2 °C Budapest

Közvilágítás mobiltelefonon? Már ilyen is van!

2009. július 6. 16:02

Egy németországi kisvárosban, Dörentrupban rájöttek: ha nem jár senki az utcán, felesleges a világítás, úgyhogy ki is kapcsolták. A városra mégsem borult sötétség: ha valaki mégis utcára merészkedne, csak egy telefonhívásába kerül, és ismét kigyúlnak a fények.

A 9 ezer lelket számláló Dörentrupban minden éjjel 11-kor kialszanak a lámpák, így spórol a városvezetés a szűkös költségvetésen. Azonban a lakók felháborodását elkerülendő, egy óriási ötlettel rukkoltak elő: igény szerint bárki "felkapcsolhatja" a lámpákat, csak telefonálnia kell.

Az egyik lakosnak jutott eszébe az ötlet, hogy mobiltelefonnal kellene működésbe hozni a közlámpákat. Ezek után kapcsolatba is lépett a helyi áramszolgáltatóval, a Lemgoval, akik ki is fejlesztettek egy speciális modemet és hozzá egy szoftvert, így született meg a Dial4Light elnevezésű szolgáltatás.

A működése igen egyszerű: semmi mást nem kell tenniük a lakóknak, mint online regisztrálni a szolgáltatásra, megadni egy telefonszámot, és ezek után szükség esetén felhívni a központi számot, beütni egy hatjegyű kódot, ami azt az útszakaszt jelöli, ahol világításra van szükségük, és a fény már ki is gyullad, 15 percre, ami bőven elég, hogy a kistelepülésen célba érjenek.

Mivel a pilot projekten már túlvan a városvezetés, és a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztették a szolgáltatást. A Lemgo szerint az eljárással évente körülbelül 12 tonnával csökkenteni tudják a város széndioxid kibocsátását, és persze a villanyszámlát is.

Az áramszolgáltató azt is elmondta, hogy már öt másik országban is tervezik, hogy bevezetik a módszert, de a világ minden tájáról megkeresték őket a technológia átvétele miatt, Svédországtól Dubaiig, hiszen a válság sokakat arra ösztönöz, hogy ahol csak lehet, csökkentsen költségein, és közben a környezetet se terhelje.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16