-2 °C Budapest

Miért nem lesz 2009 a nagy gazdasági világválság éve?

Pénzcentrum
2008. november 5. 14:00

A kérdésfeltevés és az arra adott egyik lehetséges válasz a CNN Money oldalán az Egyesült Államok jövőjét latolgatja, és meglehetősen optimistán láttatja a helyzetet, 50 közgazdász konszenzusán keresztül. Szerintük 2009 második negyedévében véget érhet a recesszió.

Egy évvel ezelőtt már kétség sem férhetett hozzá, hogy valami nagy baj fog történni a pénzpiacokon, ami később a reálgazdaságra is kihat. Az ingatlanárak ugyanis már akkor zuhanni kezdtek, és a subprime lufi is kipukkadt. Azt azonban akkor még talán kevesen gondolták, hogy a válság ilyen mértékű lesz, és hogy az USA-n kívül a világ szinte minden országát érinteni fogja, de különösen az öreg kontinenst.

Azóta az Egyesült Államokat elérte a recesszió, a Dow Jones hihetetlenül nagyot zuhant, és friss közvélemény-kutatás szerint 10-ből hat amerikai úgy hiszi, hogy a mostani helyzetet ugyanolyan, vagy legalábbis hasonló, mint az 1929-es nagy gazdasági világválság idején. Márpedig a várakozások nagyon sokat számítanak...

Szerencsére a számok nem olyan katasztrofálisak, mint a közel nyolcvan évvel ezelőttiek, hiszen akkor az USA-ban elérte a 25 százalékot a munkanélküliségi ráta, ami bizony rendkívül komoly feszültségeket szült.

A vezető gazdasági elemzők véleményét összegző Blue Chip Economic Indicators havi jelentése szerint a recesszió már 2008. júliusában megkezdődött, a szónak abban az értelmében, hogy legalább két egymást követő negyedéven át csökkent a GDP, és várakozásaik szerint 2009 első három hónapjában is hasonló lesz a trend (-0,1 százalékos csökkenés), utána azonban negyedévről negyedévre 1-2,5 százalékos növekedésre számítanak 2009 végéig. Ez azonban még mindig elmarad a hosszú távon tervezett 3 százalékos növekedéstől.

A helyzet azonban nem ilyen rózsás a reálgazdaságot, illetve a munkanélküliséget illetően, hiszen jövőre továbbra is arra számítanak, hogy csökkenni fog a foglalkoztatottság, egyes szakértők szerint akár a 8-9 százalékos munkanélküliségi arányt is elérve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ez pedig komoly problémát jelenthet egy olyan gazdaságnak, ahol a GDP 71 százalékát a belső fogyasztás adja. Eközben az ingatlanárak további zuhanására is számítanak, ami szintén azt eredményezi, hogy csökkenni fog a fogyasztás, hiszen kevesebb jelzáloghitelt tud a lakosság felvenni.

A válság, illetve recesszió vége tehát akkor jön majd el valójában, ha a munkanélküliek száma csökkeni kezd, és a kereslet is emelkedni tud, a kormányzati mentőcsomagok csak "felületi kezelést" tudnak nyújtani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm