7 °C Budapest

Melyik a legjobb magyar netbank? Most megmondjuk!

2009. március 12. 11:40

Netbank-teszt, mindenkinek Górcső alá vettük a bankok online felhasználói felületeit, azaz a netbankokat. Ami örömteli, hogy a hazai pénzintézetek szolgáltatásai biztonságosnak mondhatók, felhasználás, hatékonyság és design tekintetében viszont még van hova fejlődniük.

Listánk nem titkoltan tele van szubjektív elemekkel, de természetesen a rideg tényeknél maradva megkerestük azokat a számlacsomagokat is, amelyekkel a legolcsóbban lehet igénybe venni a pénzintézetek online szolgáltatásait. Ugyanakkor végig a nemes üzenetet tartottuk szem előtt: Használjon Ön is netbankot, megéri!

Az ABC- sorrendű lista elkészítésénél a pénzintézetek honlapjairól elérhető netbankok demó (próba) verzióit vizsgáltuk. A költségeknél pedig megpróbáltuk megtalálni azokat a számlacsomagokat, amelyek segítségével Ön a legolcsóbban használhatja a netbanki szolgáltatásokat.

Budapest Bank: Emese álma

Kedves Olvasó! Képzeljen el egy netbankot, ami a demó verziójában így köszönt minket: "Üdvözöljük Gipsz Jakab!" ( halkan jegyezzük meg, hogy a bemutató programban talált további nevek: Zsíros B. Ödön, illetve Gipszné Stukkó Erzsébet).
A legrosszabb általános iskolai matekpéldák emlékei törnek elő belőlünk, pedig a BB felülete kimondottan pofásra sikerült. A piros- fehér design jól illeszkedik a legújabb internetes trendekhez, a felület átlátható, jól kezelhető. Külön piros pont a "számlaradar" nevű funkcióért, ami egy jól átlátható tortagrafikonban elemzi számlánk forgalmát. A biztonság itt is megfelel az elvárásoknak, a Budapest Bank fokozott biztonságot nyújtó, kétszintű ügyfél-azonosítást ajánl ügyfeleinek.

Külalak 5
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

CIB: olaszos lazaság

A CIB online bankszinte le sem tagadhatná, hogy az Intensa Sanpaolo magyar leányvállalata számára készült -és ez nem csak a kék alapszínben mutatkozik meg. A honlap lendületes, átlátható, a menü jól használható - bár nehéz hozzászokni ahhoz, hol is van a legörgető ikon. Az Internet banki rendszerbe történő belépés a szerződéskötéskor rendelkezésére bocsátott 8 számjegyű egyedi felhasználói azonosítóval és az úgynevezett Token- eszköz által generált jelszóval történik, és az sem mellékes, hogy 3 havonta kell új jelszót kitalálnunk.

Külalak 5
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Citibank: fapados, de használható

A megvizsgált netbankok közül egyértelműen a Citibank fordítja a legkevesebb figyelmet a külsőségekre. Az oldal egysíkú, a kis ikonok már évekkel ezelőtt is cikinek számítottak volna, a teljes megjelenítés is inkább az internet 8-10 évvel ezelőtti hőskorát idézi. És nem is tévedtünk nagyot, hiszen az adatok szerint a honlap 2003-ban készült. A szájbarágós stílus sokaknak segíthet, azonban a bank ügyfelei vélhetően nem azok közé tartoznak, akik ezt igényelnék. Viszont a biztonsági rendszer a Citihez méltó: a titkosítás egyik legerősebb formáját, a 128-bites adatvédelmi kódolást támogatja.

Külalak 3
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Erste, K&H, MKB

Erste: nincs demó

Sajnos az Erste bank honlapján nem található demó verzió (és nem csak nekünk nem sikerült fellelni, hanem az ügyfélszolgálaton sem tudtak róla). Talán nem túlzás, ha azt állítjuk: a bemutató program egyszerű elérése 2009-ben elvárható lenne.
Annyit azért megtudtunk, hogy az engedélyezett bankszámlákhoz csak egyedi felhasználói azonosító és jelszó megadásával lehet csak hozzáférni és a tranzakciók beküldéséhez is aláírási jelszó megadása szükséges.

Külalak ?
Biztonság 4
Kezelhetőség ?
Szolgáltatások ?

K&H : a nagy kékség

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A K&H-nál a bajok ott kezdődnek, hogy a www.kh.hu honlapon alig találjuk a netbank dobozát. Pedig ott van az orrunk előtt, csak a nagy kékségben valahogy nem téved rá a szemünk. Alapvetően ez a baj magával a netbankkal is: zavaró ránézni, a kék és a narancssárga kontrasztja miatt sokszor nehezen találjuk, amit akarunk. A használhatósággal nincsenek problémák, a menüsor is egyértelmű -bár, kicsit többet várnánk el egy, a fiatalokat megcélzó banktól. Az viszont dicséretes, hogy külön gondoltak a junior felhasználókra is, a K&H Trambulin e-bankkal, még akkor is, ha ez inkább csak a lakossági felület lebutított verziójának tűnik. Ötletes ugyanakkor a csekk befizetésének rendszere: egy, a sárga csekkhez hasonló felületet kitöltve tudjuk fizetni a közüzemi díjakat. Csak azt nem értjük, miért fogalmaz úgy a bank honlapja, hogy (figyelem, idézünk) "A K&H e-bank szolgáltatás sarkalatos pontja a biztonság"?

Külalak 3
Biztonság 4
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

MKB: haladóknak

Az MKB NetBANKár elnevezésű honlapjának leginkább csak az írásmódja béna. Maga az oldal kimondottan nyugodtságot sugároz, barna és vajszínű tónusaival vélhetően pont a bank átlagos ügyfeleire van szabva. A már-már konzervatívnak is nevezhető grafikába csak a minden kattintásnál felugró óra rondít bele: kár érte. A honlap erőssége a "Befektetések" menüpont, ahol kötvényekkel, értékpapírokkal kereskedhetünk. A kérdés azonban itt is adott: mennyire használják ezt az MKB ügyfelei? A biztonság az MKB- nál is rendben van: egy belépési és egy aláírási jelszóval tudunk csatlakozni a rendszerhez.

Külalak 4
Biztonság 4
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

OTP, Raiffeisen, és a számok

OTP: az elvárható profizmus

A legtöbb magyar netbank- felhasználónak az OTP Direkt jelenti az online bankolást, és ennek csak az egyik oka, hogy az OTP ügyfelei vannak a legtöbben. A másik, hogy a felület jól használható, kialakítása ésszerű, a dizájn pedig -még ha nem is túl szép- a jól ismert OTP- jegyeket hordozza magában. Az OTP tulajdonképpen nem ígér többet annál, ami, mégis megbízható, és különösebb panaszra nem lehet oka annak, aki ezt használja. Ráadásul az OTP az egyik legbiztonságosabb magyar netbank, a mobil aláírás megkövetelésével egyértelműen védettebbnek érezhetjük magunkat.

Külalak 4
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Raiffeisen: velünk sárgább!

Tömör professzor elintézte a Raiffeisen DirektNet honlapját, tömören: nem igazán tetszett. Az egy dolog, hogy a sárga és a szürke mezők elkülönülnek egymástól, de a szürke a szürkével már könnyen összemosódik. Lehet, hogy a design hibátlanul passzol a bank arculatához, de a kezelhetőséget igencsak megnehezíti. Olyan érzésünk van, mintha az osztrákok azt szeretnék, minél kevesebb időt töltsünk pénzügyeink online intézésével. Az sem egyértelmű, hogy miért kell a menüoszlop közepére egy két soros telefonszámot bebiggyeszteni -kissé zavaró. A kínált szolgáltatások viszont rendben vannak, hozzák az elvárható szintet, és a Raiffeisen természetesen a biztonságra is komolyan odafigyel.

Külalak 3
Biztonság 4
Kezelhetőség 3
Szolgáltatások 4

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm