25 °C Budapest

Szorult helyzetben Közép-Kelet-Európa, mindenki érintett!

Pénzcentrum
2008. október 20. 13:00

Régiónkban a pénzügyi krízis rövidesen inkább gazdasági válsággá alakul át, egyre másra jelentik be a nagy nemzetközi intézményektől érkező támogatásokat, a balti államokat pedig már a recesszió is utolérte!

Egy, a Financial Timesnak nyilatkozó ukrán ingatlanfejlesztő arról panaszkodott, hogy három éve még arra készült gőzerővel, hogy cégét bevezesse a londoni tőzsdére, mivel az ingatlanpiac akkori fejlődésének semmi nem látszott útjában állni, mára azonban az eladások annyira visszaestek, hogy részvényeinek értéke is 97 százalékot zuhant a történelmi csúcsa óta.

De nem csak az ukrán cégeket sújtja a krízis, hiszen Oroszországban is kétszáz milliárd dolláros mentőcsomaggal álltak elő a hatóságok a pénzügyi piac megmentésére, az ukránok most tárgyalnak az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 14 milliárd dolláros hitelcsomagról, hazánkat pedig az Európai Központi Bank (ECB) támogat 5 milliárd eurós hitellel.

A válság egyes orosz oligarchák számára hatalmas veszteségeket hozott, másokat ismét csak gazdagabbá tett, így például a nikkel-befektetéseiből vagyont szerzett Mikhail Prokhorovot, aki 500 millió dollárért megszerezte egy orosz bank, a Renaissance Capital részvényeinek felét, mindezt a tavalyi értékének negyedéért.

Mivel az állami beavatkozás szinte elkerülhetetlen az egyes országok pénzügyi intézményeinek kisegítésekor, ez később politikai konfliktusokhoz is vezethet, és társadalmi feszültségeket is szülhet. A munkanélküliség növekedése pedig az olyan országokban vezethet akár a rasszizmus előretöréséhez is, ahol a jelentős a külföldi állampolgárok munkavállalása.

Márpedig az IMF is jóval lassabb gazdasági növekedést prognosztizál Kelet-Közép-Európában az idei 5 százalékos után, jövőre mindössze 3,5 százalékosat.

Míg nyár közepéig legnagyobb aggodalomra a gazdasági túlfűtöttség és így a rendkívül magas infláció adott okot a térségben, mostanára az élelmiszerárak száguldása némileg alábbhagyott, és az olaj ára is csökkent. Ennek ellenére egyes országok még mindig küzdenek a szegények adója ellen, hiszen Oroszországban például még mindig 15 százalék feletti az árszínvonal emelkedés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb veszélyt most azonban a külső forrásoktól való függés jelenti, hiszen a "fejlődő európai" országokba várhatóan csökkenni fog a külföldi tőkebeáramlás, a tavalyi 394 milliárd dollárról, 2009-re 262 milliárdra, melyen belül leginkább a bankhitelek apadnak igazán.

Ukrajnában ezen kívül az acél árának csökkenése is problémát jelent, hiszen ez a legfőbb exportcikkük, ez pedig a fizetési mérleg egyensúlytalanságát növelheti. A szlovákok számára az autók iránti kereslet jelentheti a legnagyobb érvágást a jövőben.

A csehekkel ellentétben, ahol a helyi kamatok alacsonyak és így a devizahitelek iránti kereslet nem volt jelentős, hazánkban épp ez utóbbi teszi ki a lakossági és vállalati eladósodottság zömét, ami különösen érzékennyé tesz minket a külső sokkoknak. Ugyan ez volt a helyzet a balti államokban is, igaz náluk a pénzügyi nehézségek már jóval a válság kitörése előtt jelentkeztek, így mára recesszió közeli állapotba jutottak.

Ugyanakkor némi öröm lehet az ürömben, hogy a folyó fizetési mérleg valószínűleg helyére billen a jövőben, hiszen a hitelből finanszírozott import csökkenni fog.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?