13 °C Budapest

Csökken a diákhitel kamata

2009. június 23. 17:32

A diákhitel kamatának mértéke 2009. második félévében 50 bázisponttal, 10,5 százalékra csökken az előző kamatperiódushoz képest - állapította meg a Diákhitel Igazgatóság a jogszabály szerinti, féléves felülvizsgálat során. Nem csökken viszont a felvehető összeg nagysága. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum havi 40 ezer forintot igényelhetnek - közölte a Diákhitel Központ.

A hiteligénylők emellett továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket. Egy tavaszi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

A változó kamatot félévente állapítják meg, melynek mértékét döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége határozza meg.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint az első félévben csökkent a diákhitelezés átlagos forrásköltsége. Emellett a másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és a működési költségek) is kedvezően alakult. A társaság alacsonyabb működési költség mellett is folytatni tudja a korábbi években elhatárolt költségeinek feloldását, valamint a változatlanul kiváló törlesztési fegyelem is csökkentette a kockázati kitettséget. E tényezők együttes hatása tette lehetővé a diákhitel kamatának 50 bázispontos csökkentését, amely július 1-je és december 31-e között évi 10,50 % kamatmértéket jelent.

A 2008/2009-es tanévben összesen 73.331 beiratkozott hallgatónak - köztük 18.158 új igénylőnek - folyósított a központ diákhitelt, mintegy 22 milliárd forint értékben - számol be az adatokról a központ. Mára több mint 271 ezren éltek a diákhitel lehetőségével, és 58 ezren már minden tartozásukat visszafizették. "Ügyfeleink a tanévre előírt 8,5 milliárd forint helyett, kihasználva a díjtalan és közvetlenül a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét 14,8 milliárd forintot fizettek be. Jelenleg 106 ezren törlesztenek" - írja a Diákhitel Központ közleményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben a tanévben is a korábban megszokott arányban, a hiteligénylők 64 százaléka választotta a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben, és továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. A hitelfelvevő diákok mintegy 32 százaléka igényelte a havi 40, 36 százaléka a havi 30, 12 százaléka a havi 25, 5 százaléka a havi 21, 3 százaléka pedig a havi 15 ezer forintos összeget. Havi 50 ezer forintot csak a költségtérítéses képzésben részt vevők vehettek fel, amely lehetőséggel harmaduk (9 350 hallgató) élt is. Tizedük használta ki a tavalyi év újdonságát, az úgynevezett engedményezést, vagyis a költségtérítésnek a diákhitelből közvetlenül felsőoktatási intézménybe történő utaltatásának a lehetőségét.

Forrás: Edupress.hu

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45