21 °C Budapest

Már csak 71 napig lehet szocpolt és támogatott hitelt igényelni! - interjú Szklenár Beátával, a Portfolio Money hitelezési vezetőjével (X)

Pénzcentrum
2009. április 21. 05:55

Megkezdődött a visszaszámlálás A Portfolio.hu és a Portfolio Money közös rendezésében 2009. április 28-án, kedden kerül megrendezésre a "Hitelezés a válság után" témájú szakértői est. A július elsejével bevezetésre kerülő államilag támogatott hiteleket és közvetlen állami támogatásokat érintő szigorítások kapcsán az egyik előadót, Szklenár Beátát kérdezte a Pénzcentrum a legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be néhány mondatban az államilag támogatott lakáshitelek eddigi történetét!

Szklenár Beáta:
Az államilag támogatott lakáshiteleket 2000-ben vezették be, amit egy folyamatos és dinamikus felfutási időszak követett. 2003 decemberében a vonatkozó kormányrendelet szigorításával, valamint a deviza alapú lakáshitelek bevezetésével a támogatott forinthitelek némileg háttérbe szorultak, de a fél évvel ezelőtti forintgyengülést követően újra felértékelődött a forinthitelek szerepe. A Bajnai-csomag egyik elemeként július elsejétől felfüggesztésre kerülnek a támogatott hitelek és a közvetlen támogatások (szocpol), ami az előttünk álló valamivel több, mint két hónapban a termék felfutását vetíti előre. A kedvező lakásvásárlási konstrukció eltűnése előtt vásárlói rohamra számíthatnak a beruházók, a pontos és gyors ügyintézés kapcsán felértékelődik a hitelközvetítő cégek, így a Portfolio Money szerepe is.

Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum: Melyek a legfontosabb tudnivalók, amire a lakásvásárlóknak mindenképpen oda kell figyelni?

Szklenár Beáta: Az adásvételi szerződés aláírása előtt fokozott figyelmet kell fordítani a finanszírozási lehetőségek megismerésére. Ebben a bankfiókok munkatársai mellett nagy segítségre lehetnek a hitelközvetítő irodák is. Az ügyfelek a támogatott hitelek és a támogatások feltételrendszerét böngészve egy rendkívül összetett kritériumrendszerrel szembesülhetnek, míg a gyakorlott munkatársak könnyebben átlátják a teljes ügymenetet. A lakásra vonatkozó adásvételi szerződés aláírását megelőzően előminősítést kell végezni, de tudni kell, hogy a korábbi kiélezett versenyhelyzet alábbhagyott.

Pénzcentrum:
Mire számíthatnak az igénylők az ügyintézés során?

Szklenár Beáta: Amíg akár csak egy évvel ezelőtt az igénylők 5-6 bank ajánlata közül válogathattak, addig mára ez a kör a szigorított feltételek miatt 1-2 pénzintézetre szűkült. Egyre kevesebb bank fogad be hitelkérelmet aktív-, illetve passzív KHR-es ügyfelektől, ugyanakkor felértékelődött a bankszámlás bérek szerepe. Van olyan pénzintézet, amely bankszámlára érkező jövedelem-átutalás nélkül már be sem fogadja a hitelkérelmet, mások APEH jövedelemigazolást kérnek még banki jóváírás esetén is.

Pénzcentrum: Hogyan változott a fedezetként felajánlott ingatlanok értékelése?

Szklenár Beáta: Az elmúlt időszakban az értékbecslők is jóval óvatosabbak az ingatlanok felértékelése során, miközben a bankok is csökkentették a hitelfedezet arányt, aminek következtében az igénylők magasabb önerő bevonására kényszerülnek. A komplett hitelkérelem benyújtását követően is kérhetnek még extra dokumentációkat pénzintézetek, amennyiben kockázatosnak ítélik az anyagot. A kockázatosabb ágazatokban dolgozók (építőipar, autóipar) még szigorúbb hitelbírálatra számíthatnak, mivel ők a munkáltatójukon keresztül érintettek lehetnek a válság kedvezőtlen hatásaival.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

Pénzcentrum: Mit tehet a közvetítő ilyen esetben?

Szklenár Beáta: Előfordulhat, hogy a munkáltató és a jövedelemigazolás során akadályokba ütközik a banki ügyintéző, ami a kérelem azonnali elutasításához vezethet. Ilyen esetekben a közvetítő nélküli ügyfelek néhány nap múlva a postaládájukban találhatják a hitelkérelmüket. A közvetített ügyek esetében a banki ügyintéző jelzi a problémát a közvetítőnek, aki felhívhatja az ügyfél figyelmét a problémára és annak megoldásával új esélyt kap az igénylő, tovább folyhat az ügymenet, nem kerül elutasításra a kérelem.

Mi történik, ha nem készül el időben a lakás?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem