Karácsonyi roham: LCD TV és digitális kamera lesz a favorit?

Pénzcentrum
2008. november 25. 14:00

Szakértők, illetve a kereskedők is azt jósolták, hogy idén elmarad majd a karácsony előtti bevásárlási roham, és alig költünk majd ajándékokra, azonban a bevásárlóközpontokban már hétvégén hatalmas tömegek fordultak meg, ami egyáltalán nem tükröz válsághangulatot. De vajon mire költünk idén legtöbbet?

Az USA kereskedőinek idegeit hasonló várakozások borzolják, mint a hazaiakét, nevezetesen a hagyományosan erős forgalmat bonyolító karácsonyi szezon elmaradása. A válság, illetve a még borúlátóbb 2009-es kilátások nyomán a fogyasztók ugyanis visszafoghatják költéseiket, és helyette inkább megtakarításaikat növelik. Ez logikus, és üdvös lépés is lenne a részükről, még ha a üzletek forgalmának nem is

Novemberi fogyasztói felmérések szerint egyes termékkategóriák forgalmában valóban visszaesés várható az utolsó hónapokban, azonban akadnak olyanok, melyek tartani tudják magukat az ebben a szezonban elvárhatóhoz.

Az USA vásárlói átlagosan 1437 dollárt költenek idén karácsonykor, ami több mint 200 dollárral alacsonyabb a tavalyinál, azonban arányaiban többet költenek majd elektronikai berendezésekre. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen nehezebb időszakokban az emberek inkább otthoni szórakozást választanak, kevesebbet járnak étterembe, és utazni is.

Az említett termékcsoporton belül a televízió még mindig első helyen áll eladási adatokat tekintve, ráadásul az árak is csökkenést mutattak a tengerentúlon, ahol egy 81 cm átmérőjű LCD televíziót átlagosan 858 dollárba kerül, míg tavaly ennél 100 dollárral drágább volt.

Erre egyesek szerint az a magyarázat, hogy a gyártók jelentős készleteket halmoztak fel LCD panelekből, így a Sony, Samsung, vagy Sharp olcsón jutnak alkatrészhez, ami az árakban is érződik.

Persze a televízió mellett az adathordozók, illetve különféle lejátszók iránti kereslet is megnőhet, hiszen valamit nézni is kell azon az LCD tv-n. A korábban luxusterméknek számító Blu-ray lejátszók ára is olyannyira lecsökkent, hogy idén akár a 2 milliót is elérheti az USA-forgalma, míg hagyományos DVD-lejátszókból a 20 millió a reális várakozás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt évben a digitális kamerák piaca telítődni látszott, már ami a tengerentúli eladási adatokból kiderül. A csökkenő forgalom azonban inkább az olcsóbb, és egyszerűbb, kompakt gépek esetén igaz, a professzionális tükörreflexes készülékek (DSLR) forgalma továbbra is bővül, párhuzamosan az áruk csökkenésével.

A DSLR piacon vezető helyen a Canon gépei állnak, második a Nikon harmadik pedig a Sony, jövőre azonban, szakértők szerint, tovább bővülésre számíthat mindhárom cég ebben a termékkategóriában.

Nem örülhetnek ennyire azonban a mobilkészülékek gyártói, amit a finn Nokia csökkenő forgalmi várakozásai is tükröznek. Egyedül az Apple iPhone-ja számíthat továbbra is jelentős keresletre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem