Utolsó percben vannak az önerő nélküli lakásvásárlók

2009. április 9. 13:45

Az utolsó hetekben vannak azok a potenciális lakáskeresők, akik ugyan szeretnének ingatlant vásárolni, azonban számottevő önerő nem áll rendelkezésükre. A sokak által önerőnek használt szocpol megszűnése után ugyanis az ügylethez szükséges önerőt már leginkább csak személyi kölcsönből, vagy egy pótingatlan fedezetként történő bevonásával lehet megteremteni, amire a piaci tapasztalatok szerint keveseknek van lehetősége, és nem is mindig éri meg - áll a Duna House elemzésében.

A korábban népszerű szociálpolitikai kedvezményt viszonylag sokan használták fel arra, hogy részben vagy egészben ebből teremtsék elő a lakásvételhez szükséges beugrót - mondta Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Általánosságban a vevők 15-20%-a élt ezzel a lehetőséggel, ám egyes országrészekben az igénybevételi arány ennél jóval magasabb is lehetett. A lehetőség várható megszűnése további vevőcsoportokat zárhat majd ki a lakáspiacról.

Tavaly szeptember óta ugyanis erőteljesen átalakult a lakásfinanszírozási piac, előbb a hitelfelvételi elbírálás jelentős szigorodásával, majd több pénzintézetnél a deviza-alapú lakáshitelek szinte teljes megszűnésével kellett szembenézniük az érdeklődőknek. Az elmúlt hónapok pénzpiaci eseményei ellenére hitelek továbbra is vannak a lakáspiacon, ám természetesen korántsem olyan feltételekkel, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Akkor még sok ajánlat 0%-os induló önerőről szólt, ezek az idők azonban már elmúltak, most 20-30%-os tőkeerő nélkül nemigen lehet belevágni a lakásvásárlásba.

Némi túlzással hasonló változások zajlanak az ingatlanpiacon, mint az autókereskedelem esetében: mindkét szektorban fokozatosan megszűnnek a lehetőségek azok számára, akik a vásárláshoz gyakorlatilag nem rendelkeznek anyagi erőforrással. További befolyásoló erőt jelent a forintárfolyam erős ingadozása - sok vevő nem mer hitelt felvenni, hiába felelne meg a feltételeknek.

Az érintettek számára a hiányzó önerő pótlása nyártól már leginkább csak egy pótingatlan fedezetként történő bevonásával, vagy pedig az önerőt pótló hitellel lehetséges, aminek egyik lehetséges formája a személyi kölcsön - ennek ára azonban jóval magasabb, mint egy klasszikus lakáshitelé. Ugyan volt, aki korábban is így oldotta meg az önerő-problémát, ám tudni kell, hogy az ilyen kölcsönöket 30%-körüli THM-el adják, egy lakáshitelé pedig ennek akár harmada is lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A következő hónapokban éppen ezért, aki jogosult, érdemes lépnie és vásárolnia, egyrészt a támogatás tervezett megszűnése miatt, másrészt pedig azért, mert a piacon erős túlkínálat van, így viszonylag kedvező áron lehet jó minőségű ingatlanokhoz jutni, akár komolyabb alku közbeiktatásával is. Ha valóban felfüggesztik a szocpolt, illetve a kamattámogatott hiteleket, a mostani prognózis szerint további 4-5%-os visszaesés várható rövid távon, elsősorban az új építésű ingatlanok piacán.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem