13 °C Budapest

A bankok felé vették az irányt a nyugdíjasok! Megérezhettek valamit...

Pénzcentrum
2009. március 30. 05:40

Allianz, Budapest Bank, CIB Miután kiderítettük, hogy a magyar nyugdíjasoknak alig több mint 40 százaléka kapja bankszámlára történő átutalással a járandóságát, kíváncsiak lettünk arra, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években érzékelhetően csiszolódtak a nyugdíjasok pénzügyi szokásai, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatást ahelyett, hogy a postást várná a borítékkal. 

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz Bank: minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik netbank szerződéssel!

Az Allianz ügyfeleinek körülbelül 2,5 %-a használja a nyugdíjas számlacsomagot, ami a számlavezetési díj és bankkártya éves díj tekintetében kedvezőbb, mint a standard bankszámlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek leginkább a lekötött betéteket és a megtakarítási számlát használják kiegészítésként.

A nyugdíjasok látra szóló betéti állománya jellemzően megfelel az aktív számlahasználó ügyfeleknek, rendszeres nyugdíjjóváírásukat erre a számlára fogadják (ez feltétele is a kedvezményes számlacsomag igénybevételének).

Korábban: Szépen hozott az Allianznak az Új Európa

A lekötött betéti állományuk némileg meghaladja az átlagost, minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik Netbank szerződéssel! A hitelkeret, a bankszámlahitel és a személyi kölcsön nem igazán jellemző az ebbe a kategóriába tartozó ügyfelekre, valamint a bankkártyák számában és használatában is erősen alulmúlják az átlagot.

Budapest Bank: 52 ezer forintos jóváírás felett ingyenes a számlavezetés!

A BB a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 52.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5%-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban: Segítség a KKV-k számára a Budapest Banktól

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, akkor is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB Bank: folyószámlahitel korhatár nélkül!

A CIB Bank megkezdte a CIB Nyugdíjas Termékcsomag értékesítését, mely két típusú, rendkívül kedvező bankszámlacsomagot tartalmaz. A kifejezetten a nyugdíjasok élethelyzetének, elvárasainak megfelelően kialakított csomag kiemelt kamatozású megtakarítási lehetőséget és orvosi tanácsadó vonalat tartalmaz.

Korábban: Mit tudhat a CIB? Az év internetbankjának titkai - interjú

A bank a közeljövőben tervezi a termékcsomag bővítését a nyugdíjasok által igénybe vehető folyószámlahitel termékkel, amely bármely célra felhasználható és felső életkori megkötés nélkül vehető majd igénybe.

Citibank, Erste Bank, K&H Bank

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45