Júniusban optimistábbak lettünk: főként a tehetősebb értelmiségiek

Pénzcentrum
2009. július 6. 11:47

Júniusban javult a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe, a legutóbbi hónapokhoz képest. A piackutató vállalat havonta végzett felmérése alapján az index a hatodik hónapban 45 pont, a májusi és áprilisi 40-40, illetve a márciusi 37 után. A fogyasztói közhangulat a vásárlási kedv szempontjából a legkedvezőbb.

Személyes anyagi helyzetét jónak látja a következő tizenkét hónapban a megkérdezettek 11 százaléka, míg májusban csak 7 százalék. Rossznak 40 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben az egy hónappal korábbi 46 százalékkal.

Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 62 százaléka mondta májusban azt, hogy rosszak, míg júniusban 54 százalék. A jó véleményt képviselők aránya 4-ről 5 százalékra változott.

Összességében a fogyasztói bizalom negatív trendje áprilisban állt meg. Sőt júniusban az emberek már optimistábban ítélik meg mind személyes anyagi kilátásaikat, mind a hazai munkalehetőségeket az elkövetkező tizenkét hónapban.

A fogyasztói bizalmi index harmadik összetevője: Ki, hogyan vélekedik arról, hogy a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A májusi 40 százalék után 37 százalék tartja rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig 11 százalék, ahogyan az előző két hónap során is.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júniusi, 45 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a nagyobb jövedelmű és magasabb iskolai végzettségű válaszadók. Viszont a fiatalok optimizmusa már nem emelkedik ki a többi korosztály közül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az index mellett a kutatás feltárt a megtakarításokra, illetve a hiteltartozásokra vonatkozó néhány fontos tényt. Csak társadalmunk kis része rendelkezik megtakarított pénzzel; a válaszadók 14 százaléka. Többségük, 83 százalékuk nem változtatott befektetéseivel kapcsolatban semmit.

Deviza alapú hiteltartozása a megkérdezettek 21 százaléka van. A márciusi mélypont óta azonban egyre kevésbé pesszimisták a visszafizetést illetően. Amíg ugyanis márciusban a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy komoly problémát fog jelenteni neki a hitel törlesztése, addig júniusban már csak 38 százalék. Igaz, a többség (52 százalék) látja úgy, hogy kisebb nehézségek adódhatnak a hitel törlesztésénél.

Forint alapú hitelét fizeti vissza részletekben a megkérdezettek 13 százaléka. Sőt, 3 százalékuknak van forint és deviza alapú hiteltartozása.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?