-1 °C Budapest

Nincs THM-plafon, van helyette más

Pénzcentrum
2009. december 15. 08:27

THM-plafon helyett évi legfeljebb egyszeri gyorskölcsön-felvétel, 2-2.5 százalékban maximált előtörlesztési díj, ellenszolgáltatás módosítása esetén kötelező tájékoztatás, kötelező hitelképesség-értékelés, 2 százalékban maximált bankkártyás tranzakciós és 0.3 százalékban maximált interchange díj, szigorodó biztosítói kárkifizetés - kulcsszavakban ezt tartalmazzák az Országgyűlés által hétfőn tett pénzügyi tárgyú jogszabály-módosítások az Index tudósítása alapján.

Hétfőn este több ponton módosította a pénzügyi szolgáltatások, elsősorban a hitelnyújtás szabályait az országgyűlés. A képviselők elfogadták az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról és a pénzügyi törvényeknek az új Polgári Törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényeket, valamint a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényt.

Nincs THM-plafon, van legfeljebb egyszeri gyorskölcsön-felvétel

A parlamenti többség nem limitálta az egy kölcsönre jutó maximális teljeshiteldíj-mutatót. A most elfogadott szabályok értelmében januártól egy magánszemély évente egyszer vehet fel olyan hitelt, aminek a thm-e meghaladja a 65 százalékot - ez a törvény elfogadásakor hatályos jegybanki alapkamat tízszerese, korábban volt olyan javaslat, ami ezen a szinten állapította volna meg a thm-plafont -, és az ilyen kölcsön összege nem haladhatja meg a 250 ezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg. A szocialista többség szerint ez jobban szolgálja a hitelezettek érdekeit, mint a kamatplafon bevezetése.

2-2.5 százalékos előtörlesztési díj

A 197 igennel, 149 nemmel és 2 tartózkodással elfogadott hiteltörvény- 2, illetve 2,5 százalékban maximálta a jelzáloghitel-előtörlesztési díját (ezt a plafont egy, a zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány alapján építették be a törvénybe). A törvény úgy szól, hogy 2010. március 1-jétől a jelzáloghitel előtörlesztése esetén a hitelező jogosult az igazolt költségei miatt díjat szedni. Ez a díj nem lehet több, mint az előtörlesztett összeg 2 százaléka. Ez alól kivételt jelent, a jelzálogleveles kölcsönszerződés, ha kamatperióduson belül történik az előtörlesztés; ebben az esetben 2,5 százalék lehet az előtörlesztés maximális terhe (1 millió forint előtörlesztése tehát márciustól legfeljebb 20 000, de speciális esetben is maximum 25 000 forint lehet).

Kötelező tájékoztatás

A hiteltörvény leszögezi, hogy a hitelkamat és a hitelkamaton kívüli minden egyéb ellenszolgáltatás módosítása esetén a hitelező a módosítás hatálybalépését megelőzően köteles tájékoztatni a fogyasztót; ilyen ellenszolgáltatáasnak minősülnek a különféle díjak, jutalékok és költségek. Az ügyfelet írásban kell tájékoztatni a módosítás tényéről, a hitelkamat vagy a hitelkamaton kívüli minden egyéb ellenszolgáltatás új mértékéről. A tájékoztatásnak ki kell terjednie arra, hogy a módosítást követően várhatóan mennyi törlesztőt kell fizetnie a hitelfelvevőnek. Ha ennek kapcsán a törlesztőrészletek száma vagy a törlesztés gyakorisága változik, ezt is tartalmaznia kell a tájékoztatásnak. Felvilágosítást kell adni a hitel fő jellemzőiről, a fogyasztó pénzügyi helyzetére gyakorolt hatásáról és a fizetés elmulasztásának következményeiről.

Kötelező hitelképesség értékelés, magatartási kódex

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A törvény kötelezővé teszi a fogyasztó hitelképességének értékelését, amely nemcsak a hitelszerződés megkötése előtt, hanem a hitel összegének növelése esetén is szükséges. Egyebek között a hitelfelvevő felvilágosítására, illetve hitelképesség vizsgálatára, a hitel költségeinek módosítására vonatkozó tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó passzusok jövő év június 11-én lépnek hatályba. Az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó változtatások lényege, hogy a szerződéseknek tételesen tartalmaznia kell az egyoldalú módosítására okot adó körülményeket. A pénzügyi intézményeknek emellett árazási elveikben meg kell határozniuk a módosítás elveit, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ellenőriz a bankok által elfogadott magatartási kódex figyelembevételével.

Bankkártyás tranzakciós díj: max. 2%, interchange díj: max. 0.3%

A pénzügyi tárgyú törvények módosítása kitért a bankkártyás fizetés esetén felszámolt tranzakciós díj limitálására is. Ez a felső korlát egységesen a forgalom értékének két százaléka lehet. A rendelkezések január 1-jén lép hatályba, akárcsak az, amely szerint a pénzintézetek közötti úgynevezett interchange költsége a hitelkeretre terhelt összeg 0,3 százaléka, maximum 100 forint lehet tranzakciónként, ha a fizetés betéti kártyával történik. A zárószavazás előtt a törvénybe emelték azt a módosítást, amely semmisé teszi a fogyasztóval kötött, a vételi jog biztosítéki célú kikötésére vonatkozó szerződést, ha a vételi jog a kötelezett által lakott lakóingatlanra vonatkozik. Ez a módosítás csökkenti a kilakoltatások veszélyét azokban az esetekben, amikor valaki a saját lakása fedezetével felvett kölcsönt nem tudja törleszteni.

Mikor fizet a károsultnak a biztosító?

A törvény tartalmazza azt is, hogy január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját, valamint az megfelel a számvitelről szóló törvény előírásainak.

Ha a károsult számláján az említett tételek nincsenek feltüntetve, csak a helyreállításhoz szükséges költségek nettó összegét, vagy ha az értékcsökkenés feltétele fennáll, az értékcsökkenés összegét térítheti meg a biztosító. A biztosítók, illetve a független biztosításközvetítők kötelesek két munkanapon belül bejelenteni a velük jogviszonyban álló, biztosításközvetítést végző személyekkel fennálló jogviszony megszűnését. A kormány ettől az intézkedéstől a közvetítők hatékonyabb nyomon követését, illetve ismételt elhelyezkedésükkel kapcsolatos problémák megoldását várja.
A jogszabály emellett kötelezővé teszi a biztosítók számára, hogy szerződési feltételeikben határozzák meg, hogy a kár megtérítése során milyen jogcímen mekkora kompenzációt ajánlanak, és azt milyen okiratok alapján teszik. A törvényalkotók szándéka szerint ez a módosítás hozzájárul a kártalanítás jelenleginél átláthatóbb, tehát az ügyfél számára kedvezőbb lebonyolításához.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Holdblog  |  2023. december 2. 07:01
A héten elstartolt az első olyan légi járat, ami használt sütőolajból és más biomasszából, szemétből...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm