8 °C Budapest

Hárommillió magyar lakástulajdonos tesz a hitelválságra! Te köztük vagy?

Pénzcentrum
2009. április 9. 05:40

A hazai lakásállománya jelenleg körülbelül 4,2 - 4,3 millióra tehető, a magántulajdon aránya az európai átlaghoz képest magasnak mondható a maga 91 - 92 %-os értékével. Szakértők szerint az ingatlanok 70 %-a tehermentes, ami azt jelenti, hogy közel 3 millió magyar lakástulajdonosnak nem fáj a feje a hitelpiacon végigsöprő válság miatt.

Az 1,3 millió jelzálogjoggal terhelt ingatlan közül mintegy félmillióra tehető a devizahitelesek száma. A pénzintézetek szerint a hazai lakossági hitelezésben még óriási potenciál rejlett, amit azonban a tavaly októberben a Magyarországot is elérő válság évekre visszavetett. Az igénylések száma és a kihelyezett hitelösszeg több éves mélypontra esett, a Bajnai-csomag átmenetileg fokozhatja, de a változások hatályba lépését követően azonban a földbe döngölheti a hitelfelvételi kedvet.

A hitelek szigorításával és szűkülésével a lakásépítések száma is jelentősen visszaeshet, de a folyamatban lévő beruházások és a projektek átfutási ideje miatt ennek hatásai csak némileg késleltetve lesznek érzékelhetőek a lakáspiacon. A lakásvásárlók egyre bizonytalanabbak az átadási határidőket illetően, a finanszírozási csapok elzárásával sokat csúszhatnak az építkezések.

A fejlesztők akciókkal és kedvezményekkel készülnek a második negyedévre várható lakáspiaci rohamra, mint ismeretes a szocpol és a támogatott hitelek felfüggesztése miatt júliusig élénkülhet a kereslet az új lakások iránt. Felmérések szerint jelenleg az új lakások harmadát kínálják valamilyen akció keretében, júliusig - a készletek kipörgetése érdekében - ez a szám még a kereslet fokozódása mellett is emelkedhet.

Az elmúlt fél évben megfigyelhető alkupozíció-javulás ugyanakkor megtorpanhat, az akció nem minden esetben jár majd együtt a piacon mért 3-7 %-os mozgástérrel, ami az irányárból történő engedményeket illeti. A lakásvásárlók különösen a használt piacon akár 10 % feletti árengedményt is elérhettek, a kevésbé forgalomképes lakásoktól még ezzel együtt is nehezebb megszabadulni.

A válság ugyanakkor élénkítette az albérletpiacot, ahol a tapasztalatok szerint akár 10 %-os bérleti-díj kedvezmény is elérhető, miközben valamivel enyhébbek lettek a kaucióra vonatkozó szabályok is. A jövőbeni kilátásoktól való félelem sok potenciális lakásvásárlót terelt az albérletkeresés irányába, némileg enyhítve ezzel a piacot jellemző túlkínálatot.

Korábban: Albérletvadászat válság idején! Mit találtunk a romok között?

A hitelezési szigorításokkal kapcsolatban meg kell említeni, hogy nem csak a bankok fogták vissza a kihelyezéseket, hanem az általános gazdasági bizonytalanság a vásárlói, ezen keresztül a hitelfelvételi kedvet is visszavetette. Az ügyfelek az árfolyamok ingadozását látva sokkal inkább meggondolják egy hosszú távú devizahitel szerződés aláírását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakáspiac kilátásai egyelőre nem túl kedvezőek, a piaci szereplők egyre agresszívebb vásárlást ösztönző eszközöket vetnek be. A vételárból történő engedmények mellett ezek közé tartoznak a lakáshitel terheinek bizonyos időszakra vonatkozó részben vagy egészben történő átvállalása. Mások úgy vélik, hogy az intézkedések csak drámai forgalom visszaesés lassítását, hatásainak tompítását szolgálják.

Korábban: "OTP-re vettük a lakást!" - rémisztő magyar hitelpiaci valóság

Az előttünk álló hónapok támogatást kihasználó lakáskeresési hulláma még szinten tarthatja a lakáspiacot, nagy kérdés, hogy azt követően mire lehet majd számítani.

Korábban: Családi házak 3 millió forint alatt: itt az országos lista!

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem