21 °C Budapest

Mi lesz velük? Több a tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér!

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:30

A Bank of England által közzétett pénzügyi stabilitásról szóló jelentés szerint aggasztó, hogy rövidesen eléri az 1,2 milliót azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akiknek az árak csökkenése miatt több a fennálló jelzáloghitel tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér. A szigetországban gyorsabban esnek az árak, mint a tengerentúlon, ezért emelkedhetett ilyen mértékben a bajba került családok száma.

A lakásárak csökkenése miatt minden tízedik jelzáloghitel adóst fenyeget annak a veszélye, hogy kevesebbet ér a fedezetként felajánlott ingatlana, mint amennyi hitelt korábban felvett rá. A piaci előrejelzések szerint az árak csökkenése tovább tart, ezért a pénzintézeteknek intézkedési tervet kell kidolgozniuk.

A pénzügyi válság következtében a bankok szigorítottak a hitelezési feltételeken és ennek hatásai az ingatlanpiacon is erősen érezhetőek. A negatív egyenleggel rendelkező ügyfeleket pótfedezet bevonására, vagy pótbefizetésre kötelezhetik, bár a jelenlegi pénzügyi helyzetben ez utóbbi aligha teljesíthető az ügyfelek részéről.

A miniszterelnök is felhívta a lakosság figyelmét a gazdasági visszaesés következményeire és a 90-es évek elején tapasztalt recesszióhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. Az árak csökkenése leginkább azokat a vásárlókat sújtja, akik az elmúlt egy-két évben önerő nélkül, vagy minimális önerő bevonásával vásároltak lakást.

Akik bérbeadási céllal fektettek ingatlanba, azok többsége képtelen kitermelni a bérleti díjból a törlesztőrészleteket és inkább próbálnak megszabadulni az ilyen lakásoktól. A földhivatal statisztikái szerint az elmúlt egy hónapban további 2,2 %-kal csökkentek az árak. A végrehajtás alá vont ingatlanok száma meghaladta a 11 ezret az utóbbi negyedévben, a jóváhagyott hitelkérelmek száma pedig alig egyharmada a pénzügyi válság előtti szintnek.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem