24 °C Budapest

Budáról az utcára: 27 ezres nyugdíjra kapott hitelt, ma hajléktalan

2010. február 8. 09:47

A hírek szerint a svájci és magyar befektetők összefogásának eredményeként 7 éve a hazai hitelpiacon tevékenykedő pénzügyi vállalkozás receptje eléggé egyszerűre sikeredett. Vegyünk egy 65 év feletti hiteligénylőt, akit egyik-másik bank - a kora és a jövedelme miatt - már kikosarazott, a kiszemelt ügyfélnek legyen valamilyen ingatlanja, ahol egyedül él - írja a Népszava.

A cikk szerint az egyedülálló nyugdíjas, Csillag Ervin Farkasréten a Vas Gereben utcában lakott egy több lakásos társasház első emeleti panorámás lakásában. Egyedül élt, mióta élettársa elhunyt, ő pedig egy korábbi adótartozás miatt nagyon megszorult anyagilag. A bankok a jövedelme és a kora miatt elutasították, így egy pénzügyi közvetítőhöz fordult.

Ugyan csak 500 ezer forintra lett volna szüksége, rábeszélték egy 3 millió forintos kölcsönre, mely összegből a költségek és jutalékok levonása után csak 2,16 milliót kapott kézhez. A Zee-Capital nevű cégnek 5 ezer forintot kellett volna havonta törleszteni, de tavaly nyáron az idős férfi nem tudott időben fizetni.

A cég értesítette ügyfelét a késedelmekről, aki próbált is törleszteni, de az újabb elmaradás után eladták a követelést egy erre szakosodott cégnek. A végrehajtó karácsony előtt néhány nappal kezdte meg Csillag úr lakásának lefoglalását, a kiköltözésre való felszólítást 6-7 erős testalkatú férfi nyomatékosította.

Miután elhagyta a lakást, azonnal lecserélték a zárat, az új tulajdonos jelenleg a lakás felújításán dolgozik. Az idős, hajléktalanná vált férfit egy barátja fogadta be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A lap felvet néhány kérdést:
Milyen megfontolásból hitelezett biztonságosan egy pénzügyi szolgáltató egy kisnyugdíjasnak, aki az igénylés időpontjában (körülbelül 2 éve) havi 27 ezer forintos fix jövedelemről adott számot? Hogyan változott a hivatalos papírokon 140 ezer forintra ez az összeg? Miért nem kapott hivatalos végzést a kilakoltatásról a benne élő adós? Hogyan lett egy 22 milliós lakás piaci értéke előbb 13 millió forint, a likviditási értéke pedig 9 millió forint?

A lap információi szerint a pénzügyi szolgáltatót éppen vizsgálják a hatóságok, a fenti ügyben pedig rendőrségi nyomozás folyik.

PC BLOGGER & PODCASTER
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
MEDIA1  |  2022. július 1. 17:10
Havas néhány hete még arról beszélt, hogy csak nyári szabadságra küldték a műsorát az N1TV-től. Most...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?