27 °C Budapest

Diákhitel: APEH-fenyegetés, több ezer bedőlt hitel

2009. augusztus 5. 05:55

Néhány hete kiderültek a felvételi ponthatárok, és egy bő hónap múlva indul az újabb egyetemi/főiskolai félév. Ahogy az már évek óta lenni szokott, sokan elgondolkodnak a Diákhitel felvételén. A Pénzcentrum annak járt utána, milyen feltételekkel lehet felvenni a hallgatói kölcsönt, és mire érdemes figyelni, mielőtt belevágnánk.

Őri András, a Diákhitel Központ szóvivője a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: az egy hónap múlva esedékes iskolakezdésre 18-20 ezer új hiteligénylőre számítanak. Már tavasszal is 10 százalékos növekedés mutatkozott az új hiteligénylések számában, a válság és a felsőoktatásba felvettek magasabb száma miatt jó eséllyel fokozódhat ez a folyamat.

A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek, emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket.
2009 első félévében a hitelfelvevő diákok mintegy 32 %-a igényelte a havi 40, 36 %-a a havi 30, 12 %-a a havi 25, 5 % a havi 21, 3 %-a pedig a havi 15 ezer forintos összeget. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben résztvevők vehettek fel, amely lehetőséggel tavaly harmaduk (9 350 hallgató) élt is.

Az idei év első félévében is a korábban megszokott arányban (64 %) választották a diákok a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek.

A szóvivő elmondta: a rendszer kockázatközösségi alapon működik, azaz egy vélhetően kevésbé jövedelmező szakmában elhelyezkedő hallgató is ugyanannyit tud felvenni, mint egy jobb karrierkilátásokkal induló diák. Ugyanakkor a rendszer úgy van kialakítva, hogy legalább nyugdíjas korára még a legalacsonyabb jövedelműek is vissza tudják fizetni a felvett összeget (ugyanis, ha még ekkor is lenne tartozása valakinek, akkor azt el kellene engedni, ez viszont veszélyeztetné a rendszer hosszú távú biztonságát.).

Kevesen bukják be

2001 óta több mint 270 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, közülük mintegy 58 ezren már mindenfajta visszafizetési kötelezettségüknek eleget tettek, jelenleg mintegy 115 ezren törlesztenek.

A "bebukott" hitelesek száma 3,5-4 ezer körüli (a törlesztők 4-4,5%-a), ők a többszöri felszólítás ellenére több mint 6 havi hátralékot összegyűjtöttek, ügyük átkerült az APEH-behajtási szakaszába.

Őri András szerint a bebukottak 90%-a meg sem kezdte a hiteltörlesztést -ami az első 2 évben a minimálbér 6 %-át, jelenleg havi 4140 forintot tesz ki - ez pedig azt jelentheti, hogy sokkal inkább hanyagságuk, feledékenységük miatt indult ellenük APEH-behajtás, mintsem rossz anyagi helyzetük miatt.

Milyen következményekkel jár a törlesztés elmulasztása? Kattints! 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A diákhitel nagy előnye továbbá, hogy gyakorlatilag szabad felhasználású hitelnek minősül, és mint ilyen, jóval olcsóbb a hasonló piaci hiteleknél. Ráadásul tulajdonképpen alanyi jogon jár a 40 év alatti felsőoktatásban tanulónak, azaz aki kéri és jogosult, az megkapja.
A törlesztési kötelezettség kezdetének évében és az azt követő évben a kötelező törlesztőrészletet a minimálbér alapján határozzák meg. Az ebben az időszakban fizetendő összeg az előző évben október 31-én érvényes minimálbér 6 százaléka.

A törlesztés harmadik évétől kezdve a törlesztőrészlet kiszámításának alapja a hitel felvevőjének két évvel azelőtti jövedelme. Aki jövedelemarányosan törleszt, annak 2009-ben a 2007-es évi bruttó átlagjövedelme 6 százalékát kell havonta fizetni. Tehát -egy egyszerűsített számítással- ha valaki 2007-ben havi bruttó 250 ezer forintot keresett, annak most havonta 15 ezer forintot kell fizetnie. 150 ezer forintos fizetésnél ez az összeg havi 9 ezer forintot tesz ki. (Viszont, ha a jövedelme nem érte el a minimálbért, akkor továbbra is a minimálbér 6 %-át köteles fizetni havonta, vagyis a törlesztési kötelezettség független a munkaviszonytól.)

Ugyanakkor egy nemrég elfogadott kormányrendelet-módosítás értelmében azok a hitelfelvevők, akik hitelüket jövedelmük alapján törlesztik, a Diákhitel Központnál 2011. június 30-ig igényelhetik törlesztőrészletük mérséklését. A Diákhitel Központ a fennálló indokok vizsgálata nélkül, maximum 24 hónapra engedélyezi a törlesztés mérséklését, amelynek összege legalább a minimálbér 6 %-a kell legyen. Ez leginkább azoknak jelent könnyebbséget, akik két évvel korábban magas jövedelemmel rendelkeztek, de idén - talán épp a válság hatására - elvesztették a munkahelyüket.

Átgondoltan vedd fel!

A szóvivő a hitelfelvételben gondolkozóknak azt tanácsolja, tervezzenek előre, gondolkozzanak egyfajta életprogramban. Tekintsék a hitelt befektetésnek: finanszírozzák ebből tanulmányaikat, próbáljanak meg plusztudásba, külföldi tanfolyamokba, számítógépbe, szakkönyvekbe fektetni. Sőt, akár konkrétan be is fektethetik az összeget, akár valamilyen elő takarékossági programba.

De, ha szükség van rá akkor ebből lehet finanszírozni a költségtérítést, az albérlet díját, vagy akár csak a megélhetést is. Nem szabad elfeledni, hogy a diplomával rendelkezők átlag jövedelme mindig is magasabb a diplomával nem rendelkezőknél.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 30. 12:48
Megszületett a megállapodás EHF Bajnokok Ligájáról: a Sport TV-t működtető AMC Networks Internationa...
Bankmonitor  |  2024. május 30. 08:23
A bankszámla kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Az egy...
Holdblog  |  2024. május 30. 08:00
Attól, hogy valami olcsó, még nem feltétlenül jó befektetés. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm