26 °C Budapest

Mi lesz velük? Több a tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér!

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:30

A Bank of England által közzétett pénzügyi stabilitásról szóló jelentés szerint aggasztó, hogy rövidesen eléri az 1,2 milliót azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akiknek az árak csökkenése miatt több a fennálló jelzáloghitel tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér. A szigetországban gyorsabban esnek az árak, mint a tengerentúlon, ezért emelkedhetett ilyen mértékben a bajba került családok száma.

A lakásárak csökkenése miatt minden tízedik jelzáloghitel adóst fenyeget annak a veszélye, hogy kevesebbet ér a fedezetként felajánlott ingatlana, mint amennyi hitelt korábban felvett rá. A piaci előrejelzések szerint az árak csökkenése tovább tart, ezért a pénzintézeteknek intézkedési tervet kell kidolgozniuk.

A pénzügyi válság következtében a bankok szigorítottak a hitelezési feltételeken és ennek hatásai az ingatlanpiacon is erősen érezhetőek. A negatív egyenleggel rendelkező ügyfeleket pótfedezet bevonására, vagy pótbefizetésre kötelezhetik, bár a jelenlegi pénzügyi helyzetben ez utóbbi aligha teljesíthető az ügyfelek részéről.

A miniszterelnök is felhívta a lakosság figyelmét a gazdasági visszaesés következményeire és a 90-es évek elején tapasztalt recesszióhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. Az árak csökkenése leginkább azokat a vásárlókat sújtja, akik az elmúlt egy-két évben önerő nélkül, vagy minimális önerő bevonásával vásároltak lakást.

Akik bérbeadási céllal fektettek ingatlanba, azok többsége képtelen kitermelni a bérleti díjból a törlesztőrészleteket és inkább próbálnak megszabadulni az ilyen lakásoktól. A földhivatal statisztikái szerint az elmúlt egy hónapban további 2,2 %-kal csökkentek az árak. A végrehajtás alá vont ingatlanok száma meghaladta a 11 ezret az utóbbi negyedévben, a jóváhagyott hitelkérelmek száma pedig alig egyharmada a pénzügyi válság előtti szintnek.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?