0 °C Budapest

Már csak 71 napig lehet szocpolt és támogatott hitelt igényelni! - interjú Szklenár Beátával, a Portfolio Money hitelezési vezetőjével (X)

Pénzcentrum
2009. április 21. 05:55

Megkezdődött a visszaszámlálás A Portfolio.hu és a Portfolio Money közös rendezésében 2009. április 28-án, kedden kerül megrendezésre a "Hitelezés a válság után" témájú szakértői est. A július elsejével bevezetésre kerülő államilag támogatott hiteleket és közvetlen állami támogatásokat érintő szigorítások kapcsán az egyik előadót, Szklenár Beátát kérdezte a Pénzcentrum a legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be néhány mondatban az államilag támogatott lakáshitelek eddigi történetét!

Szklenár Beáta:
Az államilag támogatott lakáshiteleket 2000-ben vezették be, amit egy folyamatos és dinamikus felfutási időszak követett. 2003 decemberében a vonatkozó kormányrendelet szigorításával, valamint a deviza alapú lakáshitelek bevezetésével a támogatott forinthitelek némileg háttérbe szorultak, de a fél évvel ezelőtti forintgyengülést követően újra felértékelődött a forinthitelek szerepe. A Bajnai-csomag egyik elemeként július elsejétől felfüggesztésre kerülnek a támogatott hitelek és a közvetlen támogatások (szocpol), ami az előttünk álló valamivel több, mint két hónapban a termék felfutását vetíti előre. A kedvező lakásvásárlási konstrukció eltűnése előtt vásárlói rohamra számíthatnak a beruházók, a pontos és gyors ügyintézés kapcsán felértékelődik a hitelközvetítő cégek, így a Portfolio Money szerepe is.

Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum: Melyek a legfontosabb tudnivalók, amire a lakásvásárlóknak mindenképpen oda kell figyelni?

Szklenár Beáta: Az adásvételi szerződés aláírása előtt fokozott figyelmet kell fordítani a finanszírozási lehetőségek megismerésére. Ebben a bankfiókok munkatársai mellett nagy segítségre lehetnek a hitelközvetítő irodák is. Az ügyfelek a támogatott hitelek és a támogatások feltételrendszerét böngészve egy rendkívül összetett kritériumrendszerrel szembesülhetnek, míg a gyakorlott munkatársak könnyebben átlátják a teljes ügymenetet. A lakásra vonatkozó adásvételi szerződés aláírását megelőzően előminősítést kell végezni, de tudni kell, hogy a korábbi kiélezett versenyhelyzet alábbhagyott.

Pénzcentrum:
Mire számíthatnak az igénylők az ügyintézés során?

Szklenár Beáta: Amíg akár csak egy évvel ezelőtt az igénylők 5-6 bank ajánlata közül válogathattak, addig mára ez a kör a szigorított feltételek miatt 1-2 pénzintézetre szűkült. Egyre kevesebb bank fogad be hitelkérelmet aktív-, illetve passzív KHR-es ügyfelektől, ugyanakkor felértékelődött a bankszámlás bérek szerepe. Van olyan pénzintézet, amely bankszámlára érkező jövedelem-átutalás nélkül már be sem fogadja a hitelkérelmet, mások APEH jövedelemigazolást kérnek még banki jóváírás esetén is.

Pénzcentrum: Hogyan változott a fedezetként felajánlott ingatlanok értékelése?

Szklenár Beáta: Az elmúlt időszakban az értékbecslők is jóval óvatosabbak az ingatlanok felértékelése során, miközben a bankok is csökkentették a hitelfedezet arányt, aminek következtében az igénylők magasabb önerő bevonására kényszerülnek. A komplett hitelkérelem benyújtását követően is kérhetnek még extra dokumentációkat pénzintézetek, amennyiben kockázatosnak ítélik az anyagot. A kockázatosabb ágazatokban dolgozók (építőipar, autóipar) még szigorúbb hitelbírálatra számíthatnak, mivel ők a munkáltatójukon keresztül érintettek lehetnek a válság kedvezőtlen hatásaival.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

Pénzcentrum: Mit tehet a közvetítő ilyen esetben?

Szklenár Beáta: Előfordulhat, hogy a munkáltató és a jövedelemigazolás során akadályokba ütközik a banki ügyintéző, ami a kérelem azonnali elutasításához vezethet. Ilyen esetekben a közvetítő nélküli ügyfelek néhány nap múlva a postaládájukban találhatják a hitelkérelmüket. A közvetített ügyek esetében a banki ügyintéző jelzi a problémát a közvetítőnek, aki felhívhatja az ügyfél figyelmét a problémára és annak megoldásával új esélyt kap az igénylő, tovább folyhat az ügymenet, nem kerül elutasításra a kérelem.

Mi történik, ha nem készül el időben a lakás?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 5. 13:59
Az Axióma kiadói hátterét látva nem lehet nagy meglepetés, milyen gondolatiságot képviselnek majd a...
Bankmonitor  |  2023. december 5. 12:53
Bizonyára te is szeretnéd, hogy a gyermekednek jó szakmája legyen, ahol sokat keres és a környezete...
Holdblog  |  2023. december 5. 12:18
Egy nagy beruházási és egy szabad szemmel nagy, de az előbbin belüli lakóingatlan-fejlesztés buborék...
Kiszámoló  |  2023. december 4. 09:53
Megjelent egy amerikai felmérés, ami az ősi kérdést firtatja: boldogok lennénk-e, ha több pénzünk le...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem