21 °C Budapest

Közvilágítás mobiltelefonon? Már ilyen is van!

2009. július 6. 16:02

Egy németországi kisvárosban, Dörentrupban rájöttek: ha nem jár senki az utcán, felesleges a világítás, úgyhogy ki is kapcsolták. A városra mégsem borult sötétség: ha valaki mégis utcára merészkedne, csak egy telefonhívásába kerül, és ismét kigyúlnak a fények.

A 9 ezer lelket számláló Dörentrupban minden éjjel 11-kor kialszanak a lámpák, így spórol a városvezetés a szűkös költségvetésen. Azonban a lakók felháborodását elkerülendő, egy óriási ötlettel rukkoltak elő: igény szerint bárki "felkapcsolhatja" a lámpákat, csak telefonálnia kell.

Az egyik lakosnak jutott eszébe az ötlet, hogy mobiltelefonnal kellene működésbe hozni a közlámpákat. Ezek után kapcsolatba is lépett a helyi áramszolgáltatóval, a Lemgoval, akik ki is fejlesztettek egy speciális modemet és hozzá egy szoftvert, így született meg a Dial4Light elnevezésű szolgáltatás.

A működése igen egyszerű: semmi mást nem kell tenniük a lakóknak, mint online regisztrálni a szolgáltatásra, megadni egy telefonszámot, és ezek után szükség esetén felhívni a központi számot, beütni egy hatjegyű kódot, ami azt az útszakaszt jelöli, ahol világításra van szükségük, és a fény már ki is gyullad, 15 percre, ami bőven elég, hogy a kistelepülésen célba érjenek.

Mivel a pilot projekten már túlvan a városvezetés, és a tapasztalatok kedvezőek, az egész városra kiterjesztették a szolgáltatást. A Lemgo szerint az eljárással évente körülbelül 12 tonnával csökkenteni tudják a város széndioxid kibocsátását, és persze a villanyszámlát is.

Az áramszolgáltató azt is elmondta, hogy már öt másik országban is tervezik, hogy bevezetik a módszert, de a világ minden tájáról megkeresték őket a technológia átvétele miatt, Svédországtól Dubaiig, hiszen a válság sokakat arra ösztönöz, hogy ahol csak lehet, csökkentsen költségein, és közben a környezetet se terhelje.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05