1 °C Budapest

Növekvő közműtartozás: mi lehet a megoldás?

Pénzcentrum
2008. december 17. 05:50

Annak ellenére, hogy a közüzemi számlák kiegyenlítését tekintve általában igen fegyelmezett a lakosság - a víz, gáz, elektromos áram kikapcsolásának ténye ugyanis igen erős visszatartó erőt jelent a nemfizetők számára - a válság folyományaként mégis nő a fizetésképtelen háztartások száma, akiknek egy-egy csekk kifizetése már nem azon múlik, hogy nyitva találják-e legközelebbi postát munkából hazafelé menet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az E.On Energiaszolgáltató Kft.-nek például már hetven milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók, melynek fele a lakossági szektorban gyűlt össze, 6,4 milliárd forint esetében pedig már a 90 napot is meghaladja a tartozás fennállása.

Az Elmű-Émász is több ezer háztartásban kényszerült kikapcsolni az áramot a felhalmozott tartozások miatt, de hasonló kintlevőséget kezel a Főtáv is, melynek körülbelül húszezer háztartás nem tud, vagy nem hajlandó kiegyenlíteni a tartozásait.

Ez a tendencia várhatóan a jövőben csak romlani fog, hiszen idáig a nemfizetések mögött inkább az év közbeni energia-áremelések álltak, mostantól azonban már az állásaikat tömegével elveszítők miatt is nőhet a késedelmes, vagy egyáltalán nem teljesítők tábora. Ráadásul a számlázásban idáig még az nyári-őszi hónapok fogyasztási adatai szerepeltek, ami ugye áram és gáz tekintetében is alacsonyabb, mint a téli hónapokban, így a magasabb számlák is erős szorítást jelentenek a munkájukat elveszítők pénztárcájának.

Főként az angolszász országokban már évek óta léteznek olyan biztosítási termékek, melyek munkanélküliség esetén is lehetővé teszik, hogy a biztosított törleszteni tudja tartozásait, illetve ki tudja egyenlíteni közüzemi számláit.

Ezek közül a legtöbb konstrukció hitelekhez kötött, vagyis azt a célt szolgálja, hogy a hiteltartozások törlesztése a munkahely elvesztése esetén se szakadjon meg, azonban egyéb kötelezettségek, így a lakásfenntartás költségeit nem lehet ezekből fedezni. Ezeket a konstrukciókat (Payment protection insurance) általában a bankok kérik az ügyfeleiktől, természetesen a biztosítási díjak adósra hárításával (Nagy-Britanniában már többször port kavart, hogy egyes bankok arra kényszerítik ügyfeleiket, hogy ilyen biztosítást kössenek, ami jelentősen megnöveli a hiteldíjakat.).

Léteznek a hitelhez kötött biztosításon kívül egyéb, szabad felhasználású, munkanélküliség esetén fizető konstrukciók is (income insurance), melyből a közüzemi számlák kiegyenlítése is lehetséges, vagy egyszerűen a munkahely elveszítése előtti életszínvonal fenntartása is finanszírozható.

Előbbire itthon is számos példa létezik, vagyis a bankok eddig is be tudták "biztosíttatni" magukat a követelések behajthatatlanná válása ellen, nemrég azonban az Otthon Centrum is megjelent egy hasonló termékkel, melyet az Otthon Centrum hálózatán keresztül lakást vásárló, vagy lakáscélú hitelt felvevő ügyfelek vehetik igénybe. Ez a munkanélküliség és keresőképtelenség, azaz betegállomány esetén egy éven keresztül biztosít rendszeres havi kifizetéseket, és - szemben a Biztosítás.hu termékével - csoportos létszámleépítés esetén is felhasználható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Biztosítás.hu korábbi cikkünkben már bemutatott terméke a maximális kifizetés nagyságában is eltér az Otthon Centrumétól, előbbinél ugyanis a havi nettó fizetés 80 százaléka, de maximum 120 ezer forint, utóbbinál a nettó jövedelem 70 százaléka, azonban maximum 250 ezer forint kifizetésére van lehetőség.

A Biztosítás.hu jövedelemkiesés-biztosítás elnevezésű termékének bevezetésekor azt tervezte, hogy egy olyan konstrukciót is piacra dob, amely a közüzemi számlák fizetését vállalja át bizonyos ideig az ügyféltől a munkanélküliség idején, azonban jelenleg bizonytalan, hogy mikor találkozhatunk először ezzel a termékkel.

Ha már közüzemi számlákról beszélünk, érdemes megemlíteni az UniCredit Bank és a Díjbeszedő Zrt. közösen létrehozott co-branded hitelkártyáját, a Közműkártyát, ami szintén segíthet átmeneti likviditáshiányunk leküzdésében. Ezzel a kártyával nem csak a Díjbeszedővel üzleti kapcsolatban álló, hanem több mint 550 hazai közüzemi szolgáltató közműszámlája rendezhető díjmentesen, az UniCredit Banknak adott csoportos beszedési megbízással. Ez tehát egy átlagos hitelkártyának is felfogható, azzal a különbséggel, hogy a csoportos beszedési megbízás - a vásárláshoz hasonlóan - kamatmentesen is lebonyolítható vele, valamint csekély összegű jóváírásra is számíthatunk, méghozzá évi 5000 forint értékben, amennyiben a kártyával bonyolított vásárlások havi átlagos összege - a csoportos beszedési megbízással teljesített közüzemi számlákkal együtt - minimum 12 hónapon keresztül meghaladja a 40 ezer forintot.

Bár 2009. januárjától várhatóan nem emelkednek majd a lakossági gázárak, és az áram ára is mindössze 3.5%-kal nő majd - sőt, az év egészében is maximum 10%-os lesz a drágulás - azonban az ipari nagyfogyasztók számára az újév például 25 százalékos áremelkedés is hozhat, amit nyilvánvalóan a lakosságra hárítanak majd, így ha közüzemi számláink nem is feltétlenül, egyéb költségeink még nőhetnek. Ilyen helyzetben a szigorodó hitelfelvételi lehetőségek, illetve a megszűnő munkahelyek már csak hab a tortán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59