-2 °C Budapest

Az OTP-re figyelt az ország: ezt jobban várták, mint a lottósorsolást!

Pénzcentrum
2009. december 8. 05:40

734 autóért máig nem jelentkeztek Az Országos Takarékpénztár 1961 elején vezette be a gépkocsinyeremény betétformát. A közel fél évszázaddal ezelőtti lépés a betételhelyezési lehetőségek bővítése mellett a gépkocsihoz jutás reményét is jelentette az ügyfeleknek, mivel abban az időben a befizetett autókra éveket kellett várni a MERKUR-nál. A magas nyerési esélyeknek köszönhetően az emberek jobban várták a nyertes betétkönyvek sorozat- és sorszámát, mint a lottószámokat.

A betétkönyvek tulajdonosai között azóta is értékes gépkocsikat sorsolnak ki minden hónapban. Az OTP Bank fiókjaiban és a postákon 5 ezer, 10 ezer, 20 ezer és 50 ezer forintos címletekben lehet gépkocsinyeremény-betétkönyveket váltani. Ezek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a betétkönyv tulajdonosa valamelyik sorsolásra kerülő autót megnyerje. A nyerési esély a címlet értékével arányosan növekszik, az 50 ezres címlet tízszeres nyerési esélyt jelent.

A gépkocsinyeremény betétek száma mára csaknem eléri a 900 ezret, összértékük megközelíti a 10 milliárd forintot. A közel 900 ezer db betétkönyv csaknem 60%-a 5000 Ft címletű, több mint negyede 10 ezer Ft névértékű, a maradék nagyobbik része 20 ezres címletű de nem tér el jelentősen az 50 ezres betétkönyvek arányától. A gépkocsinyeremény betét egy olyan termék, amelynek kamatából (az érvényben lévő hirdetmény szerint évi 2,80 %) a bank nyereményalapot képez. A betétben elhelyezett összeg mindezek mellett bármikor hozzáférhető, olyan, mintha egy 1 hónapos lekötés lenne, azzal az eltéréssel, hogy nem kamatot, hanem nyerési esélyt kínál az ügyfeleknek. 

Az összegyűlt nyereményalapból közjegyző jelenlétében minden hónapban gépkocsikat sorsol ki a bank. A sorsolás minden hónap 15-én (munkaszünet esetén az azt követő munkanapon) történik. A sorsoláson mindazok a gépkocsinyeremény betétkönyvek részt vesznek, amelyek a sorsolás hónapját közvetlenül megelőző teljes naptári hónapon át - megszakítás nélkül - forgalomban voltak. Amennyiben a betétkönyv a sorsolási időszak elteltével nem szűnik meg, folyamatosan jogosult az újabb sorsolásokon való részvételre.

A legutóbbi sorsolást 2009. november 16-án tartották, akkor összesen 15 darab Chevrolet Spark 0,8S Direct ABS és Chevrolet Aveo 3a 1,2 16V Base típusú autót sorsoltak ki. 1961 augusztusától napjainkig összesen 90 881 gépkocsit sorsolt ki a bank, eddig 734 db nyereményért nem jelentkeztek, ami a nyertesek 0,8%-át jelenti (az át nem vett gépkocsinyeremények jegyzékét ITT találja)..

A sorsolás eredményét, valamint a nyereményalap képzésére szolgáló kamat mértékét két országos napilapban, valamint az OTP Bank fiókokban és a postahelyeken hirdetmény formájában közzéteszi a hitelintézet. A kamatok és a sorsolás eredménye ezenkívül a bank honlapján is megtekinthető. A betétkönyv számának beírásával az is lekérdezhető, hogy az adott betétkönyv nyert-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utólag jelentkező nyertesek a kisorsolt személygépkocsi sorsolás időpontjában érvényes árára tarthatnak igényt. A kisorsolt betétkönyvvel, vagy az azt helyettesítő igazolással a további ügyintézésre a betétkönyvet kiállító helyhez kell fordulni. Azokat a nyereményeket, amelyekért a betétkönyv tulajdonosa nem jelentkezik, nyilvántartja a bank, mert a nyeremény iránti igény nem évül el.

Kamatadó

A 2006. augusztus 31-ig nyitott gépkocsinyeremény betétek 2006. augusztus 31-ét követően kisorsolt első nyereménye mentes a kamatadó alól. A kamatadó bevezetését megelőzően nyitott, de azóta már egyszer nyertes betétkönyvek következő nyereménye; illetve a 2006. szeptember 1-e után nyitott betétkönyvek nyereménye után (a sorsoláskor) a bank fizeti meg a kamatadót. Így a nyeremény után a nyertes ügyfélnek sem bevallási, sem adózási kötelezettsége nincs.

Két autót is nyert, de egyiket sem vette át

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 12:09
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?