Karácsonyi játékpiac: íme az idei slágertemékek!

2009. november 4. 04:33

A november beköszöntével menthetetlenül elérkezett a karácsonyi vásárlási szezon kezdete is. Az év végi fogyasztási csúcsszezonban az elektronikai cikkek mellett leginkább a játékok kelendőek: a Pénzcentrum most annak járt utána, mik lehetnek a játékpiac idei slágerei.

A felmérések szerint a nyugat-európai és amerikai fogyasztók már szeptember közepén, 3 hónappal az ünnepek előtt elkezdték a karácsonyi bevásárlást. A megkérdezettek kétharmada szerint 75 így egyenletesebben lehet elosztani a karácsonyi kiadások magas költségeit.

Hazánkban általános, hogy november első napjaiban kezdődik a karácsonyi kampányszezon: eddig csak elvétve találkozhattunk szezonális termékekkel, például a Lidl vagy az Aldi alakított ki üzleteiben egy-egy kisebb részleget a karácsonyi/mikulás csokiknak, díszeknek.

Mire figyeljünk játékvásárláskor?
- Csak megbízható helyen vásároljunk játékot
- Keressük a játékokon vagy a csomagoláson a "CE" megfelelőségi jelölést. Ha nem találjuk, az azt jelenti, hogy vagy nem gyermekeknek szánták a terméket, vagy használata vélhetően nem biztonságos a gyermekek számára.
- Vegyük figyelembe a korcsoportjelölést! A nagyobbaknak gyártott játékok veszélyesek lehetnek a kisebbek számára.
- Győződjünk meg a játék alkalmasságáról.

Még több tipp: Kattints!

(Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság)


Általánosságban elémondható, hogy a játékkereskedők az éves forgalom felét karácsony előtt bonyolítják le. Nem véletlen, hogy a legnagyobb hipermarket-láncok külön játékkatalógussal jelentkeznek, amely nem csak a gyermekek, hanem a szülők számára is csalogató ajánlatokat kínál.

Így tesz például a Tesco, a magyar kiskereskedelmi piac egyik legnagyobb szereplője, amely minden eddiginél gazdagabb játékkínálattal várja vásárlóit. Mint megtudtuk, kínálatukban valamennyi neves játékgyártó cég termékei megtalálhatók, a gyermekek képességeinek, készségeinek fejlődését segítő játékoktól (pl. kis tudós szettek csillagászat, ásványtan és egyéb témakörben) kezdve a teljes magyarországi társasjáték kínálaton át a széles baba, plüssállat és autómodell választékig.

Már az egészen kicsik számára is kapható számos Disney bébi-játék. Fiúknak olyan népszerű sorozatokhoz kapcsolódó játékokat ajánl az áruházlánc, mint a Hot Wheels, a Star Wars, a Transformers, Thomas a gőzmozdony vagy a Disney-féle Verdák. Várhatóan a szezon egyik slágere lesz a Ferrari elektromos kisautó.

A lányok többek között a My Little Pony, a Barbie, a Little Pet Shop, a Disney Princess játékok mellett számos Hannah Montana meglepetésekkel találkozhatnak az áruházakban.

Bakugan-aréna(Fotó: topnews.in)


Az Auchan katalógusa kiemelt figyelmet szentel az idén 50 éves Barbie-babának: kapható náluk Barbie varázstoll, sminkelhető babafej, és "klasszikus" születésnapi Barbie, különféle kiegészítőkkel (ez utóbbi például 5990 forintba kerül). A fiúkat náluk is a kisautók, autóverseny-pályák várják, de kiemelt promóciót kaptak a Bakugan-játékok. A japán rajzfilmsorozat szereplőihez igazi univerzumot találtak ki, különféle, speciális készségekkel rendelkező akciófigurákkal, játékpályákkal.


Filmek, sorozatok

Természetesen az aktuális sikerfilmekhez kapcsolódó játékok egyértelműen tarolnak a fa alatt is. Idén mutatták be a Transformers 2. részét: a járművekből földönkívüli robottá változó karakterek eleve a Hasbro játékain alapulnak, de nem csak kisautókat, hanem különféle maszkokat, fegyvereket is találhatunk a választékban.

 

Transformers-játékok a Tesco katalógusában(Fotó: tesco.hu)

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akciófigurák tekintetében a -szintén idei- G.I. Joe, vagy Star Trek mozifilmek is pörögnek. A lányokat inkább olyan sztárok arcképével díszített termékekkel lehet megfogni, mint Hannah Montana, vagy a High School Musical.

Lego - minden mennyiségben

A játékkínálat örök slágere a Lego: a dán eredetű építőjáték tíz százalékát január óta Magyarországon, Nyíregyházán gyártják. Az idei év Lego-slágerei lehetnek a legújabb Star Wars-készletek, a "Power Miners" futurisztikus bányász-gépei, a kisebbek számára pedig nyerő lehet a Duplo "Thomas, a gőzmozdony" kollekció. Természetesen a legfrissebb filmek Lego-változatait is megvásárolhatjuk, így például Indiana Jones, Harry Potter, vagy Spongya Bob is kerülhet a fa alá.

Az idősebb -7-16 éves- fiúk körében továbbra is népszerű a Bionicle-kollekció: a biomechanikus harcosok köré komplett történtet épített a cég, így a játékok mellett már egész estét DVD-filmek is a kollekció részét képezik.

Ajándék a kisebbeknek

Természetesen kíváncsiak voltunk a játéknagykereskedők véleményére is. A közel 30.000 féle árucikket forgalmazó, kis-és nagykereskedelemmel is foglalkozó REGIO Kft. karácsonyi újdonságai közt több olyan termék szerepel, mely inkább a kisebbeket célozza meg. Ilyen például a kreativitásra ösztönző "Beados" gyöngykészlet, az éjjel halványan világító plüss sarki róka, vagy az "In my pocket" termékcsalád, melynek apró állatkái akár a kicsik zsebébe is beférnek.

 

Álomőrőz sarki róka(Fotó: REGIO)

Természetesen várjuk olvasóink ötleteit is: milyen játék kerül idén a fa alá? Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Sorozatunk következő részében a PC-s és videojátékok újdonságai között szemezgetünk.

 

Címlapkép: Lego Power Miners (Forrás: lego.com)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem