Szorult helyzetben Közép-Kelet-Európa, mindenki érintett!

Pénzcentrum
2008. október 20. 13:00

Régiónkban a pénzügyi krízis rövidesen inkább gazdasági válsággá alakul át, egyre másra jelentik be a nagy nemzetközi intézményektől érkező támogatásokat, a balti államokat pedig már a recesszió is utolérte!

Egy, a Financial Timesnak nyilatkozó ukrán ingatlanfejlesztő arról panaszkodott, hogy három éve még arra készült gőzerővel, hogy cégét bevezesse a londoni tőzsdére, mivel az ingatlanpiac akkori fejlődésének semmi nem látszott útjában állni, mára azonban az eladások annyira visszaestek, hogy részvényeinek értéke is 97 százalékot zuhant a történelmi csúcsa óta.

De nem csak az ukrán cégeket sújtja a krízis, hiszen Oroszországban is kétszáz milliárd dolláros mentőcsomaggal álltak elő a hatóságok a pénzügyi piac megmentésére, az ukránok most tárgyalnak az Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 14 milliárd dolláros hitelcsomagról, hazánkat pedig az Európai Központi Bank (ECB) támogat 5 milliárd eurós hitellel.

A válság egyes orosz oligarchák számára hatalmas veszteségeket hozott, másokat ismét csak gazdagabbá tett, így például a nikkel-befektetéseiből vagyont szerzett Mikhail Prokhorovot, aki 500 millió dollárért megszerezte egy orosz bank, a Renaissance Capital részvényeinek felét, mindezt a tavalyi értékének negyedéért.

Mivel az állami beavatkozás szinte elkerülhetetlen az egyes országok pénzügyi intézményeinek kisegítésekor, ez később politikai konfliktusokhoz is vezethet, és társadalmi feszültségeket is szülhet. A munkanélküliség növekedése pedig az olyan országokban vezethet akár a rasszizmus előretöréséhez is, ahol a jelentős a külföldi állampolgárok munkavállalása.

Márpedig az IMF is jóval lassabb gazdasági növekedést prognosztizál Kelet-Közép-Európában az idei 5 százalékos után, jövőre mindössze 3,5 százalékosat.

Míg nyár közepéig legnagyobb aggodalomra a gazdasági túlfűtöttség és így a rendkívül magas infláció adott okot a térségben, mostanára az élelmiszerárak száguldása némileg alábbhagyott, és az olaj ára is csökkent. Ennek ellenére egyes országok még mindig küzdenek a szegények adója ellen, hiszen Oroszországban például még mindig 15 százalék feletti az árszínvonal emelkedés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legnagyobb veszélyt most azonban a külső forrásoktól való függés jelenti, hiszen a "fejlődő európai" országokba várhatóan csökkenni fog a külföldi tőkebeáramlás, a tavalyi 394 milliárd dollárról, 2009-re 262 milliárdra, melyen belül leginkább a bankhitelek apadnak igazán.

Ukrajnában ezen kívül az acél árának csökkenése is problémát jelent, hiszen ez a legfőbb exportcikkük, ez pedig a fizetési mérleg egyensúlytalanságát növelheti. A szlovákok számára az autók iránti kereslet jelentheti a legnagyobb érvágást a jövőben.

A csehekkel ellentétben, ahol a helyi kamatok alacsonyak és így a devizahitelek iránti kereslet nem volt jelentős, hazánkban épp ez utóbbi teszi ki a lakossági és vállalati eladósodottság zömét, ami különösen érzékennyé tesz minket a külső sokkoknak. Ugyan ez volt a helyzet a balti államokban is, igaz náluk a pénzügyi nehézségek már jóval a válság kitörése előtt jelentkeztek, így mára recesszió közeli állapotba jutottak.

Ugyanakkor némi öröm lehet az ürömben, hogy a folyó fizetési mérleg valószínűleg helyére billen a jövőben, hiszen a hitelből finanszírozott import csökkenni fog.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem