Háztartási gép és konzol kell karácsonyra

Pénzcentrum
2008. november 20. 16:26

A háztartások napi fogyasztási cikk beszerzései a karácsonyi szezon eredményeképpen decemberre kiemelkedően megugranak: az év utolsó hónapjára az egész éves forgalom 10-11 százaléka jut. A háztartások 2007 utolsó hónapjában élelmiszert, háztartási vegyi árut és kozmetikumot 254 milliárd forintért vásároltak - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet adataiból. A kutatók szerint idén az MP4 lejátszó és az autónavigáció mellett háztartási kisgépek és játékkonzol is szerepel majd a top termékek között. 


A napi fogyasztási cikkek teljes forgalma 2007-ben 2544 milliárd forint volt. Ez - 12 hónapra leosztva - átlagosan 212 milliárd forintnyi havi forgalmat jelent, ám a decemberi költés az éves összforgalomnak mintegy 10 százalékát adja, 2007-ben tehát 254 milliárdot tett ki - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet Kereskedelmi Analízisek címmel évente megjelenő tanulmánya.


"Mindezek alapján megállapítható, hogy az év legutolsó időszaka a legerősebb a kiskereskedelem számára. A kérdés azonban az, hogy ez az intenzitás megmarad-e 2008 utolsó heteire, és a fenti megállapítás érvényes lesz-e a kiskereskedelemre. Az eddigi adatok és ismeretek alapján a GfK a karácsonykor szokásos vásárlási és fogyasztási kedv lanyhulását jelzi előre" - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.


A tavalyi év karácsonyi szezonjában, azaz decemberben a háztartások havi átlagos költésüknél mintegy ötödével nagyobb összeget hagytak az üzletek kasszáiban. Tekintve, hogy három évvel ezelőtt ez az arány még 24 százalék, 2006-ban pedig 25 százalék körül alakult, e tekintetben beszélhetünk a megszorító intézkedések hatásáról. 


Ha karácsonyi bevásárlás, akkor a vásárlók jellemzően a szélesebb termékskálát felvonultató, nagyobb eladóterű üzletekbe térnek be. Ezt támasztják alá a számok is: tavaly decemberben ugyanis az üzletek piaci részesedése novemberhez képest mintegy 3 százalékponttal - 25 százalékról 28 százalékra - emelkedett, majd, a korábbi években tapasztalt tendenciának megfelelően, januárban visszaállt 23 százalékra. A napi fogyasztási cikkek év végi forgalmából egyre nagyobb részesedést hasítanak ki a hipermarketek: 2005-ben és 2006-ban 27 százalékot, 2007-ben pedig már 28 százalékot. Ezzel ellentétesen alakul a folyamat a kisbolt-láncok és a független kisboltok esetén: az év utolsó hónapja számukra jellemzően nagyjából 2 százalékpontos visszaesést hoz piaci részarányukban az éves átlaghoz képest.


Az évzáró hónapra eső háztartási beszerzések az elmúlt évhez hasonlóan a hipermarketekre koncentrálódnak. Ezt támasztja alá az a tény, miszerint tavaly decemberben a vásárlási intenzitás - azaz a bolton belül egy vásárlóra jutó FMCG költés - ebben az üzlettípusban mintegy 35 százalékkal nőtt az átlagos havi vásárlási intenzitáshoz képest. A tavalyi évhez képest azonban kizárólag a Cash & carry értékesítési csatornákban történt növekedés az átlagos havi költéseket illetően. Míg 2006-ban 27 százalékkal költöttek többet a vásárlók ebben a csatornatípusban, addig a 2007. évben ez 41 százalékos eltérést mutat. 


Az év utolsó hónapját tekintve a láncba szerveződött kisboltokban átlagosan 6 százalék, a független kisboltokban 10 százalék, míg a drogériákban mintegy 20 százalékkal költenek többet a vásárlók. Ennek oka főleg az ilyenkor ugrásszerűen megnövő vásárlási gyakoriság, azaz decemberben a vásárlók a havi átlaghoz képest e boltokba gyakrabban térnek be, minek eredményeképpen összességében többet is költenek.


A háztartások napi fogyasztási cikk beszerzéseit alapvetően befolyásolja, s alakítja a karácsonyi sütés-főzés, az ünnepekre való készülődés. A napi fogyasztási cikkek vásárlásával kapcsolatos trendeket nyomon követő ConsumerScan adatok szerint az ilyenkor fontos alapanyagok, úgy mint sütőpor, majonéz, mustár, hagyományos kakaópor, vaníliás cukor, illetve tejszínhab iránti kereslet megnő és e termékkategóriák mennyiségi értékesítése a havi átlag másfél-kétszeresére emelkedik, és 2007-ben sem volt ez másképp. Hasonlóképpen megduplázódik a családi ünnepek - Mikulás és Karácsony - alkalmával ajándékba adható táblás édességek (csokik, pralinék), és testápolási szerek (dezodor), továbbá a sós rágcsálnivalók és az egyébként egyre ritkábban és egyre kisebb mennyiségben vásárolt, égetett szeszesitalok kereskedelmi forgalma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A ruházati termékek esetében még ennél is jobban érződik a szezonalitás: a ConsumerScope adatai szerint az év utolsó hónapja rendkívül erős. Azonban míg az ezredforduló környékén a decemberi forgalom értékben kifejezve több mint kétszer akkora volt, mint egy átlagos hónapban, addigra 2007 végén már csak 63 százalékos többletforgalom mutatkozott. 

 


A karácsonyi szezon kiemelkedő a különböző elektronikai termékek kereskedelme terén is. A GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének mérései szerint a 2007. évi karácsonyi szezon (november-december) szórakoztató elektronika, fotó és háztartási gépek forgalmát tekintve nem érte el a 2006-os forgalmat. Sok termék esetében ebben az időszakban realizálódik az éves forgalom 20-30 százaléka, így az előző hónapokhoz képest megsorozódik a forgalom. 


"Alapul véve a tavalyi enyhe visszaesést, illetve az idei pénzügyi válságot az idei karácsonyi szezon értékben nem fogja meghaladni a tavalyit. Sőt, lehetséges, hogy a 2007-es november-decemberi forgalmi számait sem érik el a kereskedők. Bizonyára idén is lesznek kiugrások, ugyanúgy, mint a tavalyi évben (LDC TV, Plasma TV, autónavigáció, konyhagép, játékkonzol, hajformázó, borotva kategóriában), de valószínűsíthető, hogy adott kategórián belül az olcsóbb termékeket fogják preferálni" - mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country menedzsere.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem