Karácsonyi roham: LCD TV és digitális kamera lesz a favorit?

Pénzcentrum
2008. november 25. 14:00

Szakértők, illetve a kereskedők is azt jósolták, hogy idén elmarad majd a karácsony előtti bevásárlási roham, és alig költünk majd ajándékokra, azonban a bevásárlóközpontokban már hétvégén hatalmas tömegek fordultak meg, ami egyáltalán nem tükröz válsághangulatot. De vajon mire költünk idén legtöbbet?

Az USA kereskedőinek idegeit hasonló várakozások borzolják, mint a hazaiakét, nevezetesen a hagyományosan erős forgalmat bonyolító karácsonyi szezon elmaradása. A válság, illetve a még borúlátóbb 2009-es kilátások nyomán a fogyasztók ugyanis visszafoghatják költéseiket, és helyette inkább megtakarításaikat növelik. Ez logikus, és üdvös lépés is lenne a részükről, még ha a üzletek forgalmának nem is

Novemberi fogyasztói felmérések szerint egyes termékkategóriák forgalmában valóban visszaesés várható az utolsó hónapokban, azonban akadnak olyanok, melyek tartani tudják magukat az ebben a szezonban elvárhatóhoz.

Az USA vásárlói átlagosan 1437 dollárt költenek idén karácsonykor, ami több mint 200 dollárral alacsonyabb a tavalyinál, azonban arányaiban többet költenek majd elektronikai berendezésekre. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen nehezebb időszakokban az emberek inkább otthoni szórakozást választanak, kevesebbet járnak étterembe, és utazni is.

Az említett termékcsoporton belül a televízió még mindig első helyen áll eladási adatokat tekintve, ráadásul az árak is csökkenést mutattak a tengerentúlon, ahol egy 81 cm átmérőjű LCD televíziót átlagosan 858 dollárba kerül, míg tavaly ennél 100 dollárral drágább volt.

Erre egyesek szerint az a magyarázat, hogy a gyártók jelentős készleteket halmoztak fel LCD panelekből, így a Sony, Samsung, vagy Sharp olcsón jutnak alkatrészhez, ami az árakban is érződik.

Persze a televízió mellett az adathordozók, illetve különféle lejátszók iránti kereslet is megnőhet, hiszen valamit nézni is kell azon az LCD tv-n. A korábban luxusterméknek számító Blu-ray lejátszók ára is olyannyira lecsökkent, hogy idén akár a 2 milliót is elérheti az USA-forgalma, míg hagyományos DVD-lejátszókból a 20 millió a reális várakozás.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elmúlt évben a digitális kamerák piaca telítődni látszott, már ami a tengerentúli eladási adatokból kiderül. A csökkenő forgalom azonban inkább az olcsóbb, és egyszerűbb, kompakt gépek esetén igaz, a professzionális tükörreflexes készülékek (DSLR) forgalma továbbra is bővül, párhuzamosan az áruk csökkenésével.

A DSLR piacon vezető helyen a Canon gépei állnak, második a Nikon harmadik pedig a Sony, jövőre azonban, szakértők szerint, tovább bővülésre számíthat mindhárom cég ebben a termékkategóriában.

Nem örülhetnek ennyire azonban a mobilkészülékek gyártói, amit a finn Nokia csökkenő forgalmi várakozásai is tükröznek. Egyedül az Apple iPhone-ja számíthat továbbra is jelentős keresletre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?