Az OTP-re figyelt az ország: ezt jobban várták, mint a lottósorsolást!

Pénzcentrum
2009. december 8. 05:40

734 autóért máig nem jelentkeztek Az Országos Takarékpénztár 1961 elején vezette be a gépkocsinyeremény betétformát. A közel fél évszázaddal ezelőtti lépés a betételhelyezési lehetőségek bővítése mellett a gépkocsihoz jutás reményét is jelentette az ügyfeleknek, mivel abban az időben a befizetett autókra éveket kellett várni a MERKUR-nál. A magas nyerési esélyeknek köszönhetően az emberek jobban várták a nyertes betétkönyvek sorozat- és sorszámát, mint a lottószámokat.

A betétkönyvek tulajdonosai között azóta is értékes gépkocsikat sorsolnak ki minden hónapban. Az OTP Bank fiókjaiban és a postákon 5 ezer, 10 ezer, 20 ezer és 50 ezer forintos címletekben lehet gépkocsinyeremény-betétkönyveket váltani. Ezek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a betétkönyv tulajdonosa valamelyik sorsolásra kerülő autót megnyerje. A nyerési esély a címlet értékével arányosan növekszik, az 50 ezres címlet tízszeres nyerési esélyt jelent.

A gépkocsinyeremény betétek száma mára csaknem eléri a 900 ezret, összértékük megközelíti a 10 milliárd forintot. A közel 900 ezer db betétkönyv csaknem 60%-a 5000 Ft címletű, több mint negyede 10 ezer Ft névértékű, a maradék nagyobbik része 20 ezres címletű de nem tér el jelentősen az 50 ezres betétkönyvek arányától. A gépkocsinyeremény betét egy olyan termék, amelynek kamatából (az érvényben lévő hirdetmény szerint évi 2,80 %) a bank nyereményalapot képez. A betétben elhelyezett összeg mindezek mellett bármikor hozzáférhető, olyan, mintha egy 1 hónapos lekötés lenne, azzal az eltéréssel, hogy nem kamatot, hanem nyerési esélyt kínál az ügyfeleknek. 

Az összegyűlt nyereményalapból közjegyző jelenlétében minden hónapban gépkocsikat sorsol ki a bank. A sorsolás minden hónap 15-én (munkaszünet esetén az azt követő munkanapon) történik. A sorsoláson mindazok a gépkocsinyeremény betétkönyvek részt vesznek, amelyek a sorsolás hónapját közvetlenül megelőző teljes naptári hónapon át - megszakítás nélkül - forgalomban voltak. Amennyiben a betétkönyv a sorsolási időszak elteltével nem szűnik meg, folyamatosan jogosult az újabb sorsolásokon való részvételre.

A legutóbbi sorsolást 2009. november 16-án tartották, akkor összesen 15 darab Chevrolet Spark 0,8S Direct ABS és Chevrolet Aveo 3a 1,2 16V Base típusú autót sorsoltak ki. 1961 augusztusától napjainkig összesen 90 881 gépkocsit sorsolt ki a bank, eddig 734 db nyereményért nem jelentkeztek, ami a nyertesek 0,8%-át jelenti (az át nem vett gépkocsinyeremények jegyzékét ITT találja)..

A sorsolás eredményét, valamint a nyereményalap képzésére szolgáló kamat mértékét két országos napilapban, valamint az OTP Bank fiókokban és a postahelyeken hirdetmény formájában közzéteszi a hitelintézet. A kamatok és a sorsolás eredménye ezenkívül a bank honlapján is megtekinthető. A betétkönyv számának beírásával az is lekérdezhető, hogy az adott betétkönyv nyert-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az utólag jelentkező nyertesek a kisorsolt személygépkocsi sorsolás időpontjában érvényes árára tarthatnak igényt. A kisorsolt betétkönyvvel, vagy az azt helyettesítő igazolással a további ügyintézésre a betétkönyvet kiállító helyhez kell fordulni. Azokat a nyereményeket, amelyekért a betétkönyv tulajdonosa nem jelentkezik, nyilvántartja a bank, mert a nyeremény iránti igény nem évül el.

Kamatadó

A 2006. augusztus 31-ig nyitott gépkocsinyeremény betétek 2006. augusztus 31-ét követően kisorsolt első nyereménye mentes a kamatadó alól. A kamatadó bevezetését megelőzően nyitott, de azóta már egyszer nyertes betétkönyvek következő nyereménye; illetve a 2006. szeptember 1-e után nyitott betétkönyvek nyereménye után (a sorsoláskor) a bank fizeti meg a kamatadót. Így a nyeremény után a nyertes ügyfélnek sem bevallási, sem adózási kötelezettsége nincs.

Két autót is nyert, de egyiket sem vette át

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem