26 °C Budapest

Miért nem lesz 2009 a nagy gazdasági világválság éve?

Pénzcentrum
2008. november 5. 14:00

A kérdésfeltevés és az arra adott egyik lehetséges válasz a CNN Money oldalán az Egyesült Államok jövőjét latolgatja, és meglehetősen optimistán láttatja a helyzetet, 50 közgazdász konszenzusán keresztül. Szerintük 2009 második negyedévében véget érhet a recesszió.

Egy évvel ezelőtt már kétség sem férhetett hozzá, hogy valami nagy baj fog történni a pénzpiacokon, ami később a reálgazdaságra is kihat. Az ingatlanárak ugyanis már akkor zuhanni kezdtek, és a subprime lufi is kipukkadt. Azt azonban akkor még talán kevesen gondolták, hogy a válság ilyen mértékű lesz, és hogy az USA-n kívül a világ szinte minden országát érinteni fogja, de különösen az öreg kontinenst.

Azóta az Egyesült Államokat elérte a recesszió, a Dow Jones hihetetlenül nagyot zuhant, és friss közvélemény-kutatás szerint 10-ből hat amerikai úgy hiszi, hogy a mostani helyzetet ugyanolyan, vagy legalábbis hasonló, mint az 1929-es nagy gazdasági világválság idején. Márpedig a várakozások nagyon sokat számítanak...

Szerencsére a számok nem olyan katasztrofálisak, mint a közel nyolcvan évvel ezelőttiek, hiszen akkor az USA-ban elérte a 25 százalékot a munkanélküliségi ráta, ami bizony rendkívül komoly feszültségeket szült.

A vezető gazdasági elemzők véleményét összegző Blue Chip Economic Indicators havi jelentése szerint a recesszió már 2008. júliusában megkezdődött, a szónak abban az értelmében, hogy legalább két egymást követő negyedéven át csökkent a GDP, és várakozásaik szerint 2009 első három hónapjában is hasonló lesz a trend (-0,1 százalékos csökkenés), utána azonban negyedévről negyedévre 1-2,5 százalékos növekedésre számítanak 2009 végéig. Ez azonban még mindig elmarad a hosszú távon tervezett 3 százalékos növekedéstől.

A helyzet azonban nem ilyen rózsás a reálgazdaságot, illetve a munkanélküliséget illetően, hiszen jövőre továbbra is arra számítanak, hogy csökkenni fog a foglalkoztatottság, egyes szakértők szerint akár a 8-9 százalékos munkanélküliségi arányt is elérve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez pedig komoly problémát jelenthet egy olyan gazdaságnak, ahol a GDP 71 százalékát a belső fogyasztás adja. Eközben az ingatlanárak további zuhanására is számítanak, ami szintén azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fogyasztás, hiszen kevesebb jelzáloghitelt tud a lakosság felvenni.

A válság, illetve recesszió vége tehát akkor jön majd el valójában, ha a munkanélküliek száma csökkeni kezd, és a kereslet is emelkedni tud, a kormányzati mentőcsomagok csak "felületi kezelést" tudnak nyújtani.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?