13 °C Budapest

Avas: 15-20 "Fészekrakó" egy kétszobás lakásban

2009. november 17. 19:02

Az utóbbi években - részben a megye egyik legösszetettebb csalássorozatának - eredményeként tömegesen költöztek a Fészekrakó-program keretében Miskolc avasi lakótelepére olyan - jellemzően roma származású - családok, amelyek segítőikkel a rendszert kijátszva, hamis papírokkal jutottak a támogatásokhoz. A régi lakók közül sokan elköltöznének, de a lakásaik eladhatatlanná váltak.

A közbiztonság napról-napra romlott, megszaporodtak az utcai rablások, ezért a lakótelepen évtizedek óta élők közül voltak, akik az esti órákban már le sem mertek menni sétálni. Az önkormányzat örző-védő szolgálatot fogadott fel, a rendőrök sűrűbben járőröztek a környéken.

A félelem mellett a szemét és a bűz is megkeseríti az ott lakók életét. Vannak olyan panelházak, ahol egy kétszobás lakásban 15-20 fő éli mindennapjait. A Fészekrakó-csalássorozat ipari szinten működött, a gyanúsítottjainak száma 34-re duzzadt, ügyvéd, banki ügyintéző és ingatlanközvetítő egyaránt van közöttük.

Az avasi lakótelep látképe

Az ATV beszámolója szerint az egyik háztömbhöz kivonuló televíziós stábot borzalmas állapotok fogadták. A lépcsőházak világítását vagy ellopták, vagy szétverték, a vezetékeket kiszaggatták, a radiátorokat eltűntették. A közösségi tereket szemét tárolására használják, aki szólni mer az hangoskodásra, verekedésre számíthat.

Egy idős lakó szerint segély és családi pótlék osztáskor szabályosan félni kell, egy korábbi verekedést követően minden szinten összetörték a lépcsőházi ajtókat. A lakók szerint ezek a lakások eladhatatlanná váltak, emiatt a költözés lehetetlen. Az érdeklődők már a főbejáratnál sarkon fordulnak, amikor először szembesülnek a körülményekkel.

Néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy a beilleszkedés a lakók között nem fog végbe menni, hacsak nem a nomád életszínvonal elérése a cél. A beköltözők sem közös költséget, sem a közüzemi díjakat nem fizetik, a társasházak üzemeltetése ellehetetlenedik, felújításra semmi pénz. Az itt élők nehezen tudják felfogni, hogy miként fajulhatott ideáig a helyzet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Fészekrakó-ügyben azután rendeltek el nyomozást, hogy egyre több gyanús ügy látott napvilágot. Az önkormányzatnál összevetették a program keretében támogatáshoz jutottak és a szociális segélyben részesülők listáját. Az átfedésekből azonnal következtetni lehetett arra, hogy sokan hamis munkáltatói igazolással jutottak a támogatásokhoz.

Ha a bíróság meghozza az ítéletet, akkor a jogosulatlanul felvett összegeket vissza kell fizetni. A szerződések semmisé nyilvánítását követően megkezdődhetnek a kilakoltatások, aki csalt az igénylésnél, az akár 5 év börtönre is számíthat.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18