16 °C Budapest

Idén vajon csak a gazdagok síelhetnek?

Pénzcentrum
2008. november 19. 12:00

Igaz itthon még csak néhány napja köszöntött ránk a téliesebbnek mondható idő, a környező országokban, melyek rendelkeznek kellően magas hegycsúcsokkal, már elkezdődött a síszezon, ha máshogy nem, hóágyúk segítségével. Nézzük idén hol, mennyiért síelhetünk!

Ha a síterepek, illetve sífelvonók üzemeltetői nyáron határoznák meg a bérletárakat, bizony komoly gondban lennének a téli sport szerelmesei, ugyanis néhány hónapja még a nyersanyag-, illetve üzemanyagárak emelkedése jóval nagyobb áremelést indokolt volna, mint amekkora végül is bekövetkezett.

A liftek, hóágyúk, pályakarbantartó gépek üzemeltetése jelentik a legnagyobb költséget a sípálya-fenntartók számára, így aztán nem is meglepő, ha minden évben emelik némileg az áraikat. A mostani szezonban azonban nem biztos, hogy akkora tömegek lepik majd el a síparadicsomokat, hiszen a válság a pénztárcákat sem hagyja érintetlenül, ezért előfordulhat, hogy a téli vakáción spórolnak majd a családok.

A svájci síterepeken idén mindössze 3-5 százalékkal magasabbak a bérletárak, mint tavaly, de ennél is alacsonyabb, mindössze átlag 3 százalék körüli drágulásra számíthatnak az Ausztriában síelők, az osztrák felvonók szakmai szövetsége szerint.

Olaszországban ezzel szemben nem az üzemanyagárak, illetve a válság, hanem a dolgozók gördítenek igen nagy követ a síszezon kezdete elé, akik a következő szezonra fizetésemelést követelnek, márpedig egy esetleges üzemzárás nem tenne jót a pályák hírnevének sem.

Az üzemeltetőknek idén tehát nem csak az időjárás viszontagságai, és az évről-évre egyre kevesebb hó miatt kell izgulniuk, hanem a fizetőképes keresletért is. Ilyenkor rengeteg last minute, illetve egyéb akcióval igyekeznek az utazásszervezők forgalmat növelni, ami persze a vevőknek kedvez, vagyis ha okosan keresgélünk, még kedvező ajánlattal is találkozhatunk idén.

Mivel az egyik legnagyobb tételt, amin ráadásul még változtatni sincs esélyünk, hiszen nem választhatunk egyéb szolgáltatót, a síbérletek jelentik. Éppen ezért megnéztük, hogy idén hozzávetőleg mennyiért használhatjuk a felvonókat, egy, illetve hat nap esetén.

Négy ország, és azon belül két-két síközpont árai hasonlítottuk össze, főszezonban, ami hozzávetőleg karácsonytól január közepéig, majd februártól március közepéig tart.

Talán nem meglepő, hogy Szlovákiában a legolcsóbbak a síbérletek, itt hozzávetőleg egy napijegy 3-6 ezer forintba, míg egy hat napos bérlet 15-30 ezer forintba kerül, sítereptől függően, ami 50-60 százalékkal is olcsóbb lehet a többi ország sírégióihoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy tavaly például meglehetősen kevés hó esett Szlovákiában, de még a hóágyúzásnak sem kedvezett a hőmérséklet, így az alacsonyabban fekvő terepeken alig lehetett síelni. Szintén hátránynak számít, hogy igen rövid, és kevés pályával rendelkezik a szomszédos ország, így ha összehasonlítjuk mondjuk a Francia bérletárakkal az ittenieket, már nem is tűnik olyan olcsónak.

Kezdő síelők, kisgyerekes családok számára azonban ideális lehet, már csak közelsége miatt is.

Franciaország ezzel szemben a világ leghosszabb pályarendszereit tudhatja magáénak, ami persze az árakban is megmutatkozik, hiszen itt 25-50 ezer forintba kerül egy 6 napos síbérlet, igaz ezért cserébe sok helyen a nem ritkán több száz kilométeres pályák között buszos közlekedést is igénybe lehet venni.

Ausztria a hazai sízők körében, elsősorban annak közelsége, és persze a családias légköre miatt is kedvelt síparadicsom, sokan akár egy-egy napra is hajlandóak kiruccanni a közeli terepekre, ahol napi 3500-tól 10 ezer forint feletti összegekért lehet síelni. A legtöbb pályarendszer mindössze néhány tíz kilométeres, azonban akadnak itt is 100 kilométert meghaladók, amit egy nap alatt nem is igazán lehet besíelni.

Az összehasonlításban, mint az látszik tehát csak a síbérlet árak szerepeltek, azonban egy síelés, illetve annak költségvetésének megtervezésekor az utazás, illetve szállás költségei is beleértendők, nem beszélve a felszerelés bérléséről, vagy megvételéről, amely igen jelentős tételnek számít. Szerencsére az üzemanyagárak mostanra jelentősen lecsökkentek a néhány hónappal ezelőtti csúcs óta, így ez a tényező nem befolyásolja negatív irányban a keresletet. Hogy végül idén válságot élnek-e meg idén az síterep üzemeltetők, utazásszervezők, szállásadók, vagy síszaküzletek, majd csak a szezon végén lehet biztosra venni.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?