül beépülő eszköztár egy teljes, hasznosnak tűnő programcsomagot is feltelepít: időjárás jelentőt, asztali háttérkép letöltőt, Outlook Tools néven az Outlook levelezőkliensekbe beépülő modult és az internetes vásárlásokat "segítő" böngésző oldalsávot, ami vásárláskor a konkurencia reklámjait jeleníti meg a weboldal mellett. A program kézi eltávolítása nehézkes, többször próbálja a felhasználót lebeszélni a valós eltávolításról, és teljesen csak kémprogram-eltávolító használatával tüntethető el. Az eszköztár működése során megváltoztatja a böngésző kereső és saját honlap beállításait, böngészési beállításait, és gyűjtött adatokat jelent a böngészési és kommunikációs szokásokról.

9. Backdoor.Rbot (hátsó ajtó és rootkit)
A Backdoor.Rbot, nevének megfelelően tökéletes robotot varázsol a számítógépből, miután egy botnet (vagyis robot-hálózat) részeként a legkülönfélébb illegális tevékenységekben vehet részt. A botnetek felelősek a spam áradat jelentős részéért, míg hálózati támadásokra, kiszolgálók lebénítására vagy további károkozók terjesztésére is sokszor alkalmazzák őket.
Az Rbot variánsok sokféle feladat elvégzésére képesek, például a fertőzött számítógépen jelszavakat, szoftverlicenceket és egyéb személyes adatokat is össze tudnak gyűjteni, hogy azokat később átadják a bűnözők számára. Más Rbotok képesek antivírusokat kikapcsolni és csökkenteni a számítógép védettségét, míg legújabb változatai már az FU kernel-módú rootkitet felhasználva a Windows, a felhasználó és sok biztonsági szoftver számára is teljesen láthatatlanná válnak.

10. Trojan.NewMediaCodec (trójai)
A New Media Codec trójai alkalmazás a Zlob.Media-Codec családhoz hasonlóan Windows Media Player frissítésnek tünteti fel magát, és tipikusan felnőtt tartalmú videók lejátszásakor kér engedélyt a felhasználótól a "frissítés" elvégzésére. Telepítését követően a kérdéses videó általában megtekinthetővé válik, viszont a trójai alkalmazás a háttérben azonnal elkezd különböző kémprogramokat és további károkozókat letölteni a gyanútlan felhasználó számítógépére.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm