13 °C Budapest

Egycsapásra 16 ezret spórolhatsz - megmutatjuk hogyan!

Pénzcentrum
2009. április 24. 05:40

Egy bank verhetetlen már hónapok óta! Bizony a jelenlegi szűkös időkben a spórolás szó majdnem minden családban új értelmet nyert: sokan már nem csak a szórakozásra fordított összegekből igyekeznek lefaragni, de a mindennapi fogyasztási cikkek közül is az olcsóbbakat teszik a kosárba. De ha már a tejből is az olcsóbbikat választjuk, mért ne tennénk ezt a folyószámlacsomagok esetén is, főleg ha ezzel akár évi 16 ezer forintot is megtakaríthatunk!

Szokásos banki számlakörképünk mostani állomásakor is a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek és teljesen hétköznapi tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 12 bank, 2009. április 20-23. között szolgáltatott. A cikkünk elkészítésekor a diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Egy bank verhetetlen már hónapok óta!

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláit, ezenkívül bankon belül (15 ezer forint) és bankon kívül (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az Interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A-ügyfél számára továbbra is az Allianz Bank nyújtja a legkedvezőbb ajánlatot, amely mindössze havi 195 forintba kerül, vagyis előző körképünk óta mit sem változott. A legkedvezőtlenebb konstrukció esetében, amit az OTP ajánl, ennek több mint hétszeresét kellene fizetni ugyanazokért a tranzakciókért, aki tehát utóbbiról Allianzra vált, havi 1239 forintot spórolhat, ami éves szinten közel 15 ezer forintot jelent. Az MKB Bank Karrier számlacsomagja csekély havi 155 forinttal kerül többe, az egyéb ajánlatok azonban már több száz forinttal drágábbak.

Mit, hol és mennyiért?

A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti bontásban. Ha a hitelintézetek által ajánlott számlacsomagok számlavezetési díjain végignézünk, rögtön kiderül, hogy miért a fent említett bankok tudják a legjobb ajánlatot nyújtani. Korábban egyedül a Budapest Bank ajánlott ingyenes számlavezetést az A-ügyfél esetében, most azonban az Allianz is versenybe szállt. Az OTP Bank bár csökkentette számlavezetési díját, még mindig az egyik legdrágábbnak számít, az Erste és az UniCredit mellett. A Raiffeisen bár emelt ezen a díjtételen, de még így is a középmezőnybe tartozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közüzemi beszedésre adott ajánlatok elég nagy szórást mutatnak, azonban egyre több bank kínálja ezeket díjmentesen, többek között a K&H által ajánlott csomagban is ingyenes már ez a tranzakció. Az átutalásokra vonatkozó ajánlatok esetében szintén vegyes a kép, fele-fele arányban találunk ingyenes belső átutalást, és tranzakciós díjat felszámító konstrukciókat, egyedül a Raiffeisen "bünteti" ügyfelét viszonylag magasabb díjjal, ha bankon kívülre utaltat interneten keresztül. KDB Bank pedig olcsóbbá tette a bankon belüli átutalást.

Sokak számára talán az egyik legfontosabb díjtételnek a készpénzfelvétel számít, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiért jutunk forintunkhoz a bankok saját, vagy idegen ATM-jeinél. Míg a hitelintézetek szinte mindegyike a havi első egy-három felvétel díját elengedi, a feltételek általában csak abban térnek el, hogy ez a kedvezmény idegen automatára is vonatkozik-e vagy csak saját ATM-re. Egyes bankok ugyanis súlyos terheket rónak a bankkártyájukat "hűtlenül" használókra. A legmagasabb díjat az OTP számítja fel idegen automatánál, ahol 800 forintra emelték a díjtételt. Ehelyütt azonban meg kell említeni, hogy az OTP a legnagyobb és országosan a legteljesebb lefedettséget biztosító ATM-hálózattal rendelkezik (2008 decemberében 1.987 ATM-et működtetett a bank az országban található 4 623 berendezésből), vagyis aki OTP bankkártyával rendelkezik, annak elvileg nem nehéz saját ATM-et találnia. Előfordulhat mégis olyan eset, hogy nem találunk a környéken saját automatát, ilyenkor azonban érdemes meggondolni, hogy felveszünk-e egy ezrest, vagy sem. Meglepő módon a Raiffeisen banknál a saját ATM használat díja nőtt meg a korábbi 220 forintról 250 forintra 10 ezer forint felvétele esetén.

Leggyakrabban az első évben ingyenes bankkártyájukat ajánlották a hitelintézetek, így azt sajnos nem tudjuk bemutatni, hogy milyen a versenyhelyzet az egy év letelte után. A kártya költsége azonban elég szerény tétel, egy hónapra vetítve.

Szoktál utalgatni? Akkor ezt is érdemes megnézni!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem