13 °C Budapest

Tanulhatsz Amerikától: ők már tudnak spórolni!

2009. július 6. 15:02

Úgy tűnik az amerikaiak villámgyorsan alkalmazkodtak az új gazdasági helyzet adta kihívásokhoz, legalábbis egyre többen viselkednek felelősen a pénzügyeiket tekintve. Magas betéti kamatok + drága hitelek = visszafogott vásárlás.

Az Egyesült Államokban egyre többen döntenek úgy, hogy a legújabb megvásárolható ketyerék helyett a hosszú távú pénzügyi biztonságot helyezik életük fókuszába. Idén májusban az átlagos betéti kamat 6,9 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 0 százalékról. Ilyen magas kamattal utoljára 1993-ban találkozhattak az amerikaiak.

Ennek köszönhetően az amerikaiak nekiálltak spórolni, a számadatok szerint egész hatékonyan. A munkaügyi statisztikai hivatal adatai szerint például a kaliforniai San Joséban 11,2 százaléka a munkát keresők, de nem találók aránya, ám eközben a lakosok átlagosan a jövedelmük 11,5 százalékának megfelelő hitelkártya-tartozást halmoztak csak fel, ami amerikai viszonylatban igencsak alacsony arány.

A hitelkártya-tartozások jövedelemhez viszonyított aránya ezzel szemben Los Angelesben 16,8, Miamiben pedig 22,6 százalék. A legalacsonyabb rátával 11,4 százalékkal Washington DC büszkélkedhet. A Forbes által megkérdezett közgazdász, Alice M. Rivlin szerint a jelenség magyarázata igen egyszerű: a kormányzati szférában dolgozók ugyanis jellemzően konzervatívabbak a pénzügyeiket illetően, mind a befektetéseket, mind a költekezési hajlandóság tekintetében.

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem