14 °C Budapest

A bankok felé vették az irányt a nyugdíjasok! Megérezhettek valamit...

Pénzcentrum
2009. március 30. 05:40

Allianz, Budapest Bank, CIB Miután kiderítettük, hogy a magyar nyugdíjasoknak alig több mint 40 százaléka kapja bankszámlára történő átutalással a járandóságát, kíváncsiak lettünk arra, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években érzékelhetően csiszolódtak a nyugdíjasok pénzügyi szokásai, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatást ahelyett, hogy a postást várná a borítékkal. 

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz Bank: minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik netbank szerződéssel!

Az Allianz ügyfeleinek körülbelül 2,5 %-a használja a nyugdíjas számlacsomagot, ami a számlavezetési díj és bankkártya éves díj tekintetében kedvezőbb, mint a standard bankszámlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek leginkább a lekötött betéteket és a megtakarítási számlát használják kiegészítésként.

A nyugdíjasok látra szóló betéti állománya jellemzően megfelel az aktív számlahasználó ügyfeleknek, rendszeres nyugdíjjóváírásukat erre a számlára fogadják (ez feltétele is a kedvezményes számlacsomag igénybevételének).

Korábban: Szépen hozott az Allianznak az Új Európa

A lekötött betéti állományuk némileg meghaladja az átlagost, minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik Netbank szerződéssel! A hitelkeret, a bankszámlahitel és a személyi kölcsön nem igazán jellemző az ebbe a kategóriába tartozó ügyfelekre, valamint a bankkártyák számában és használatában is erősen alulmúlják az átlagot.

Budapest Bank: 52 ezer forintos jóváírás felett ingyenes a számlavezetés!

A BB a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 52.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5%-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban: Segítség a KKV-k számára a Budapest Banktól

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, akkor is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB Bank: folyószámlahitel korhatár nélkül!

A CIB Bank megkezdte a CIB Nyugdíjas Termékcsomag értékesítését, mely két típusú, rendkívül kedvező bankszámlacsomagot tartalmaz. A kifejezetten a nyugdíjasok élethelyzetének, elvárasainak megfelelően kialakított csomag kiemelt kamatozású megtakarítási lehetőséget és orvosi tanácsadó vonalat tartalmaz.

Korábban: Mit tudhat a CIB? Az év internetbankjának titkai - interjú

A bank a közeljövőben tervezi a termékcsomag bővítését a nyugdíjasok által igénybe vehető folyószámlahitel termékkel, amely bármely célra felhasználható és felső életkori megkötés nélkül vehető majd igénybe.

Citibank, Erste Bank, K&H Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17