0 °C Budapest

Filléres haditechnikára utazik a VPOP

Pénzcentrum
2009. november 16. 13:32

Jól gondoljuk meg mielőtt a neten különböző fajta rejtett kép- illetve hangrögzítésre alkalmas eszközt rendelünk, mert ha kiszúrják a vámon például a gyereknek karácsonyra szánt kamerás napszemüveget, könnyen egy büntetőeljárás részeseivé válhatunk.

Sokan nem sejtik tetteik várható következményét, amikor olyan ártalmatlan tréfának tűnő dolgokat vásárolnak a világhálón keresztül, mint a különféle tárgyaknak álcázott, rejtett kamerát, esetleg hangrögzítő berendezést is tartalmazó készülékek. Sok esetben későn döbbennek rá az internetes vásárlók, hogy amit néhány kattintással megszereztek, sokkal nagyobb gondot jelent majd, mint amekkora örömöt okozott volna.

Ami az utóbbi idők trendje szerint igen felkapott miniatűr kémkamerákat és lehallgató- készülékeket illeti, sorozatosan szűri ki a Vám- és Pénzügyőrség azokat a postai küldeményeket, amelyek ezeket az ún. "kettős felhasználású termékeket" rejtik. Ezután szakértő vizsgálja meg a gyanús termékeket, majd szakvéleményében állapítja meg, hogy a megrendelt mütyür a haditechnikai eszközökről szóló, 2004-évben kiadott kormányrendelet hatálya alá esik, azaz az eszköz "Titkosszolgálati eszköznek, vagy titkos vizuális eszköznek" minősül-e, és amennyiben igen, már a megszerzése engedélyhez kötött.

Ezért szembesülnek mostanában egyre többen azzal, hogy gyakran ártalmatlan tréfának szánt, akár néhány ezer forintért is elérhető, miniatűr, rejtett videó-felvevővel felszerelt napszemüveg, karóra, golyóstoll megszerzésével bűncselekmény valósul meg, a vámhatóság pedig köteles büntetőeljárást bevezetni a küldemény címzettje vagy szállítója ellen.

Az ilyen eszközök engedély nélküli birtoklása tehát már önmagában is szigorúan tilos, ha jogszerűtlenül használjuk is termékeket súlyos büntetésre számíthatunk. A "visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel" bűncselekmény elkövetői 2-től 8 évig, üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetve 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak - figyelmeztet a VPOP.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 22:19
Február 1-jén éjjel pár óráig kiesésekre lehet számítani a szolgáltatónál karbantartás miatt.
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?