1 °C Budapest

Nyertél? Örülj, és adózz!

2009. november 30. 04:40

Nyerni mindig jó, kiváltképp, ha sok pénzt vagy valamilyen értékes, régóta vágyott tárgynyereményt nyerünk. A boldogság első pillanatai azonban hamar feledésbe merülnek, amikor szembesülünk a nyereményünk után fizetendő adó mértékével.

Adózni márpedig kell, mivel a legtöbb nyeremény jövedelemnek számít, így vonatkozik rá a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény, a kérdés csupán az, hogy ki, és milyen mértékű adóval tartozik az államnak.

Nyeremények, amik nem számítanak jövedelemnek

A legkényelmesebb helyzetben akkor vagyunk, ha nem kell semmit fizetnünk, csak hátradőlünk és élvezzük a könnyen jött szerencsénket. Az szja törvény több nyereménytípusról mondja ki, hogy nem számít jövedelemnek.

Nem jövedelem, ezért a magánszemélynek nem kell adóznia a sorsjátékból, a pénznyerő automatából, a játékkaszinóból, a bukmékeri rendszerű fogadásból, továbbá a lóversenyfogadásból, bingójátékból származó nyeremény után. Ezenkívül nem kell adót fizetni az engedélyhez nem kötött sorsolásos játékokon (pl. egy vállalati bál tomboláján) nyert nyeremények után sem, amennyiben a sorsjegyet kizárólag a helyszínen lévők között árusítják, a befizetések legalább 80%-a visszafizetésre kerül, és a sorsjegyek száma 5000 darab alatt, az összes értéke pedig félmillió forint alatt marad.

Adóköteles nyeremények

Az adóköteles nyeremények után fizetendő adó mértéke attól függ, hogy a törvény milyen típusú jövedelemnek minősíti a nyereményünket. A nyereményből származó jövedelmek kisebb adó- és járulékterheléssel bírnak, mint az összevont jövedelemként adózó társaik.
Nyereményből származó jövedelemnek minősül az engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, valamint a fogadásból kapott nyeremény. Az ilyen jövedelmek után fizetendő adóval a magánszemély már nem szokott találkozni, mivel a kifizető kötelessége az államkasszába befizetése.

Az adó mértéke pénznyeremények esetén 25%, tárgynyeremények után pedig a tárgynyeremény áfa nélkül számított szokásos piaci értékének 33%-a. Egy 3 millió forintért kapható új autó után, a 2,4 millió forintos nettó érték egyharmadának megfelelő adót, azaz 792 ezer forintot kell a kifizetőnek az APEH számlájára átutalnia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ugyanígy jár el például a Szerencsejáték Zrt. is a lottón elvihető pénzekkel. Valójában a lottón nyerhető összegek magasabbak, mint ami a hirdetésekben megjelenik. A lottó üzemeltetője azonban csak a 25% adó megfizetése utáni tételt teszi közzé a reklámokban, hirdetményekben.

Vetélkedőn nyert nyeremények

Jelentősebb adóvonzata van a vetélkedőn kiosztott nyereményeknek. Az ilyen típusú tárgynyeremény természetbeni juttatásnak minősül, és a kifizető 54% szja-t valamint 11% egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni utána, a magánszemélynek azonban adófizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A vetélkedőn nyert pénzbeli nyeremények után már van adózással kapcsolatos kötelezettsége a nyertesnek. Fel kell azt tüntetnie az adóbevallásában, és az összevont jövedelme nagyságától függően 18-36% szja-t (adott esetben 4% különadót is), valamint 11% egészségügyi hozzájárulást kell megfizetnie.

Az szja törvény tesz néhány kedvezményt a vetélkedőn nyert díjakkal kapcsolatban. Adómentes például a vetélkedőn nyert érme illetve trófea, az 5000 forint meg nem haladó összeg, és az olimpiai játékokon valamint a fogyatékos sportolók világjátékán elért 1-6. helyezéséért járó állami jutalom.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?