638 milliárd forint volt a tét a spanyol csodalottón

MTI
2009. december 22. 16:02

Csillagászati összeget, mintegy 2,32 milliárd eurót (638 milliárd forintot) nyert az El Gordo (A Kövér) elnevezésű, hagyományosan karácsony előtt megrendezett spanyol lottó több ezer nyertese.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kedd reggel kilenckor Spanyolország egy emberként tapadt a képernyőkre, vagy kapcsolta be rádióját, számítógépét. A szokásnak megfelelően ekkor kezdődött ugyanis a nyertes szelvények kihúzása, melyre idén egy televíziós show keretében került sor a madridi Szent Ildefonso Iskola diákjainak közreműködésével.

Idén a 78294-es szám bizonyult szerencsésnek. Az e számot viselő 1950 szelvény mindegyike 300 ezer euróval (82,5 millió forinttal) tette gazdagabbá birtokosát. A szerencsés kéznél úgy tűnik, fontosabb volt a szerencsés lakhely, hiszen a nyertes szelvények mindegyikét egy Madrid központjában található lottózóban adták el.

Az El Gordo elnevezésű fődíjon kívül több ezer kisebb nyereményt is kiosztottak.

A teljes nyereményt tekintve a világ legbőkezűbb lottójának számító, 1812-ben alapított El Gordo egyfajta karácsonyhoz kapcsolódó ünnepi hagyománnyá vált Spanyolországban.

A minden év december 22-én tartott szerencsejáték idei bevétele becslések szerint mintegy 3 százalékkal elmarad a tavalyitól, de még így is eléri a 2,7 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben a spanyolok fejenként átlagosan 60 eurót (16500 forintot) költöttek a játékra.

A szerencsejáték nemcsak az embereket szórakoztatja, hanem a kincstár is jól jár: a nyeremények kifizetése után fennmaradó bevétel ugyanis a spanyol államkasszát gazdagítja.

Spanyolországban január 6-án, Vízkeresztkor is tartanak egy hasonlóan nagyszabású lottójátékot, melyet a kis Jézusról El Ninonak, a Gyereknek neveznek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20