14 °C Budapest

Nyakig úsznak az adósságban az egyetemisták

2009. április 20. 12:00

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb diákhitel-központjának számító Sallie Mae szerint az egyetemi hallgatók eddig sosem látott mértékben halmozzák fel hitelkártya-tartozásaikat.

A statisztikák szerint az átlagos alsóbb évfolyamra járó egyetemi hallgató 3 173 dolláros tartozást halmozott fel, míg a végzősök 4 100 dollárig terhelték a hitelkártyájukat. Már a gólyák is nyakig ülnek az adósságban: fejenként átlagosan 939 dollárral tartoznak a bankoknak, holott öt évvel ezelőtt ez az összeg alig 373 dollár volt. Öt évvel ezelőtt az elsősök alig 31 százalékának volt hitelkártya-tartozása. Mára ez az arány 85 százalékra hízott.

Korábban: Bajba kerülhetnek a diákok - A válság az amerikai egyetemistákat is utolérte

A tartozások felhalmozódásáért részben az egyetemi képzés költségeinek emelkedése tehető felelőssé, a diákok ugyanis a kiadásaik egy részét nem a jelzálog alapú államilag támogatott hitelből, vagy személyi hitelből fedezték - mivel azokat túl bonyolultnak találták -, hanem a hitelkártyájuk segítségével. A hallgatók ugyanakkor nem minősülnek a legmegfontoltabb költekezőnek: a Sallie Mae felmérése szerint az adósok 60 százaléka nincs is tisztában azzal, mennyire elúszott a költségvetésük a hitelkártya-tartozásuk miatt, míg 40 százalék bevallotta, hogy akkor is vásárolt, ha tudta, hogy nem lesz egyhamar pénze a tartozások visszafizetésére.

Magyarországon nincs megbízható adat arra nézve, milyen szinten adósodnak el az egyetemista korú hitelkártya-tulajdonosok. A hallgatók alapvető pénzforrása itthon továbbra is a diákhitel, mely most újra reneszánszát éli: a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a tavaszi időzkban mintegy 10 százalékkal nőtt az új igénylések száma a 2008 második félévi bázisértékhez képest. Ez mág akár a válságra utaló jel is lehetne, de sokat mondó jel, hogy a valós visszafizetések összege továbbra is jóval magasabb, mint a kötelező részletek összessége, vagyis magas az előtörlesztések aránya.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban: Válságban nem kell a hitel a hallgatóknak?

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17