Ki fog itt szülni? Befagyasztott családi pótlék, gyes- és gyed-szigorítások!

Pénzcentrum
2009. április 20. 10:00

Bajnai Gordon miniszterelnök tegnap délután a parlamentben ismertette válságkezelő tervét. Az alábbiakban a kisgyermekes családokat leginkább érintő (gyes, gyed, családi pótlék, szocpol és támogatott hitel) változásokat részletezzük.

A tervek szerint a kormány két évig biztosan nem emeli a családi pótlék összegét, a gyed és a gyes jogosultsági ideje pedig három évről fokozatosan két évre mérséklődik. A lakástámogatások rendszere átalakul, júliustól felfüggesztik a szocpol és a támogatott forinthitel igényléseket.

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás szerint a gyermeket vállaló anyukák fél év munkaviszony esetén két évig jogosultak a gyedre, majd további egy évig a gyesre. Az alkotmánybíróság intésére ezeket a módosításokat nem lehet azonnali hatállyal bevezetni, ezért várhatóan csak jövő májustól lépnek életbe a szigorítások. Ekkortól a juttatások minimum egy, maximum két évig járnak majd, de legfeljebb annyi ideig, amennyit az anyuka munkában töltött.

Korábban: Ratkó-dédunokákat szülhet a Gyurcsány-gyed!

Szakértők szerint tovább csonkulhatnak az egyébként is kedvezőtlen demográfiai mutatók Magyarországon. Egy a kisgyermekesek körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 86 %-a nem biztos, hogy újabb gyermeket vállalna a szigorítások ismeretében.

Július elsejétől nem lehet majd szocpolt és kamattámogatott hiteleket igényelni, mely intézkedésektől 40 milliárd forintos megtakarítást vár a kormány. Az építőipar szereplői szerint a lakástámogatások megvonása visszaveti a lakásépítések számát, az ebből adódó veszteségek (adó- és járulékbevételek kiesése) akár a 100 milliárd forintot is elérheti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Korábban: Fertőző lakáshitel-láz: szocpollal terjed a kór!

A devizahitelek egyetlen igazi alternatíváját jelentő támogatott forinthitelek felfüggesztése tovább csökkentheti a lakosság hitelfelvételi kedvét. A folyósított állomány az MNB statisztikák szerint egy év alatt közel a tizedére csökkent, a korábban verhetetlennek devizahitelek átlagos kamatszintje is több százalékpontot emelkedett a magasabb forrásköltségek következtében.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?