Melyik a legjobb magyar netbank? Most megmondjuk!

2009. március 12. 11:40

Netbank-teszt, mindenkinek Górcső alá vettük a bankok online felhasználói felületeit, azaz a netbankokat. Ami örömteli, hogy a hazai pénzintézetek szolgáltatásai biztonságosnak mondhatók, felhasználás, hatékonyság és design tekintetében viszont még van hova fejlődniük.

Listánk nem titkoltan tele van szubjektív elemekkel, de természetesen a rideg tényeknél maradva megkerestük azokat a számlacsomagokat is, amelyekkel a legolcsóbban lehet igénybe venni a pénzintézetek online szolgáltatásait. Ugyanakkor végig a nemes üzenetet tartottuk szem előtt: Használjon Ön is netbankot, megéri!

Az ABC- sorrendű lista elkészítésénél a pénzintézetek honlapjairól elérhető netbankok demó (próba) verzióit vizsgáltuk. A költségeknél pedig megpróbáltuk megtalálni azokat a számlacsomagokat, amelyek segítségével Ön a legolcsóbban használhatja a netbanki szolgáltatásokat.

Budapest Bank: Emese álma

Kedves Olvasó! Képzeljen el egy netbankot, ami a demó verziójában így köszönt minket: "Üdvözöljük Gipsz Jakab!" ( halkan jegyezzük meg, hogy a bemutató programban talált további nevek: Zsíros B. Ödön, illetve Gipszné Stukkó Erzsébet).
A legrosszabb általános iskolai matekpéldák emlékei törnek elő belőlünk, pedig a BB felülete kimondottan pofásra sikerült. A piros- fehér design jól illeszkedik a legújabb internetes trendekhez, a felület átlátható, jól kezelhető. Külön piros pont a "számlaradar" nevű funkcióért, ami egy jól átlátható tortagrafikonban elemzi számlánk forgalmát. A biztonság itt is megfelel az elvárásoknak, a Budapest Bank fokozott biztonságot nyújtó, kétszintű ügyfél-azonosítást ajánl ügyfeleinek.

Külalak 5
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

CIB: olaszos lazaság

A CIB online bankszinte le sem tagadhatná, hogy az Intensa Sanpaolo magyar leányvállalata számára készült -és ez nem csak a kék alapszínben mutatkozik meg. A honlap lendületes, átlátható, a menü jól használható - bár nehéz hozzászokni ahhoz, hol is van a legörgető ikon. Az Internet banki rendszerbe történő belépés a szerződéskötéskor rendelkezésére bocsátott 8 számjegyű egyedi felhasználói azonosítóval és az úgynevezett Token- eszköz által generált jelszóval történik, és az sem mellékes, hogy 3 havonta kell új jelszót kitalálnunk.

Külalak 5
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Citibank: fapados, de használható

A megvizsgált netbankok közül egyértelműen a Citibank fordítja a legkevesebb figyelmet a külsőségekre. Az oldal egysíkú, a kis ikonok már évekkel ezelőtt is cikinek számítottak volna, a teljes megjelenítés is inkább az internet 8-10 évvel ezelőtti hőskorát idézi. És nem is tévedtünk nagyot, hiszen az adatok szerint a honlap 2003-ban készült. A szájbarágós stílus sokaknak segíthet, azonban a bank ügyfelei vélhetően nem azok közé tartoznak, akik ezt igényelnék. Viszont a biztonsági rendszer a Citihez méltó: a titkosítás egyik legerősebb formáját, a 128-bites adatvédelmi kódolást támogatja.

Külalak 3
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Erste, K&H, MKB

Erste: nincs demó

Sajnos az Erste bank honlapján nem található demó verzió (és nem csak nekünk nem sikerült fellelni, hanem az ügyfélszolgálaton sem tudtak róla). Talán nem túlzás, ha azt állítjuk: a bemutató program egyszerű elérése 2009-ben elvárható lenne.
Annyit azért megtudtunk, hogy az engedélyezett bankszámlákhoz csak egyedi felhasználói azonosító és jelszó megadásával lehet csak hozzáférni és a tranzakciók beküldéséhez is aláírási jelszó megadása szükséges.

Külalak ?
Biztonság 4
Kezelhetőség ?
Szolgáltatások ?

K&H : a nagy kékség

A K&H-nál a bajok ott kezdődnek, hogy a www.kh.hu honlapon alig találjuk a netbank dobozát. Pedig ott van az orrunk előtt, csak a nagy kékségben valahogy nem téved rá a szemünk. Alapvetően ez a baj magával a netbankkal is: zavaró ránézni, a kék és a narancssárga kontrasztja miatt sokszor nehezen találjuk, amit akarunk. A használhatósággal nincsenek problémák, a menüsor is egyértelmű -bár, kicsit többet várnánk el egy, a fiatalokat megcélzó banktól. Az viszont dicséretes, hogy külön gondoltak a junior felhasználókra is, a K&H Trambulin e-bankkal, még akkor is, ha ez inkább csak a lakossági felület lebutított verziójának tűnik. Ötletes ugyanakkor a csekk befizetésének rendszere: egy, a sárga csekkhez hasonló felületet kitöltve tudjuk fizetni a közüzemi díjakat. Csak azt nem értjük, miért fogalmaz úgy a bank honlapja, hogy (figyelem, idézünk) "A K&H e-bank szolgáltatás sarkalatos pontja a biztonság"?

Külalak 3
Biztonság 4
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

MKB: haladóknak

Az MKB NetBANKár elnevezésű honlapjának leginkább csak az írásmódja béna. Maga az oldal kimondottan nyugodtságot sugároz, barna és vajszínű tónusaival vélhetően pont a bank átlagos ügyfeleire van szabva. A már-már konzervatívnak is nevezhető grafikába csak a minden kattintásnál felugró óra rondít bele: kár érte. A honlap erőssége a "Befektetések" menüpont, ahol kötvényekkel, értékpapírokkal kereskedhetünk. A kérdés azonban itt is adott: mennyire használják ezt az MKB ügyfelei? A biztonság az MKB- nál is rendben van: egy belépési és egy aláírási jelszóval tudunk csatlakozni a rendszerhez.

Külalak 4
Biztonság 4
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

OTP, Raiffeisen, és a számok

OTP: az elvárható profizmus

A legtöbb magyar netbank- felhasználónak az OTP Direkt jelenti az online bankolást, és ennek csak az egyik oka, hogy az OTP ügyfelei vannak a legtöbben. A másik, hogy a felület jól használható, kialakítása ésszerű, a dizájn pedig -még ha nem is túl szép- a jól ismert OTP- jegyeket hordozza magában. Az OTP tulajdonképpen nem ígér többet annál, ami, mégis megbízható, és különösebb panaszra nem lehet oka annak, aki ezt használja. Ráadásul az OTP az egyik legbiztonságosabb magyar netbank, a mobil aláírás megkövetelésével egyértelműen védettebbnek érezhetjük magunkat.

Külalak 4
Biztonság 5
Kezelhetőség 4
Szolgáltatások 4

Raiffeisen: velünk sárgább!

Tömör professzor elintézte a Raiffeisen DirektNet honlapját, tömören: nem igazán tetszett. Az egy dolog, hogy a sárga és a szürke mezők elkülönülnek egymástól, de a szürke a szürkével már könnyen összemosódik. Lehet, hogy a design hibátlanul passzol a bank arculatához, de a kezelhetőséget igencsak megnehezíti. Olyan érzésünk van, mintha az osztrákok azt szeretnék, minél kevesebb időt töltsünk pénzügyeink online intézésével. Az sem egyértelmű, hogy miért kell a menüoszlop közepére egy két soros telefonszámot bebiggyeszteni -kissé zavaró. A kínált szolgáltatások viszont rendben vannak, hozzák az elvárható szintet, és a Raiffeisen természetesen a biztonságra is komolyan odafigyel.

Külalak 3
Biztonság 4
Kezelhetőség 3
Szolgáltatások 4

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?