7 °C Budapest

Karácsonyi játékpiac: íme az idei slágertemékek!

2009. november 4. 04:33

A november beköszöntével menthetetlenül elérkezett a karácsonyi vásárlási szezon kezdete is. Az év végi fogyasztási csúcsszezonban az elektronikai cikkek mellett leginkább a játékok kelendőek: a Pénzcentrum most annak járt utána, mik lehetnek a játékpiac idei slágerei.

A felmérések szerint a nyugat-európai és amerikai fogyasztók már szeptember közepén, 3 hónappal az ünnepek előtt elkezdték a karácsonyi bevásárlást. A megkérdezettek kétharmada szerint 75 így egyenletesebben lehet elosztani a karácsonyi kiadások magas költségeit.

Hazánkban általános, hogy november első napjaiban kezdődik a karácsonyi kampányszezon: eddig csak elvétve találkozhattunk szezonális termékekkel, például a Lidl vagy az Aldi alakított ki üzleteiben egy-egy kisebb részleget a karácsonyi/mikulás csokiknak, díszeknek.

Mire figyeljünk játékvásárláskor?
- Csak megbízható helyen vásároljunk játékot
- Keressük a játékokon vagy a csomagoláson a "CE" megfelelőségi jelölést. Ha nem találjuk, az azt jelenti, hogy vagy nem gyermekeknek szánták a terméket, vagy használata vélhetően nem biztonságos a gyermekek számára.
- Vegyük figyelembe a korcsoportjelölést! A nagyobbaknak gyártott játékok veszélyesek lehetnek a kisebbek számára.
- Győződjünk meg a játék alkalmasságáról.

Még több tipp: Kattints!

(Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság)


Általánosságban elémondható, hogy a játékkereskedők az éves forgalom felét karácsony előtt bonyolítják le. Nem véletlen, hogy a legnagyobb hipermarket-láncok külön játékkatalógussal jelentkeznek, amely nem csak a gyermekek, hanem a szülők számára is csalogató ajánlatokat kínál.

Így tesz például a Tesco, a magyar kiskereskedelmi piac egyik legnagyobb szereplője, amely minden eddiginél gazdagabb játékkínálattal várja vásárlóit. Mint megtudtuk, kínálatukban valamennyi neves játékgyártó cég termékei megtalálhatók, a gyermekek képességeinek, készségeinek fejlődését segítő játékoktól (pl. kis tudós szettek csillagászat, ásványtan és egyéb témakörben) kezdve a teljes magyarországi társasjáték kínálaton át a széles baba, plüssállat és autómodell választékig.

Már az egészen kicsik számára is kapható számos Disney bébi-játék. Fiúknak olyan népszerű sorozatokhoz kapcsolódó játékokat ajánl az áruházlánc, mint a Hot Wheels, a Star Wars, a Transformers, Thomas a gőzmozdony vagy a Disney-féle Verdák. Várhatóan a szezon egyik slágere lesz a Ferrari elektromos kisautó.

A lányok többek között a My Little Pony, a Barbie, a Little Pet Shop, a Disney Princess játékok mellett számos Hannah Montana meglepetésekkel találkozhatnak az áruházakban.

Bakugan-aréna(Fotó: topnews.in)


Az Auchan katalógusa kiemelt figyelmet szentel az idén 50 éves Barbie-babának: kapható náluk Barbie varázstoll, sminkelhető babafej, és "klasszikus" születésnapi Barbie, különféle kiegészítőkkel (ez utóbbi például 5990 forintba kerül). A fiúkat náluk is a kisautók, autóverseny-pályák várják, de kiemelt promóciót kaptak a Bakugan-játékok. A japán rajzfilmsorozat szereplőihez igazi univerzumot találtak ki, különféle, speciális készségekkel rendelkező akciófigurákkal, játékpályákkal.


Filmek, sorozatok

Természetesen az aktuális sikerfilmekhez kapcsolódó játékok egyértelműen tarolnak a fa alatt is. Idén mutatták be a Transformers 2. részét: a járművekből földönkívüli robottá változó karakterek eleve a Hasbro játékain alapulnak, de nem csak kisautókat, hanem különféle maszkokat, fegyvereket is találhatunk a választékban.

 

Transformers-játékok a Tesco katalógusában(Fotó: tesco.hu)

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akciófigurák tekintetében a -szintén idei- G.I. Joe, vagy Star Trek mozifilmek is pörögnek. A lányokat inkább olyan sztárok arcképével díszített termékekkel lehet megfogni, mint Hannah Montana, vagy a High School Musical.

Lego - minden mennyiségben

A játékkínálat örök slágere a Lego: a dán eredetű építőjáték tíz százalékát január óta Magyarországon, Nyíregyházán gyártják. Az idei év Lego-slágerei lehetnek a legújabb Star Wars-készletek, a "Power Miners" futurisztikus bányász-gépei, a kisebbek számára pedig nyerő lehet a Duplo "Thomas, a gőzmozdony" kollekció. Természetesen a legfrissebb filmek Lego-változatait is megvásárolhatjuk, így például Indiana Jones, Harry Potter, vagy Spongya Bob is kerülhet a fa alá.

Az idősebb -7-16 éves- fiúk körében továbbra is népszerű a Bionicle-kollekció: a biomechanikus harcosok köré komplett történtet épített a cég, így a játékok mellett már egész estét DVD-filmek is a kollekció részét képezik.

Ajándék a kisebbeknek

Természetesen kíváncsiak voltunk a játéknagykereskedők véleményére is. A közel 30.000 féle árucikket forgalmazó, kis-és nagykereskedelemmel is foglalkozó REGIO Kft. karácsonyi újdonságai közt több olyan termék szerepel, mely inkább a kisebbeket célozza meg. Ilyen például a kreativitásra ösztönző "Beados" gyöngykészlet, az éjjel halványan világító plüss sarki róka, vagy az "In my pocket" termékcsalád, melynek apró állatkái akár a kicsik zsebébe is beférnek.

 

Álomőrőz sarki róka(Fotó: REGIO)

Természetesen várjuk olvasóink ötleteit is: milyen játék kerül idén a fa alá? Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Sorozatunk következő részében a PC-s és videojátékok újdonságai között szemezgetünk.

 

Címlapkép: Lego Power Miners (Forrás: lego.com)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem