14 °C Budapest

Már csak 71 napig lehet szocpolt és támogatott hitelt igényelni! - interjú Szklenár Beátával, a Portfolio Money hitelezési vezetőjével (X)

Pénzcentrum
2009. április 21. 05:55

Megkezdődött a visszaszámlálás A Portfolio.hu és a Portfolio Money közös rendezésében 2009. április 28-án, kedden kerül megrendezésre a "Hitelezés a válság után" témájú szakértői est. A július elsejével bevezetésre kerülő államilag támogatott hiteleket és közvetlen állami támogatásokat érintő szigorítások kapcsán az egyik előadót, Szklenár Beátát kérdezte a Pénzcentrum a legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be néhány mondatban az államilag támogatott lakáshitelek eddigi történetét!

Szklenár Beáta:
Az államilag támogatott lakáshiteleket 2000-ben vezették be, amit egy folyamatos és dinamikus felfutási időszak követett. 2003 decemberében a vonatkozó kormányrendelet szigorításával, valamint a deviza alapú lakáshitelek bevezetésével a támogatott forinthitelek némileg háttérbe szorultak, de a fél évvel ezelőtti forintgyengülést követően újra felértékelődött a forinthitelek szerepe. A Bajnai-csomag egyik elemeként július elsejétől felfüggesztésre kerülnek a támogatott hitelek és a közvetlen támogatások (szocpol), ami az előttünk álló valamivel több, mint két hónapban a termék felfutását vetíti előre. A kedvező lakásvásárlási konstrukció eltűnése előtt vásárlói rohamra számíthatnak a beruházók, a pontos és gyors ügyintézés kapcsán felértékelődik a hitelközvetítő cégek, így a Portfolio Money szerepe is.

Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum: Melyek a legfontosabb tudnivalók, amire a lakásvásárlóknak mindenképpen oda kell figyelni?

Szklenár Beáta: Az adásvételi szerződés aláírása előtt fokozott figyelmet kell fordítani a finanszírozási lehetőségek megismerésére. Ebben a bankfiókok munkatársai mellett nagy segítségre lehetnek a hitelközvetítő irodák is. Az ügyfelek a támogatott hitelek és a támogatások feltételrendszerét böngészve egy rendkívül összetett kritériumrendszerrel szembesülhetnek, míg a gyakorlott munkatársak könnyebben átlátják a teljes ügymenetet. A lakásra vonatkozó adásvételi szerződés aláírását megelőzően előminősítést kell végezni, de tudni kell, hogy a korábbi kiélezett versenyhelyzet alábbhagyott.

Pénzcentrum:
Mire számíthatnak az igénylők az ügyintézés során?

Szklenár Beáta: Amíg akár csak egy évvel ezelőtt az igénylők 5-6 bank ajánlata közül válogathattak, addig mára ez a kör a szigorított feltételek miatt 1-2 pénzintézetre szűkült. Egyre kevesebb bank fogad be hitelkérelmet aktív-, illetve passzív KHR-es ügyfelektől, ugyanakkor felértékelődött a bankszámlás bérek szerepe. Van olyan pénzintézet, amely bankszámlára érkező jövedelem-átutalás nélkül már be sem fogadja a hitelkérelmet, mások APEH jövedelemigazolást kérnek még banki jóváírás esetén is.

Pénzcentrum: Hogyan változott a fedezetként felajánlott ingatlanok értékelése?

Szklenár Beáta: Az elmúlt időszakban az értékbecslők is jóval óvatosabbak az ingatlanok felértékelése során, miközben a bankok is csökkentették a hitelfedezet arányt, aminek következtében az igénylők magasabb önerő bevonására kényszerülnek. A komplett hitelkérelem benyújtását követően is kérhetnek még extra dokumentációkat pénzintézetek, amennyiben kockázatosnak ítélik az anyagot. A kockázatosabb ágazatokban dolgozók (építőipar, autóipar) még szigorúbb hitelbírálatra számíthatnak, mivel ők a munkáltatójukon keresztül érintettek lehetnek a válság kedvezőtlen hatásaival.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

Pénzcentrum: Mit tehet a közvetítő ilyen esetben?

Szklenár Beáta: Előfordulhat, hogy a munkáltató és a jövedelemigazolás során akadályokba ütközik a banki ügyintéző, ami a kérelem azonnali elutasításához vezethet. Ilyen esetekben a közvetítő nélküli ügyfelek néhány nap múlva a postaládájukban találhatják a hitelkérelmüket. A közvetített ügyek esetében a banki ügyintéző jelzi a problémát a közvetítőnek, aki felhívhatja az ügyfél figyelmét a problémára és annak megoldásával új esélyt kap az igénylő, tovább folyhat az ügymenet, nem kerül elutasításra a kérelem.

Mi történik, ha nem készül el időben a lakás?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17