-3 °C Budapest

Csökken a diákhitel kamata

2009. június 23. 17:32

A diákhitel kamatának mértéke 2009. második félévében 50 bázisponttal, 10,5 százalékra csökken az előző kamatperiódushoz képest - állapította meg a Diákhitel Igazgatóság a jogszabály szerinti, féléves felülvizsgálat során. Nem csökken viszont a felvehető összeg nagysága. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek - közölte a Diákhitel Központ.

A hiteligénylők emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket. Egy tavaszi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

A változó kamatot félévente állapítják meg, melynek mértékét döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége határozza meg.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint az első félévben csökkent a diákhitelezés átlagos forrásköltsége. Emellett a másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és a működési költségek) is kedvezően alakult. A társaság alacsonyabb működési költség mellett is folytatni tudja a korábbi években elhatárolt költségeinek feloldását, valamint a változatlanul kiváló törlesztési fegyelem is csökkentette a kockázati kitettséget. E tényezők együttes hatása tette lehetővé a diákhitel kamatának 50 bázispontos csökkentését, amely július 1-je és december 31-e között évi 10,50 % kamatmértéket jelent.

A 2008/2009-es tanévben összesen 73.331 beiratkozott hallgatónak - köztük 18.158 új igénylőnek - folyósított a központ diákhitelt, mintegy 22 milliárd forint értékben - számol be az adatokról a központ. Mára több mint 271 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, és 58 ezren már minden tartozásukat visszafizették. "Ügyfeleink a tanévre előírt 8,5 milliárd forint helyett, kihasználva a díjtalan és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét 14,8 milliárd forintot fizettek be. Jelenleg 106 ezren törlesztenek" - írja a Diákhitel Központ közleményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ebben a tanévben is a korábban megszokott arányban, a hiteligénylők 64 százaléka választotta a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. A hitelfelvevő diákok mintegy 32 százaléka igényelte a havi 40, 36 százaléka a havi 30, 12 százaléka a havi 25, 5 százaléka a havi 21, 3 százaléka pedig a havi 15 ezer forintos összeget. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben részt vevők vehettek fel, amely lehetőséggel harmaduk (9 350 hallgató) élt is. Tizedük használta ki a tavalyi év újdonságát, az úgynevezett engedményezést, vagyis a költségtérítésnek a diákhitelből közvetlenül felsőoktatási intézménybe történő utaltatásának a lehetőségét.

Forrás: Edupress.hu

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem