-1 °C Budapest

Avas: 15-20 "Fészekrakó" egy kétszobás lakásban

2009. november 17. 19:02

Az utóbbi években - részben a megye egyik legösszetettebb csalássorozatának - eredményeként tömegesen költöztek a Fészekrakó-program keretében Miskolc avasi lakótelepére olyan - jellemzően roma származású - családok, amelyek segítőikkel a rendszert kijátszva, hamis papírokkal jutottak a támogatásokhoz. A régi lakók közül sokan elköltöznének, de a lakásaik eladhatatlanná váltak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A közbiztonság napról-napra romlott, megszaporodtak az utcai rablások, ezért a lakótelepen évtizedek óta élők közül voltak, akik az esti órákban már le sem mertek menni sétálni. Az önkormányzat örző-védő szolgálatot fogadott fel, a rendőrök sűrűbben járőröztek a környéken.

A félelem mellett a szemét és a bűz is megkeseríti az ott lakók életét. Vannak olyan panelházak, ahol egy kétszobás lakásban 15-20 fő éli mindennapjait. A Fészekrakó-csalássorozat ipari szinten működött, a gyanúsítottjainak száma 34-re duzzadt, ügyvéd, banki ügyintéző és ingatlanközvetítő egyaránt van közöttük.

Az avasi lakótelep látképe

Az ATV beszámolója szerint az egyik háztömbhöz kivonuló televíziós stábot borzalmas állapotok fogadták. A lépcsőházak világítását vagy ellopták, vagy szétverték, a vezetékeket kiszaggatták, a radiátorokat eltűntették. A közösségi tereket szemét tárolására használják, aki szólni mer az hangoskodásra, verekedésre számíthat.

Egy idős lakó szerint segély és családi pótlék osztáskor szabályosan félni kell, egy korábbi verekedést követően minden szinten összetörték a lépcsőházi ajtókat. A lakók szerint ezek a lakások eladhatatlanná váltak, emiatt a költözés lehetetlen. Az érdeklődők már a főbejáratnál sarkon fordulnak, amikor először szembesülnek a körülményekkel.

Néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy a beilleszkedés a lakók között nem fog végbe menni, hacsak nem a nomád életszínvonal elérése a cél. A beköltözők sem közös költséget, sem a közüzemi díjakat nem fizetik, a társasházak üzemeltetése ellehetetlenedik, felújításra semmi pénz. Az itt élők nehezen tudják felfogni, hogy miként fajulhatott ideáig a helyzet.

A Fészekrakó-ügyben azután rendeltek el nyomozást, hogy egyre több gyanús ügy látott napvilágot. Az önkormányzatnál összevetették a program keretében támogatáshoz jutottak és a szociális segélyben részesülők listáját. Az átfedésekből azonnal következtetni lehetett arra, hogy sokan hamis munkáltatói igazolással jutottak a támogatásokhoz.

Ha a bíróság meghozza az ítéletet, akkor a jogosulatlanul felvett összegeket vissza kell fizetni. A szerződések semmisé nyilvánítását követően megkezdődhetnek a kilakoltatások, aki csalt az igénylésnél, az akár 5 év börtönre is számíthat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?