24 °C Budapest

Filléres haditechnikára utazik a VPOP

Pénzcentrum
2009. november 16. 13:32

Jól gondoljuk meg mielőtt a neten különböző fajta rejtett kép- illetve hangrögzítésre alkalmas eszközt rendelünk, mert ha kiszúrják a vámon például a gyereknek karácsonyra szánt kamerás napszemüveget, könnyen egy büntetőeljárás részeseivé válhatunk.

Sokan nem sejtik tetteik várható következményét, amikor olyan ártalmatlan tréfának tűnő dolgokat vásárolnak a világhálón keresztül, mint a különféle tárgyaknak álcázott, rejtett kamerát, esetleg hangrögzítő berendezést is tartalmazó készülékek. Sok esetben későn döbbennek rá az internetes vásárlók, hogy amit néhány kattintással megszereztek, sokkal nagyobb gondot jelent majd, mint amekkora örömöt okozott volna.

Ami az utóbbi idők trendje szerint igen felkapott miniatűr kémkamerákat és lehallgató- készülékeket illeti, sorozatosan szűri ki a Vám- és Pénzügyőrség azokat a postai küldeményeket, amelyek ezeket az ún. "kettős felhasználású termékeket" rejtik. Ezután szakértő vizsgálja meg a gyanús termékeket, majd szakvéleményében állapítja meg, hogy a megrendelt mütyür a haditechnikai eszközökről szóló, 2004-évben kiadott kormányrendelet hatálya alá esik, azaz az eszköz "Titkosszolgálati eszköznek, vagy titkos vizuális eszköznek" minősül-e, és amennyiben igen, már a megszerzése engedélyhez kötött.

Ezért szembesülnek mostanában egyre többen azzal, hogy gyakran ártalmatlan tréfának szánt, akár néhány ezer forintért is elérhető, miniatűr, rejtett videó-felvevővel felszerelt napszemüveg, karóra, golyóstoll megszerzésével bűncselekmény valósul meg, a vámhatóság pedig köteles büntetőeljárást bevezetni a küldemény címzettje vagy szállítója ellen.

Az ilyen eszközök engedély nélküli birtoklása tehát már önmagában is szigorúan tilos, ha jogszerűtlenül használjuk is termékeket súlyos büntetésre számíthatunk. A "visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetve kettős felhasználású termékkel" bűncselekmény elkövetői 2-től 8 évig, üzletszerűen vagy bűnszövetségben elkövetve 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak - figyelmeztet a VPOP.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 22. 12:51
Beismerte a kormányközeli portál, hogy valótlan állításokkal tele jelent meg Gyurcsányék kezén a Vár...
Holdblog  |  2024. május 22. 09:42
A jelenlegi árszintek mellett nem lesz elég lítium, hogy fedezze a kiugró akkumulátor keresletből fa...
Bankmonitor  |  2024. május 22. 08:34
A tavaly év végi adatok szerint 2020-hoz képest mind Budapesten, mind a nagyobb vidéki városokban ke...
Kiszámoló  |  2024. május 21. 14:41
Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most "csak" 350...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem