14 °C Budapest

Szorult helyzetben Közép-Kelet-Európa, mindenki érintett!

Pénzcentrum
2008. október 20. 13:00

Régiónkban a pénzügyi krízis rövidesen inkább gazdasági válsággá alakul át, egyre másra jelentik be a nagy nemzetközi intézményektől érkező támogatásokat, a balti államokat pedig már a recesszió is utolérte!

Egy, a Financial Timesnak nyilatkozó ukrán ingatlanfejlesztő arról panaszkodott, hogy három éve még arra készült gőzerővel, hogy cégét bevezesse a londoni tőzsdére, mivel az ingatlanpiac akkori fejlődésének semmi nem látszott útjában állni, mára azonban az eladások annyira visszaestek, hogy részvényeinek értéke is 97 százalékot zuhant a történelmi csúcsa óta.

De nem csak az ukrán cégeket sújtja a krízis, hiszen Oroszországban is kétszáz milliárd dolláros mentőcsomaggal álltak elő a hatóságok a pénzügyi piac megmentésére, az ukránok most tárgyalnak az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 14 milliárd dolláros hitelcsomagról, hazánkat pedig az Európai Központi Bank (ECB) támogat 5 milliárd eurós hitellel.

A válság egyes orosz oligarchák számára hatalmas veszteségeket hozott, másokat ismét csak gazdagabbá tett, így például a nikkel-befektetéseiből vagyont szerzett Mikhail Prokhorovot, aki 500 millió dollárért megszerezte egy orosz bank, a Renaissance Capital részvényeinek felét, mindezt a tavalyi értékének negyedéért.

Mivel az állami beavatkozás szinte elkerülhetetlen az egyes országok pénzügyi intézményeinek kisegítésekor, ez később politikai konfliktusokhoz is vezethet, és társadalmi feszültségeket is szülhet. A munkanélküliség növekedése pedig az olyan országokban vezethet akár a rasszizmus előretöréséhez is, ahol a jelentős a külföldi állampolgárok munkavállalása.

Márpedig az IMF is jóval lassabb gazdasági növekedést prognosztizál Kelet-Közép-Európában az idei 5 százalékos után, jövőre mindössze 3,5 százalékosat.

Míg nyár közepéig legnagyobb aggodalomra a gazdasági túlfűtöttség és így a rendkívül magas infláció adott okot a térségben, mostanára az élelmiszerárak száguldása némileg alábbhagyott, és az olaj ára is csökkent. Ennek ellenére egyes országok még mindig küzdenek a szegények adója ellen, hiszen Oroszországban például még mindig 15 százalék feletti az árszínvonal emelkedés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb veszélyt most azonban a külső forrásoktól való függés jelenti, hiszen a "fejlődő európai" országokba várhatóan csökkenni fog a külföldi tőkebeáramlás, a tavalyi 394 milliárd dollárról, 2009-re 262 milliárdra, melyen belül leginkább a bankhitelek apadnak igazán.

Ukrajnában ezen kívül az acél árának csökkenése is problémát jelent, hiszen ez a legfőbb exportcikkük, ez pedig a fizetési mérleg egyensúlytalanságát növelheti. A szlovákok számára az autók iránti kereslet jelentheti a legnagyobb érvágást a jövőben.

A csehekkel ellentétben, ahol a helyi kamatok alacsonyak és így a devizahitelek iránti kereslet nem volt jelentős, hazánkban épp ez utóbbi teszi ki a lakossági és vállalati eladósodottság zömét, ami különösen érzékennyé tesz minket a külső sokkoknak. Ugyan ez volt a helyzet a balti államokban is, igaz náluk a pénzügyi nehézségek már jóval a válság kitörése előtt jelentkeztek, így mára recesszió közeli állapotba jutottak.

Ugyanakkor némi öröm lehet az ürömben, hogy a folyó fizetési mérleg valószínűleg helyére billen a jövőben, hiszen a hitelből finanszírozott import csökkenni fog.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem