Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum
2009. április 20. 10:00

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap délután a parlamentben ismertette válságkezelő tervét. Az alábbiakban a kisgyermekes családokat leginkább érintő (gyes, gyed, családi pótlék, szocpol és támogatott hitel) változásokat részletezzük.

A tervek szerint a kormány két évig biztosan nem emeli a családi pótlék összegét, a gyed és a gyes jogosultsági ideje pedig három évről fokozatosan két évre mérséklődik. A lakástámogatások rendszere átalakul, júliustól felfüggesztik a szocpol és a támogatott forinthitel igényléseket.

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás szerint a gyermeket vállaló anyukák fél év munkaviszony esetén két évig jogosultak a gyedre, majd további egy évig a gyesre. Az alkotmánybíróság intésére ezeket a módosításokat nem lehet azonnali hatállyal bevezetni, ezért várhatóan csak jövő májustól lépnek életbe a szigorítások. Ekkortól a juttatások minimum egy, maximum két évig járnak majd, de legfeljebb annyi ideig, amennyit az anyuka munkában töltött.

Korábban: Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Szakértők szerint tovább csonkulhatnak az egyébként is kedvezőtlen demográfiai mutatók Magyarországon. Egy a kisgyermekesek körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 86 %-a nem biztos, hogy újabb gyermeket vállalna a szigorítások ismeretében.

Július elsejétől nem lehet majd szocpolt és kamattámogatott hiteleket igényelni, mely intézkedésektől 40 milliárd forintos megtakarítást vár a kormány. Az építőipar szereplői szerint a lakástámogatások megvonása visszaveti a lakásépítések számát, az ebből adódó veszteségek (adó- és járulékbevételek kiesése) akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban: Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

A devizahitelek egyetlen igazi alternatíváját jelentő támogatott forinthitelek felfüggesztése tovább csökkentheti a lakosság hitelfelvételi kedvét. A folyósított állomány az MNB statisztikák szerint egy év alatt közel a tizedére csökkent, a korábban verhetetlennek devizahitelek átlagos kamatszintje is több százalékpontot emelkedett a magasabb forrásköltségek következtében.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem