13 °C Budapest

Mit hozhat magával egy recesszió? Túl sok jóra ne számítsunk...

Pénzcentrum
2008. november 3. 12:00

Válságok mindig is voltak... Nagyot változott a világ néhány hónap alatt, ezt mutatja az is, hogy míg a Deloitte előző negyedéves gazdasági kilátásokat elemző tanulmánya jórészt a rendkívüli szintekre ugró inflációval foglalkozott, addig a mostani már inkább a válság egyéb következményeit, a lassuló gazdaságot, és az árfolyamok alakulását taglalja. Egyes elemzők azonban már defláció rémképével is fenyegetnek!

Bizony rendkívül eseménydúsnak mutatkozik ez az ősz az egész világ számára. Ha csak az USA-t nézzük, több tucat bank csődbe ment, az egyik legnagyobb biztosítócéget, az AIG-t tulajdonképpen államosították, de egyéb területen is megnövelték szerepüket az államok, elég ha csak a betétek garantálására gondolunk.

Számos pénzügyi termék, illetve hitelkonstrukció eltűnt a piacokról, jelentősen szigorították hitelezési feltételeiket a bankok, Amerika egyes államaiban szinte már katasztrófaturizmusként működik az elárverezésre váró házak megtekintése, de ami talán még ennél is rosszabb, hogy egyre több ember veszíti el állását a krízis következményeikét világszerte.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Bár a mostani válságot szakértők szerint nem lehet összehasonlítani a korábbiakkal, mégis számos példán tanulhatott már a világ, hogy mely lépések jelenthetik a kiutat a krízisből.

Szinte minden egyes korábbi válságot is hatalmas piaci boom előzött meg, a különbség elsősorban abban ragadható meg ezek között, hogy mely ágazatot érintette ez. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott eszköz, amelynek ára kezdetben szárnyal, majd hirtelen zuhanni kezd, széles körök által birtokolt, mint például az ingatlan, vagy szűkebb körben, mint például a '80-as évek brit biotechnológiai-boomja idején.

Az IMF becslései szerint azonban a legnagyobb GDP visszaeséssel az olyan válságok járnak, ahol nem csak egyszerűen egy adott eszköz értéke zuhan, hanem a pénzügyi rendszer is meginog, és egyfajta pénzügyi stressz alakul ki, mint ahogy azt mostanában tapasztaljuk. Egy ilyen válságból akár kétszer annyi ideig is eltart a kilábalás, mint egyébként.

Persze ilyen krízisek is voltak már korábban, ilyen volt például 1991-ben Svédországban, amikor véget ért az ingatlanpiacok, tőzsdék és hitelek szárnyalásának. 1989 és 1992 között a svéd tőzsde 57 százalékot zuhant, de a hitelintézetek papírjai még ennél is többet, 89 százalékot veszítettek értékükből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány lépése erre elsőként egy bank államosítása volt, miközben egy másikban szintén tulajdoni részt szerzett. Ezek után létrehoztak egy olyan ügynökséget, amely a bankrendszert hivatott támogatni, többek között a hitelek garantálásával, tőkeinjekciókkal, illetve bajba jutott eszközök átvállalásával. Természetesen a pénzintézetek átszervezését, néhányuk összeolvadását is levezényelte, majd 1997-ben, mikor a pénzügyi rendszer teljesen helyreállt, ezeket az eszközöket az állam profittal értékesíteni tudta. Persze ez a néhány év nem hagyta érintetlenül a reálgazdaságot sem és jó három éves recesszióba taszították az országot...

Az ilyen krízisek lebonyolítása tehát mindig közpénzek "feláldozásával" is jár, hiszen a svéd bankokban történi állami tulajdonszerzés például a GDP 4 százalékát emésztette fel, de Japánban még ennél is többet, közel 22 százalékot, ugyanakkor azáltal, hogy később ezeket a papírokat nyereséggel tudták eladni, az adófizetők terheit összességében még csökkentették is.


Mi az helyezet az eurózónában?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem