1 °C Budapest

Budáról az utcára: 27 ezres nyugdíjra kapott hitelt, ma hajléktalan

2010. február 8. 09:47

A hírek szerint a svájci és magyar befektetők összefogásának eredményeként 7 éve a hazai hitelpiacon tevékenykedő pénzügyi vállalkozás receptje eléggé egyszerűre sikeredett. Vegyünk egy 65 év feletti hiteligénylőt, akit egyik-másik bank - a kora és a jövedelme miatt - már kikosarazott, a kiszemelt ügyfélnek legyen valamilyen ingatlanja, ahol egyedül él - írja a Népszava.

A cikk szerint az egyedülálló nyugdíjas, Csillag Ervin Farkasréten a Vas Gereben utcában lakott egy több lakásos társasház első emeleti panorámás lakásában. Egyedül élt, mióta élettársa elhunyt, ő pedig egy korábbi adótartozás miatt nagyon megszorult anyagilag. A bankok a jövedelme és a kora miatt elutasították, így egy pénzügyi közvetítőhöz fordult.

Ugyan csak 500 ezer forintra lett volna szüksége, rábeszélték egy 3 millió forintos kölcsönre, mely összegből a költségek és jutalékok levonása után csak 2,16 milliót kapott kézhez. A Zee-Capital nevű cégnek 5 ezer forintot kellett volna havonta törleszteni, de tavaly nyáron az idős férfi nem tudott időben fizetni.

A cég értesítette ügyfelét a késedelmekről, aki próbált is törleszteni, de az újabb elmaradás után eladták a követelést egy erre szakosodott cégnek. A végrehajtó karácsony előtt néhány nappal kezdte meg Csillag úr lakásának lefoglalását, a kiköltözésre való felszólítást 6-7 erős testalkatú férfi nyomatékosította.

Miután elhagyta a lakást, azonnal lecserélték a zárat, az új tulajdonos jelenleg a lakás felújításán dolgozik. Az idős, hajléktalanná vált férfit egy barátja fogadta be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lap felvet néhány kérdést:
Milyen megfontolásból hitelezett biztonságosan egy pénzügyi szolgáltató egy kisnyugdíjasnak, aki az igénylés időpontjában (körülbelül 2 éve) havi 27 ezer forintos fix jövedelemről adott számot? Hogyan változott a hivatalos papírokon 140 ezer forintra ez az összeg? Miért nem kapott hivatalos végzést a kilakoltatásról a benne élő adós? Hogyan lett egy 22 milliós lakás piaci értéke előbb 13 millió forint, a likviditási értéke pedig 9 millió forint?

A lap információi szerint a pénzügyi szolgáltatót éppen vizsgálják a hatóságok, a fenti ügyben pedig rendőrségi nyomozás folyik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 12:14
A streamingóriás egy éven belül másodszor jelent be nagy leépítést.
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem