30 °C Budapest

Avas: 15-20 "Fészekrakó" egy kétszobás lakásban

2009. november 17. 19:02

Az utóbbi években - részben a megye egyik legösszetettebb csalássorozatának - eredményeként tömegesen költöztek a Fészekrakó-program keretében Miskolc avasi lakótelepére olyan - jellemzően roma származású - családok, amelyek segítőikkel a rendszert kijátszva, hamis papírokkal jutottak a támogatásokhoz. A régi lakók közül sokan elköltöznének, de a lakásaik eladhatatlanná váltak.

A közbiztonság napról-napra romlott, megszaporodtak az utcai rablások, ezért a lakótelepen évtizedek óta élők közül voltak, akik az esti órákban már le sem mertek menni sétálni. Az önkormányzat örző-védő szolgálatot fogadott fel, a rendőrök sűrűbben járőröztek a környéken.

A félelem mellett a szemét és a bűz is megkeseríti az ott lakók életét. Vannak olyan panelházak, ahol egy kétszobás lakásban 15-20 fő éli mindennapjait. A Fészekrakó-csalássorozat ipari szinten működött, a gyanúsítottjainak száma 34-re duzzadt, ügyvéd, banki ügyintéző és ingatlanközvetítő egyaránt van közöttük.

Az avasi lakótelep látképe

Az ATV beszámolója szerint az egyik háztömbhöz kivonuló televíziós stábot borzalmas állapotok fogadták. A lépcsőházak világítását vagy ellopták, vagy szétverték, a vezetékeket kiszaggatták, a radiátorokat eltűntették. A közösségi tereket szemét tárolására használják, aki szólni mer az hangoskodásra, verekedésre számíthat.

Egy idős lakó szerint segély és családi pótlék osztáskor szabályosan félni kell, egy korábbi verekedést követően minden szinten összetörték a lépcsőházi ajtókat. A lakók szerint ezek a lakások eladhatatlanná váltak, emiatt a költözés lehetetlen. Az érdeklődők már a főbejáratnál sarkon fordulnak, amikor először szembesülnek a körülményekkel.

Néhány hónap után nyilvánvalóvá vált, hogy a beilleszkedés a lakók között nem fog végbe menni, hacsak nem a nomád életszínvonal elérése a cél. A beköltözők sem közös költséget, sem a közüzemi díjakat nem fizetik, a társasházak üzemeltetése ellehetetlenedik, felújításra semmi pénz. Az itt élők nehezen tudják felfogni, hogy miként fajulhatott ideáig a helyzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fészekrakó-ügyben azután rendeltek el nyomozást, hogy egyre több gyanús ügy látott napvilágot. Az önkormányzatnál összevetették a program keretében támogatáshoz jutottak és a szociális segélyben részesülők listáját. Az átfedésekből azonnal következtetni lehetett arra, hogy sokan hamis munkáltatói igazolással jutottak a támogatásokhoz.

Ha a bíróság meghozza az ítéletet, akkor a jogosulatlanul felvett összegeket vissza kell fizetni. A szerződések semmisé nyilvánítását követően megkezdődhetnek a kilakoltatások, aki csalt az igénylésnél, az akár 5 év börtönre is számíthat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem