Kilakoltatási moratórium szeptember 30-ig? Kezdeményezték

2010. február 24. 09:02

A Magyar Hitelszövetség (MH) szerint bővíteni kellene a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fogyasztóvédelmi jogkörét, a szakmai szervezet javasolja továbbá a lakóingatlan-árverések felfüggesztésének szeptember 30-ig történő meghosszabbítását és a vagyonadó-kalkulátor üzembe állítását.

A szervezet szerint a PSZÁF-nek kibővített fogyasztóvédelmi jogkört kellene kapnia azon adósok védelmére, akik felmondott hitelükkel a követeléskezelés bármely formája, árverések vagy végrehajtási eljárások részesévé váltak. A felügyeletnek kellene meghatároznia azokat a minimumfeltételeket is, amelyek szakmai alapjai lennének egy adósságkezelői törvénynek.

A hitelszövetség szerint jelenleg a bírósági eljárásban lefolytatott végrehajtások biztosítják a legtöbb jogorvoslati lehetőséget, ezért ennek egyedüli megtartása is megfontolás tárgya lehetne.

A szervezet nem annyira a hideg időjárás, hanem a törvénytelenségek sokasága miatt kezdeményezte a lakóingatlanok árverésének azonnali felfüggesztését az év elején. Most azt javasolják, hogy az árverések április 15-ig szóló felfüggesztését szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. Barabás Gyula elnök szerint éles különbséget kell tenni az ingóságok árverezése és a családok egyetlen lakóingatlanának kényszerértékesítése között.

A szövetség szerint haladéktalanul meg kellene kezdeni a tárgyalásokat a banki közösséggel közösen létrehozott és finanszírozott alap, valamint az azt kezelő vagyonkezelői társaság létrehozásáról. A felmondott hiteleknél - az ügyleti kamat felszámítása mellett - törekedni kell a késedelmi kamatok elengedésére. A fedezetlen termékeket pedig jelzáloghitelekké kellene átstrukturálni, mert az előbbiek magas törlesztőrészletei nem engedik meg az adósságspirálból való kitörést.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az államnak az MH szerint le kellene mondania a közvetlen állami támogatások végrehajtási eljárásban történő visszafizetéséről oly módon, hogy azok gyámügyi letétbe kerüljenek, és kizárólag önkormányzatoktól, határozott idejű lakásbérleti jog megvásárlásához legyenek felhasználhatóak minimálisan 10 évre. Javasolják továbbá, hogy mindazok részesüljenek ebben a lakhatást segítő lehetőségben, akik közvetlen állami támogatást igényeltek, és hitelüket 2008. szeptember 30. után mondták fel.

Az idén életbe lépő törvények a piaci ár 70%-ánál alacsonyabb összegen nem engedik meg a kényszerértékesítést, végrehajtást vagy árverést. A szervezet a lakóingatlanok piaci árának megállapításánál üzembe helyezné a vagyonadó kalkulátort, amelynek használatát egy előre meghatározott felhasználói kör részére kötelezővé tenné.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?