19 °C Budapest

Növekvő közműtartozás: mi lehet a megoldás?

Pénzcentrum
2008. december 17. 05:50

Annak ellenére, hogy a közüzemi számlák kiegyenlítését tekintve általában igen fegyelmezett a lakosság - a víz, gáz, elektromos áram kikapcsolásának ténye ugyanis igen erős visszatartó erőt jelent a nemfizetők számára - a válság folyományaként mégis nő a fizetésképtelen háztartások száma, akiknek egy-egy csekk kifizetése már nem azon múlik, hogy nyitva találják-e legközelebbi postát munkából hazafelé menet.

Az E.On Energiaszolgáltató Kft.-nek például már hetven milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók, melynek fele a lakossági szektorban gyűlt össze, 6,4 milliárd forint esetében pedig már a 90 napot is meghaladja a tartozás fennállása.

Az Elmű-Émász is több ezer háztartásban kényszerült kikapcsolni az áramot a felhalmozott tartozások miatt, de hasonló kintlevőséget kezel a Főtáv is, melynek körülbelül húszezer háztartás nem tud, vagy nem hajlandó kiegyenlíteni a tartozásait.

Ez a tendencia várhatóan a jövőben csak romlani fog, hiszen idáig a nemfizetések mögött inkább az év közbeni energia-áremelések álltak, mostantól azonban már az állásaikat tömegével elveszítők miatt is nőhet a késedelmes, vagy egyáltalán nem teljesítők tábora. Ráadásul a számlázásban idáig még az nyári-őszi hónapok fogyasztási adatai szerepeltek, ami ugye áram és gáz tekintetében is alacsonyabb, mint a téli hónapokban, így a magasabb számlák is erős szorítást jelentenek a munkájukat elveszítők pénztárcájának.

Főként az angolszász országokban már évek óta léteznek olyan biztosítási termékek, melyek munkanélküliség esetén is lehetővé teszik, hogy a biztosított törleszteni tudja tartozásait, illetve ki tudja egyenlíteni közüzemi számláit.

Ezek közül a legtöbb konstrukció hitelekhez kötött, vagyis azt a célt szolgálja, hogy a hiteltartozások törlesztése a munkahely elvesztése esetén se szakadjon meg, azonban egyéb kötelezettségek, így a lakásfenntartás költségeit nem lehet ezekből fedezni. Ezeket a konstrukciókat (Payment protection insurance) általában a bankok kérik az ügyfeleiktől, természetesen a biztosítási díjak adósra hárításával (Nagy-Britanniában már többször port kavart, hogy egyes bankok arra kényszerítik ügyfeleiket, hogy ilyen biztosítást kössenek, ami jelentősen megnöveli a hiteldíjakat.).

Léteznek a hitelhez kötött biztosításon kívül egyéb, szabad felhasználású, munkanélküliség esetén fizető konstrukciók is (income insurance), melyből a közüzemi számlák kiegyenlítése is lehetséges, vagy egyszerűen a munkahely elveszítése előtti életszínvonal fenntartása is finanszírozható.

Előbbire itthon is számos példa létezik, vagyis a bankok eddig is be tudták "biztosíttatni" magukat a követelések behajthatatlanná válása ellen, nemrég azonban az Otthon Centrum is megjelent egy hasonló termékkel, melyet az Otthon Centrum hálózatán keresztül lakást vásárló, vagy lakáscélú hitelt felvevő ügyfelek vehetik igénybe. Ez a munkanélküliség és keresőképtelenség, azaz betegállomány esetén egy éven keresztül biztosít rendszeres havi kifizetéseket, és - szemben a Biztosítás.hu termékével - csoportos létszámleépítés esetén is felhasználható.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Biztosítás.hu korábbi cikkünkben már bemutatott terméke a maximális kifizetés nagyságában is eltér az Otthon Centrumétól, előbbinél ugyanis a havi nettó fizetés 80 százaléka, de maximum 120 ezer forint, utóbbinál a nettó jövedelem 70 százaléka, azonban maximum 250 ezer forint kifizetésére van lehetőség.

A Biztosítás.hu jövedelemkiesés-biztosítás elnevezésű termékének bevezetésekor azt tervezte, hogy egy olyan konstrukciót is piacra dob, amely a közüzemi számlák fizetését vállalja át bizonyos ideig az ügyféltől a munkanélküliség idején, azonban jelenleg bizonytalan, hogy mikor találkozhatunk először ezzel a termékkel.

Ha már közüzemi számlákról beszélünk, érdemes megemlíteni az UniCredit Bank és a Díjbeszedő Zrt. közösen létrehozott co-branded hitelkártyáját, a Közműkártyát, ami szintén segíthet átmeneti likviditáshiányunk leküzdésében. Ezzel a kártyával nem csak a Díjbeszedővel üzleti kapcsolatban álló, hanem több mint 550 hazai közüzemi szolgáltató közműszámlája rendezhető díjmentesen, az UniCredit Banknak adott csoportos beszedési megbízással. Ez tehát egy átlagos hitelkártyának is felfogható, azzal a különbséggel, hogy a csoportos beszedési megbízás - a vásárláshoz hasonlóan - kamatmentesen is lebonyolítható vele, valamint csekély összegű jóváírásra is számíthatunk, méghozzá évi 5000 forint értékben, amennyiben a kártyával bonyolított vásárlások havi átlagos összege - a csoportos beszedési megbízással teljesített közüzemi számlákkal együtt - minimum 12 hónapon keresztül meghaladja a 40 ezer forintot.

Bár 2009. januárjától várhatóan nem emelkednek majd a lakossági gázárak, és az áram ára is mindössze 3.5%-kal nő majd - sőt, az év egészében is maximum 10%-os lesz a drágulás - azonban az ipari nagyfogyasztók számára az újév például 25 százalékos áremelkedés is hozhat, amit nyilvánvalóan a lakosságra hárítanak majd, így ha közüzemi számláink nem is feltétlenül, egyéb költségeink még nőhetnek. Ilyen helyzetben a szigorodó hitelfelvételi lehetőségek, illetve a megszűnő munkahelyek már csak hab a tortán.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 11:47
Indul a Mi van a htdben? és A falu bikája.
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 09:44
Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepen sok lakossági kérdés és visszajelzés j...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 09:09
A CSOk bevezetésekor még büntetkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást...
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?