25 °C Budapest

Közvilágítás mobiltelefonon? Már ilyen is van!

2009. július 6. 16:02

Egy németországi kisvárosban, Dörentrupban rájöttek: ha nem jár senki az utcán, felesleges a világítás, úgyhogy ki is kapcsolták. A városra mégsem borult sötétség: ha valaki mégis utcára merészkedne, csak egy telefonhívásába kerül, és ismét kigyúlnak a fények.

A 9 ezer lelket számláló Dörentrupban minden éjjel 11-kor kialszanak a lámpák, így spórol a városvezetés a szűkös költségvetésen. Azonban a lakók felháborodását elkerülendő, egy óriási ötlettel rukkoltak elő: igény szerint bárki "felkapcsolhatja" a lámpákat, csak telefonálnia kell.

Az egyik lakosnak jutott eszébe az ötlet, hogy mobiltelefonnal kellene működésbe hozni a közlámpákat. Ezek után kapcsolatba is lépett a helyi áramszolgáltatóval, a Lemgoval, akik ki is fejlesztettek egy speciális modemet és hozzá egy szoftvert, így született meg a Dial4Light elnevezésű szolgáltatás.

A működése igen egyszerű: semmi mást nem kell tenniük a lakóknak, mint online regisztrálni a szolgáltatásra, megadni egy telefonszámot, és ezek után szükség esetén felhívni a központi számot, beütni egy hatjegyű kódot, ami azt az útszakaszt jelöli, ahol világításra van szükségük, és a fény már ki is gyullad, 15 percre, ami bőven elég, hogy a kistelepülésen célba érjenek.

Mivel a pilot projekten már túlvan a városvezetés, és a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztették a szolgáltatást. A Lemgo szerint az eljárással évente körülbelül 12 tonnával csökkenteni tudják a város széndioxid kibocsátását, és persze a villanyszámlát is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az áramszolgáltató azt is elmondta, hogy már öt másik országban is tervezik, hogy bevezetik a módszert, de a világ minden tájáról megkeresték őket a technológia átvétele miatt, Svédországtól Dubaiig, hiszen a válság sokakat arra ösztönöz, hogy ahol csak lehet, csökkentsen költségein, és közben a környezetet se terhelje.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem