Júniusban optimistábbak lettünk: főként a tehetősebb értelmiségiek

Pénzcentrum
2009. július 6. 11:47

Júniusban javult a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe, a legutóbbi hónapokhoz képest. A piackutató vállalat havonta végzett felmérése alapján az index a hatodik hónapban 45 pont, a májusi és áprilisi 40-40, illetve a márciusi 37 után. A fogyasztói közhangulat a vásárlási kedv szempontjából a legkedvezőbb.

Személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 11 százaléka, míg májusban csak 7 százalék. Rossznak 40 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben az egy hónappal korábbi 46 százalékkal.

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 62 százaléka mondta májusban azt, hogy rosszak, míg júniusban 54 százalék. A jó véleményt képviselők aránya 4-ről 5 százalékra változott.

Összességében a fogyasztói bizalom negatív trendje áprilisban állt meg. Sőt júniusban az emberek már optimistábban ítélik meg mind személyes anyagi kilátásaikat, mind a hazai munkalehetőségeket az elkövetkező tizenkét hónapban.

A fogyasztói bizalmi index harmadik összetevője: Ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A májusi 40 százalék után 37 százalék tartja rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig 11 százalék, ahogyan az előző két hónap során is.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júniusi, 45 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a nagyobb jövedelmű és magasabb iskolai végzettségű válaszadók. Viszont a fiatalok optimizmusa már nem emelkedik ki a többi korosztály közül.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az index mellett a kutatás feltárt a megtakarításokra, illetve a hiteltartozásokra vonatkozó néhány fontos tényt. Csak társadalmunk kis része rendelkezik megtakarított pénzzel; a válaszadók 14 százaléka. Többségük, 83 százalékuk nem változtatott befektetéseivel kapcsolatban semmit.

Deviza alapú hiteltartozása a megkérdezettek 21 százaléka van. A márciusi mélypont óta azonban egyre kevésbé pesszimisták a visszafizetést illetően. Amíg ugyanis márciusban a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy komoly problémát fog jelenteni neki a hitel törlesztése, addig júniusban már csak 38 százalék. Igaz, a többség (52 százalék) látja úgy, hogy kisebb nehézségek adódhatnak a hitel törlesztésénél.

Forint alapú hitelét fizeti vissza részletekben a megkérdezettek 13 százaléka. Sőt, 3 százalékuknak van forint és deviza alapú hiteltartozása.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem