24 °C Budapest

Mi lesz velük? Több a tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér!

Pénzcentrum
2008. október 30. 09:30

A Bank of England által közzétett pénzügyi stabilitásról szóló jelentés szerint aggasztó, hogy rövidesen eléri az 1,2 milliót azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akiknek az árak csökkenése miatt több a fennálló jelzáloghitel tartozásuk, mint amennyit a lakásuk ér. A szigetországban gyorsabban esnek az árak, mint a tengerentúlon, ezért emelkedhetett ilyen mértékben a bajba került családok száma.

A lakásárak csökkenése miatt minden tízedik jelzáloghitel adóst fenyeget annak a veszélye, hogy kevesebbet ér a fedezetként felajánlott ingatlana, mint amennyi hitelt korábban felvett rá. A piaci előrejelzések szerint az árak csökkenése tovább tart, ezért a pénzintézeteknek intézkedési tervet kell kidolgozniuk.

A pénzügyi válság következtében a bankok szigorítottak a hitelezési feltételeken és ennek hatásai az ingatlanpiacon is erősen érezhetőek. A negatív egyenleggel rendelkező ügyfeleket pótfedezet bevonására, vagy pótbefizetésre kötelezhetik, bár a jelenlegi pénzügyi helyzetben ez utóbbi aligha teljesíthető az ügyfelek részéről.

A miniszterelnök is felhívta a lakosság figyelmét a gazdasági visszaesés következményeire és a 90-es évek elején tapasztalt recesszióhoz hasonlította a jelenlegi helyzetet. Az árak csökkenése leginkább azokat a vásárlókat sújtja, akik az elmúlt egy-két évben önerő nélkül, vagy minimális önerő bevonásával vásároltak lakást.

Akik bérbeadási céllal fektettek ingatlanba, azok többsége képtelen kitermelni a bérleti díjból a törlesztőrészleteket és inkább próbálnak megszabadulni az ilyen lakásoktól. A földhivatal statisztikái szerint az elmúlt egy hónapban további 2,2 %-kal csökkentek az árak. A végrehajtás alá vont ingatlanok száma meghaladta a 11 ezret az utóbbi negyedévben, a jóváhagyott hitelkérelmek száma pedig alig egyharmada a pénzügyi válság előtti szintnek.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem