26 °C Budapest

Egycsapásra 16 ezret spórolhatsz - megmutatjuk hogyan!

Pénzcentrum
2009. április 24. 05:40

Egy bank verhetetlen már hónapok óta! Bizony a jelenlegi szűkös időkben a spórolás szó majdnem minden családban új értelmet nyert: sokan már nem csak a szórakozásra fordított összegekből igyekeznek lefaragni, de a mindennapi fogyasztási cikkek közül is az olcsóbbakat teszik a kosárba. De ha már a tejből is az olcsóbbikat választjuk, mért ne tennénk ezt a folyószámlacsomagok esetén is, főleg ha ezzel akár évi 16 ezer forintot is megtakaríthatunk!

Szokásos banki számlakörképünk mostani állomásakor is a hazai pénzpiacon tevékenykedő kereskedelmi bankoktól kértünk ajánlatot két, általunk felvázolt ügyfél számára, akik átlagos fizetéssel rendelkeznek és teljesen hétköznapi tranzakciókat hajtanak végre. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 12 bank, 2009. április 20-23. között szolgáltatott. A cikkünk elkészítésekor a diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Egy bank verhetetlen már hónapok óta!

Az általunk felvázolt A-ügyfél havi 100 000 forint jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláit, ezenkívül bankon belül (15 ezer forint) és bankon kívül (20 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az Interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (20, illetve 10 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 5 ezer forintot.

A-ügyfél számára továbbra is az Allianz Bank nyújtja a legkedvezőbb ajánlatot, amely mindössze havi 195 forintba kerül, vagyis előző körképünk óta mit sem változott. A legkedvezőtlenebb konstrukció esetében, amit az OTP ajánl, ennek több mint hétszeresét kellene fizetni ugyanazokért a tranzakciókért, aki tehát utóbbiról Allianzra vált, havi 1239 forintot spórolhat, ami éves szinten közel 15 ezer forintot jelent. Az MKB Bank Karrier számlacsomagja csekély havi 155 forinttal kerül többe, az egyéb ajánlatok azonban már több száz forinttal drágábbak.

Mit, hol és mennyiért?

A következő két táblázatban az A-ügyfél által kezdeményezett tranzakciók díjait foglaltuk össze bankonkénti bontásban. Ha a hitelintézetek által ajánlott számlacsomagok számlavezetési díjain végignézünk, rögtön kiderül, hogy miért a fent említett bankok tudják a legjobb ajánlatot nyújtani. Korábban egyedül a Budapest Bank ajánlott ingyenes számlavezetést az A-ügyfél esetében, most azonban az Allianz is versenybe szállt. Az OTP Bank bár csökkentette számlavezetési díját, még mindig az egyik legdrágábbnak számít, az Erste és az UniCredit mellett. A Raiffeisen bár emelt ezen a díjtételen, de még így is a középmezőnybe tartozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közüzemi beszedésre adott ajánlatok elég nagy szórást mutatnak, azonban egyre több bank kínálja ezeket díjmentesen, többek között a K&H által ajánlott csomagban is ingyenes már ez a tranzakció. Az átutalásokra vonatkozó ajánlatok esetében szintén vegyes a kép, fele-fele arányban találunk ingyenes belső átutalást, és tranzakciós díjat felszámító konstrukciókat, egyedül a Raiffeisen "bünteti" ügyfelét viszonylag magasabb díjjal, ha bankon kívülre utaltat interneten keresztül. KDB Bank pedig olcsóbbá tette a bankon belüli átutalást.

Sokak számára talán az egyik legfontosabb díjtételnek a készpénzfelvétel számít, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiért jutunk forintunkhoz a bankok saját, vagy idegen ATM-jeinél. Míg a hitelintézetek szinte mindegyike a havi első egy-három felvétel díját elengedi, a feltételek általában csak abban térnek el, hogy ez a kedvezmény idegen automatára is vonatkozik-e vagy csak saját ATM-re. Egyes bankok ugyanis súlyos terheket rónak a bankkártyájukat "hűtlenül" használókra. A legmagasabb díjat az OTP számítja fel idegen automatánál, ahol 800 forintra emelték a díjtételt. Ehelyütt azonban meg kell említeni, hogy az OTP a legnagyobb és országosan a legteljesebb lefedettséget biztosító ATM-hálózattal rendelkezik (2008 decemberében 1.987 ATM-et működtetett a bank az országban található 4 623 berendezésből), vagyis aki OTP bankkártyával rendelkezik, annak elvileg nem nehéz saját ATM-et találnia. Előfordulhat mégis olyan eset, hogy nem találunk a környéken saját automatát, ilyenkor azonban érdemes meggondolni, hogy felveszünk-e egy ezrest, vagy sem. Meglepő módon a Raiffeisen banknál a saját ATM használat díja nőtt meg a korábbi 220 forintról 250 forintra 10 ezer forint felvétele esetén.

Leggyakrabban az első évben ingyenes bankkártyájukat ajánlották a hitelintézetek, így azt sajnos nem tudjuk bemutatni, hogy milyen a versenyhelyzet az egy év letelte után. A kártya költsége azonban elég szerény tétel, egy hónapra vetítve.

Szoktál utalgatni? Akkor ezt is érdemes megnézni!

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 24. 16:26
Napvilágot láttak a végleges pályázati feltételek, júliustól már tényleg elstartolhat az új otthonfe...
MEDIA1  |  2024. június 24. 14:07
Rózsa András, a leendő XIV. kerületi polgármester bejelentette, hivatalba lépését követően az ATV, v...
Kiszámoló  |  2024. június 24. 11:51
Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes években az elmaradottsága okán kimaradt a csekkes fizetésből é...
MNB Intézet  |  2024. június 24. 10:27
2024 kiemelkedően fontos esztendő a Magyar Nemzeti Bank életében, ugyanis idén ünnepli fennállásának...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm