1 °C Budapest

A bankok felé vették az irányt a nyugdíjasok! Megérezhettek valamit...

Pénzcentrum
2009. március 30. 05:40

Allianz, Budapest Bank, CIB Miután kiderítettük, hogy a magyar nyugdíjasoknak alig több mint 40 százaléka kapja bankszámlára történő átutalással a járandóságát, kíváncsiak lettünk arra, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években érzékelhetően csiszolódtak a nyugdíjasok pénzügyi szokásai, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatást ahelyett, hogy a postást várná a borítékkal. 

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz Bank: minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik netbank szerződéssel!

Az Allianz ügyfeleinek körülbelül 2,5 %-a használja a nyugdíjas számlacsomagot, ami a számlavezetési díj és bankkártya éves díj tekintetében kedvezőbb, mint a standard bankszámlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek leginkább a lekötött betéteket és a megtakarítási számlát használják kiegészítésként.

A nyugdíjasok látra szóló betéti állománya jellemzően megfelel az aktív számlahasználó ügyfeleknek, rendszeres nyugdíjjóváírásukat erre a számlára fogadják (ez feltétele is a kedvezményes számlacsomag igénybevételének).

Korábban: Szépen hozott az Allianznak az Új Európa

A lekötött betéti állományuk némileg meghaladja az átlagost, minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik Netbank szerződéssel! A hitelkeret, a bankszámlahitel és a személyi kölcsön nem igazán jellemző az ebbe a kategóriába tartozó ügyfelekre, valamint a bankkártyák számában és használatában is erősen alulmúlják az átlagot.

Budapest Bank: 52 ezer forintos jóváírás felett ingyenes a számlavezetés!

A BB a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 52.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5%-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Korábban: Segítség a KKV-k számára a Budapest Banktól

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, akkor is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB Bank: folyószámlahitel korhatár nélkül!

A CIB Bank megkezdte a CIB Nyugdíjas Termékcsomag értékesítését, mely két típusú, rendkívül kedvező bankszámlacsomagot tartalmaz. A kifejezetten a nyugdíjasok élethelyzetének, elvárasainak megfelelően kialakított csomag kiemelt kamatozású megtakarítási lehetőséget és orvosi tanácsadó vonalat tartalmaz.

Korábban: Mit tudhat a CIB? Az év internetbankjának titkai - interjú

A bank a közeljövőben tervezi a termékcsomag bővítését a nyugdíjasok által igénybe vehető folyószámlahitel termékkel, amely bármely célra felhasználható és felső életkori megkötés nélkül vehető majd igénybe.

Citibank, Erste Bank, K&H Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 12:14
A streamingóriás egy éven belül másodszor jelent be nagy leépítést.
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem