13 °C Budapest

Nyakig úsznak az adósságban az egyetemisták

2009. április 20. 12:00

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb diákhitel-központjának számító Sallie Mae szerint az egyetemi hallgatók eddig sosem látott mértékben halmozzák fel hitelkártya-tartozásaikat.

A statisztikák szerint az átlagos alsóbb évfolyamra járó egyetemi hallgató 3 173 dolláros tartozást halmozott fel, míg a végzősök 4 100 dollárig terhelték a hitelkártyájukat. Már a gólyák is nyakig ülnek az adósságban: fejenként átlagosan 939 dollárral tartoznak a bankoknak, holott öt évvel ezelőtt ez az összeg alig 373 dollár volt. Öt évvel ezelőtt az elsősök alig 31 százalékának volt hitelkártya-tartozása. Mára ez az arány 85 százalékra hízott.

Korábban: Bajba kerülhetnek a diákok - A válság az amerikai egyetemistákat is utolérte

A tartozások felhalmozódásáért részben az egyetemi képzés költségeinek emelkedése tehető felelőssé, a diákok ugyanis a kiadásaik egy részét nem a jelzálog alapú államilag támogatott hitelből, vagy személyi hitelből fedezték - mivel azokat túl bonyolultnak találták -, hanem a hitelkártyájuk segítségével. A hallgatók ugyanakkor nem minősülnek a legmegfontoltabb költekezőnek: a Sallie Mae felmérése szerint az adósok 60 százaléka nincs is tisztában azzal, mennyire elúszott a költségvetésük a hitelkártya-tartozásuk miatt, míg 40 százalék bevallotta, hogy akkor is vásárolt, ha tudta, hogy nem lesz egyhamar pénze a tartozások visszafizetésére.

Magyarországon nincs megbízható adat arra nézve, milyen szinten adósodnak el az egyetemista korú hitelkártya-tulajdonosok. A hallgatók alapvető pénzforrása itthon továbbra is a diákhitel, mely most újra reneszánszát éli: a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a tavaszi időzkban mintegy 10 százalékkal nőtt az új igénylések száma a 2008 második félévi bázisértékhez képest. Ez mág akár a válságra utaló jel is lehetne, de sokat mondó jel, hogy a valós visszafizetések összege továbbra is jóval magasabb, mint a kötelező részletek összessége, vagyis magas az előtörlesztések aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban: Válságban nem kell a hitel a hallgatóknak?

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45