14 °C Budapest

Diákhitel: APEH-fenyegetés, több ezer bedőlt hitel

2009. augusztus 5. 05:55

Néhány hete kiderültek a felvételi ponthatárok, és egy bő hónap múlva indul az újabb egyetemi/főiskolai félév. Ahogy az már évek óta lenni szokott, sokan elgondolkodnak a Diákhitel felvételén. A Pénzcentrum annak járt utána, milyen feltételekkel lehet felvenni a hallgatói kölcsönt, és mire érdemes figyelni, mielőtt belevágnánk.

Őri András, a Diákhitel Központ szóvivője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: az egy hónap múlva esedékes iskolakezdésre 18-20 ezer új hiteligénylőre számítanak. Már tavasszal is 10 százalékos növekedés mutatkozott az új hiteligénylések számában, a válság és a felsőoktatásba felvettek magasabb száma miatt jó eséllyel fokozódhat ez a folyamat.

A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.
2009 első félévében a hitelfelvevő diákok mintegy 32 %-a igényelte a havi 40, 36 %-a a havi 30, 12 %-a a havi 25, 5 % a havi 21, 3 %-a pedig a havi 15 ezer forintos összeget. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben résztvevők vehettek fel, amely lehetőséggel tavaly harmaduk (9 350 hallgató) élt is.

Az idei év első félévében is a korábban megszokott arányban (64 %) választották a diákok a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek.

A szóvivő elmondta: a rendszer kockázatközösségi alapon működik, azaz egy vélhetően kevésbé jövedelmező szakmában elhelyezkedő hallgató is ugyanannyit tud felvenni, mint egy jobb karrierkilátásokkal induló diák. Ugyanakkor a rendszer úgy van kialakítva, hogy legalább nyugdíjas korára még a legalacsonyabb jövedelműek is vissza tudják fizetni a felvett összeget (ugyanis, ha még ekkor is lenne tartozása valakinek, akkor azt el kellene engedni, ez viszont veszélyeztetné a rendszer hosszú távú biztonságát.).

Kevesen bukják be

2001 óta több mint 270 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, közülük mintegy 58 ezren már mindenfajta visszafizetési kötelezettségüknek eleget tettek, jelenleg mintegy 115 ezren törlesztenek.

A "bebukott" hitelesek száma 3,5-4 ezer körüli (a törlesztők 4-4,5%-a), ők a többszöri felszólítás ellenére több mint 6 havi hátralékot összegyűjtöttek, ügyük átkerült az APEH-behajtási szakaszába.

Őri András szerint a bebukottak 90%-a meg sem kezdte a hiteltörlesztést -ami az első 2 évben a minimálbér 6 %-át, jelenleg havi 4140 forintot tesz ki - ez pedig azt jelentheti, hogy sokkal inkább hanyagságuk, feledékenységük miatt indult ellenük APEH-behajtás, mintsem rossz anyagi helyzetük miatt.

Milyen következményekkel jár a törlesztés elmulasztása? Kattints! 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A diákhitel nagy előnye továbbá, hogy gyakorlatilag szabad felhasználású hitelnek minősül, és mint ilyen, jóval olcsóbb a hasonló piaci hiteleknél. Ráadásul tulajdonképpen alanyi jogon jár a 40 év alatti felsőoktatásban tanulónak, azaz aki kéri és jogosult, az megkapja.
A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a kötelező törlesztőrészletet a minimálbér alapján határozzák meg. Az ebben az időszakban fizetendő összeg az előző évben október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka.

A törlesztés harmadik évétől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a hitel felvevőjének két évvel azelőtti jövedelme. Aki jövedelemarányosan törleszt, annak 2009-ben a 2007-es évi bruttó átlagjövedelme 6 százalékát kell havonta fizetni. Tehát -egy egyszerűsített számítással- ha valaki 2007-ben havi bruttó 250 ezer forintot keresett, annak most havonta 15 ezer forintot kell fizetnie. 150 ezer forintos fizetésnél ez az összeg havi 9 ezer forintot tesz ki. (Viszont, ha a jövedelme nem érte el a minimálbért, akkor továbbra is a minimálbér 6 %-át köteles fizetni havonta, vagyis a törlesztési kötelezettség független a munkaviszonytól.)

Ugyanakkor egy nemrég elfogadott kormányrendelet-módosítás értelmében azok a hitelfelvevők, akik hitelüket jövedelmük alapján törlesztik, a Diákhitel Központnál 2011. június 30-ig igényelhetik törlesztőrészletük mérséklését. A Diákhitel Központ a fennálló indokok vizsgálata nélkül, maximum 24 hónapra engedélyezi a törlesztés mérséklését, amelynek összege legalább a minimálbér 6 %-a kell legyen. Ez leginkább azoknak jelent könnyebbséget, akik két évvel korábban magas jövedelemmel rendelkeztek, de idén - talán épp a válság hatására - elvesztették a munkahelyüket.

Átgondoltan vedd fel!

A szóvivő a hitelfelvételben gondolkozóknak azt tanácsolja, tervezzenek előre, gondolkozzanak egyfajta életprogramban. Tekintsék a hitelt befektetésnek: finanszírozzák ebből tanulmányaikat, próbáljanak meg plusztudásba, külföldi tanfolyamokba, számítógépbe, szakkönyvekbe fektetni. Sőt, akár konkrétan be is fektethetik az összeget, akár valamilyen elő takarékossági programba.

De, ha szükség van rá akkor ebből lehet finanszírozni a költségtérítést, az albérlet díját, vagy akár csak a megélhetést is. Nem szabad elfeledni, hogy a diplomával rendelkezők átlag jövedelme mindig is magasabb a diplomával nem rendelkezőknél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 10:43
A NER-kedvenc Balásy Gyula tulajdonos a New Land Media Kft.-ben és a Lounge Design Kft.-ben is új op...
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem