16 °C Budapest

Kényszereladások az ingatlanpiacon: hazánk az élmezőnyben

Pénzcentrum
2009. augusztus 19. 11:02

Egy nemzetközi felmérés szerint a vizsgált országok háromnegyedében nőtt a kényszereladások száma a kereskedelmi ingatlanok piacán. A Royal Institution of Chartered Surveyors (a nemzetközi ingatlanszakma egyik legtekintélyesebb minősítő szervezete) által közzétett listán hazánk az "előkelő" ötödik helyen végzett.

A vizsgált 27 ország háromnegyedében emelkedett a kényszereladások száma az idei második negyedévben. Ide soroljuk az olyan tranzakciókat, melyeket a fizetésképtelenné vált eladók a közeledő végrehajtás miatt jóval a piaci ára alatt eszközöltek.

A legnagyobb arányokat a Dél-Afrikai Köztársaságban és az Amerikai Egyesült Államokban mérték, őket követi Új-Zéland, Malajzia és Magyarország. Az első tíz között szerepel még több Karib-térségbeli állam, valamint Írország, Spanyolország, Oroszország és Ukrajna.

A lista másik végén Kína és Brazília található, ahol egyenesen csökkent a kényszerértékesítések száma az első negyedévhez képest. De kedvező mutatókkal büszkélkedhet Németország, Csehország, Hongkong, Japán, Olaszország és Svájc is.

A szervezet vezető elemzője szerint az üde színfoltok ellenére minden kontinensen találni olyan országokat, ahol a korábbinál alacsonyabb kamatszint mellett is nőtt a kényszerértékesítések száma.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?