20 °C Budapest

Már csak 71 napig lehet szocpolt és támogatott hitelt igényelni! - interjú Szklenár Beátával, a Portfolio Money hitelezési vezetőjével (X)

Pénzcentrum
2009. április 21. 05:55

Megkezdődött a visszaszámlálás A Portfolio.hu és a Portfolio Money közös rendezésében 2009. április 28-án, kedden kerül megrendezésre a "Hitelezés a válság után" témájú szakértői est. A július elsejével bevezetésre kerülő államilag támogatott hiteleket és közvetlen állami támogatásokat érintő szigorítások kapcsán az egyik előadót, Szklenár Beátát kérdezte a Pénzcentrum a legfontosabb tudnivalókról.

Pénzcentrum: Kérem, mutassa be néhány mondatban az államilag támogatott lakáshitelek eddigi történetét!

Szklenár Beáta:
Az államilag támogatott lakáshiteleket 2000-ben vezették be, amit egy folyamatos és dinamikus felfutási időszak követett. 2003 decemberében a vonatkozó kormányrendelet szigorításával, valamint a deviza alapú lakáshitelek bevezetésével a támogatott forinthitelek némileg háttérbe szorultak, de a fél évvel ezelőtti forintgyengülést követően újra felértékelődött a forinthitelek szerepe. A Bajnai-csomag egyik elemeként július elsejétől felfüggesztésre kerülnek a támogatott hitelek és a közvetlen támogatások (szocpol), ami az előttünk álló valamivel több, mint két hónapban a termék felfutását vetíti előre. A kedvező lakásvásárlási konstrukció eltűnése előtt vásárlói rohamra számíthatnak a beruházók, a pontos és gyors ügyintézés kapcsán felértékelődik a hitelközvetítő cégek, így a Portfolio Money szerepe is.

Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum: Melyek a legfontosabb tudnivalók, amire a lakásvásárlóknak mindenképpen oda kell figyelni?

Szklenár Beáta: Az adásvételi szerződés aláírása előtt fokozott figyelmet kell fordítani a finanszírozási lehetőségek megismerésére. Ebben a bankfiókok munkatársai mellett nagy segítségre lehetnek a hitelközvetítő irodák is. Az ügyfelek a támogatott hitelek és a támogatások feltételrendszerét böngészve egy rendkívül összetett kritériumrendszerrel szembesülhetnek, míg a gyakorlott munkatársak könnyebben átlátják a teljes ügymenetet. A lakásra vonatkozó adásvételi szerződés aláírását megelőzően előminősítést kell végezni, de tudni kell, hogy a korábbi kiélezett versenyhelyzet alábbhagyott.

Pénzcentrum:
Mire számíthatnak az igénylők az ügyintézés során?

Szklenár Beáta: Amíg akár csak egy évvel ezelőtt az igénylők 5-6 bank ajánlata közül válogathattak, addig mára ez a kör a szigorított feltételek miatt 1-2 pénzintézetre szűkült. Egyre kevesebb bank fogad be hitelkérelmet aktív-, illetve passzív KHR-es ügyfelektől, ugyanakkor felértékelődött a bankszámlás bérek szerepe. Van olyan pénzintézet, amely bankszámlára érkező jövedelem-átutalás nélkül már be sem fogadja a hitelkérelmet, mások APEH jövedelemigazolást kérnek még banki jóváírás esetén is.

Pénzcentrum: Hogyan változott a fedezetként felajánlott ingatlanok értékelése?

Szklenár Beáta: Az elmúlt időszakban az értékbecslők is jóval óvatosabbak az ingatlanok felértékelése során, miközben a bankok is csökkentették a hitelfedezet arányt, aminek következtében az igénylők magasabb önerő bevonására kényszerülnek. A komplett hitelkérelem benyújtását követően is kérhetnek még extra dokumentációkat pénzintézetek, amennyiben kockázatosnak ítélik az anyagot. A kockázatosabb ágazatokban dolgozók (építőipar, autóipar) még szigorúbb hitelbírálatra számíthatnak, mivel ők a munkáltatójukon keresztül érintettek lehetnek a válság kedvezőtlen hatásaival.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

Pénzcentrum: Mit tehet a közvetítő ilyen esetben?

Szklenár Beáta: Előfordulhat, hogy a munkáltató és a jövedelemigazolás során akadályokba ütközik a banki ügyintéző, ami a kérelem azonnali elutasításához vezethet. Ilyen esetekben a közvetítő nélküli ügyfelek néhány nap múlva a postaládájukban találhatják a hitelkérelmüket. A közvetített ügyek esetében a banki ügyintéző jelzi a problémát a közvetítőnek, aki felhívhatja az ügyfél figyelmét a problémára és annak megoldásával új esélyt kap az igénylő, tovább folyhat az ügymenet, nem kerül elutasításra a kérelem.

Mi történik, ha nem készül el időben a lakás?

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?