26 °C Budapest

Kilakoltatási moratórium szeptember 30-ig? Kezdeményezték

2010. február 24. 09:02

A Magyar Hitelszövetség (MH) szerint bővíteni kellene a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) fogyasztóvédelmi jogkörét, a szakmai szervezet javasolja továbbá a lakóingatlan-árverések felfüggesztésének szeptember 30-ig történő meghosszabbítását és a vagyonadó-kalkulátor üzembe állítását.

A szervezet szerint a PSZÁF-nek kibővített fogyasztóvédelmi jogkört kellene kapnia azon adósok védelmére, akik felmondott hitelükkel a követeléskezelés bármely formája, árverések vagy végrehajtási eljárások részesévé váltak. A felügyeletnek kellene meghatároznia azokat a minimumfeltételeket is, amelyek szakmai alapjai lennének egy adósságkezelői törvénynek.

A hitelszövetség szerint jelenleg a bírósági eljárásban lefolytatott végrehajtások biztosítják a legtöbb jogorvoslati lehetőséget, ezért ennek egyedüli megtartása is megfontolás tárgya lehetne.

A szervezet nem annyira a hideg időjárás, hanem a törvénytelenségek sokasága miatt kezdeményezte a lakóingatlanok árverésének azonnali felfüggesztését az év elején. Most azt javasolják, hogy az árverések április 15-ig szóló felfüggesztését szeptember 30-ig hosszabbítsák meg. Barabás Gyula elnök szerint éles különbséget kell tenni az ingóságok árverezése és a családok egyetlen lakóingatlanának kényszerértékesítése között.

A szövetség szerint haladéktalanul meg kellene kezdeni a tárgyalásokat a banki közösséggel közösen létrehozott és finanszírozott alap, valamint az azt kezelő vagyonkezelői társaság létrehozásáról. A felmondott hiteleknél - az ügyleti kamat felszámítása mellett - törekedni kell a késedelmi kamatok elengedésére. A fedezetlen termékeket pedig jelzáloghitelekké kellene átstrukturálni, mert az előbbiek magas törlesztőrészletei nem engedik meg az adósságspirálból való kitörést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államnak az MH szerint le kellene mondania a közvetlen állami támogatások végrehajtási eljárásban történő visszafizetéséről oly módon, hogy azok gyámügyi letétbe kerüljenek, és kizárólag önkormányzatoktól, határozott idejű lakásbérleti jog megvásárlásához legyenek felhasználhatóak minimálisan 10 évre. Javasolják továbbá, hogy mindazok részesüljenek ebben a lakhatást segítő lehetőségben, akik közvetlen állami támogatást igényeltek, és hitelüket 2008. szeptember 30. után mondták fel.

Az idén életbe lépő törvények a piaci ár 70%-ánál alacsonyabb összegen nem engedik meg a kényszerértékesítést, végrehajtást vagy árverést. A szervezet a lakóingatlanok piaci árának megállapításánál üzembe helyezné a vagyonadó kalkulátort, amelynek használatát egy előre meghatározott felhasználói kör részére kötelezővé tenné.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?