11 °C Budapest

Utolsó percben vannak az önerő nélküli lakásvásárlók

2009. április 9. 13:45

Az utolsó hetekben vannak azok a potenciális lakáskeresők, akik ugyan szeretnének ingatlant vásárolni, azonban számottevő önerő nem áll rendelkezésükre. A sokak által önerőnek használt szocpol megszűnése után ugyanis az ügylethez szükséges önerőt már leginkább csak személyi kölcsönből, vagy egy pótingatlan fedezetként történő bevonásával lehet megteremteni, amire a piaci tapasztalatok szerint keveseknek van lehetősége, és nem is mindig éri meg - áll a Duna House elemzésében.

A korábban népszerű szociálpolitikai kedvezményt viszonylag sokan használták fel arra, hogy részben vagy egészben ebből teremtsék elő a lakásvételhez szükséges beugrót - mondta Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Általánosságban a vevők 15-20%-a élt ezzel a lehetőséggel, ám egyes országrészekben az igénybevételi arány ennél jóval magasabb is lehetett. A lehetőség várható megszűnése további vevőcsoportokat zárhat majd ki a lakáspiacról.

Tavaly szeptember óta ugyanis erőteljesen átalakult a lakásfinanszírozási piac, előbb a hitelfelvételi elbírálás jelentős szigorodásával, majd több pénzintézetnél a deviza-alapú lakáshitelek szinte teljes megszűnésével kellett szembenézniük az érdeklődőknek. Az elmúlt hónapok pénzpiaci eseményei ellenére hitelek továbbra is vannak a lakáspiacon, ám természetesen korántsem olyan feltételekkel, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Akkor még sok ajánlat 0%-os induló önerőről szólt, ezek az idők azonban már elmúltak, most 20-30%-os tőkeerő nélkül nemigen lehet belevágni a lakásvásárlásba.

Némi túlzással hasonló változások zajlanak az ingatlanpiacon, mint az autókereskedelem esetében: mindkét szektorban fokozatosan megszűnnek a lehetőségek azok számára, akik a vásárláshoz gyakorlatilag nem rendelkeznek anyagi erőforrással. További befolyásoló erőt jelent a forintárfolyam erős ingadozása - sok vevő nem mer hitelt felvenni, hiába felelne meg a feltételeknek.

Az érintettek számára a hiányzó önerő pótlása nyártól már leginkább csak egy pótingatlan fedezetként történő bevonásával, vagy pedig az önerőt pótló hitellel lehetséges, aminek egyik lehetséges formája a személyi kölcsön - ennek ára azonban jóval magasabb, mint egy klasszikus lakáshitelé. Ugyan volt, aki korábban is így oldotta meg az önerő-problémát, ám tudni kell, hogy az ilyen kölcsönöket 30%-körüli THM-el adják, egy lakáshitelé pedig ennek akár harmada is lehet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő hónapokban éppen ezért, aki jogosult, érdemes lépnie és vásárolnia, egyrészt a támogatás tervezett megszűnése miatt, másrészt pedig azért, mert a piacon erős túlkínálat van, így viszonylag kedvező áron lehet jó minőségű ingatlanokhoz jutni, akár komolyabb alku közbeiktatásával is. Ha valóban felfüggesztik a szocpolt, illetve a kamattámogatott hiteleket, a mostani prognózis szerint további 4-5%-os visszaesés várható rövid távon, elsősorban az új építésű ingatlanok piacán.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem