19 °C Budapest

Autó, étterem, házi kedvenc: te min spórolnál?

2009. július 30. 14:02

Az ING Direct nemzetközi felmérése szerint az amerikaiak közel fele a hitelkártyájától válna meg először, ha valamin spórolnia kellene, és az autóját tenné le utoljára, de házi kedvenceikhez is nagyon ragaszkodnak a tengerentúliak.

Az ING Direct egy nemzetközi piackutató céggel, a TNS-sel együttműködve felmérést készített az USA-ban, és nyolc egyéb országban arról, hogy a gazdasági válság milyen hatást gyakorol az emberek hétköznapi életére, és anyagi helyzetéről alkotott képére.

Az eredmények alapján az amerikaiak talán a legpesszimistábbak, ami a nyugdíjba vonulásuk céldátumát illeti, ugyanis szerintük legalább 10 évvel többet kell dolgozniuk az eredetileg tervezettnél, hogy fenn tudják tartani megszokott életszínvonalukat. Ugyanakkor mégis ők ragaszkodnak leginkább bizonyos luxusjavakhoz, mint például az autójuk, vagy a kedvenc kis háziállatuk.

Minden harmadik amerikai úgy véli, hogy a válság okozta stressz sokat rontott párkapcsolatán, házasságán, szemben Németországgal, ahol csupán a megkérdezettek 12 százaléka gondolja így. A franciák is jobban vigyáztak szerelmi életükre, náluk csak 24 százalék, a kanadaiaknál 23 százalék érezte család-rombolónak a válságot.

Arkadi Kuhlmann, az ING Direct USA elnöke azonban úgy véli, a válságnak vannak hosszú távú előnyei is, nevezetesen az emberek megtanulnak ismét spórolni, takarékoskodni, és a nehezebb időkre pénzt félretenni. Kis szerencsével pedig ezt a jó szokást a válság elültével is megőrzik majd.

Általában az emberek megegyeztek abban, hogy az élelmiszer az utolsó dolog, amin spórolnának - legalábbis minden országban szerepelt abban a hármas felsorolásban, hogy mit vonnának meg maguktól legutoljára, ha pénzt kellene megtakarítaniuk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az amerikaiak harminc százaléka az autóját említette az első helyen, csakúgy mint a britek, az olaszoknak azonban csak 14 százaléka, a spanyoloknak 18 százaléka szereti csak ennyire kocsiját.

Hogy mégis min spórolnának akkor a legtöbben? Sokan például úgy gondolják, hogy az otthon készített ételeken is meg lehet takarítani kisebb-nagyobb összeget, így az amerikaiak több mint fele, a kanadaiak 44 százaléka, az olaszok 20 százaléka áttérne a főzésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55