11 °C Budapest

Mi alapján válassz hitelt? Nem elég a kamatot ismerni, de még a THM-et sem...

Pénzcentrum
2008. szeptember 24. 10:30

Bár a legfontosabb tényező a hitelek esetében valóban a kamat nagysága, a számos és gyakran nagy összegű díjtételek figyelembevétele szintén elengedhetetlen a helyes döntés meghozatalához.

A brit Wich? felmérése szerint a hiteligényléssel összefüggő díjtételek emelkedése - ami a szigetországban átlagosan 1000 font körül alakul - jelentősen megnehezíti az ügyfelek számára annak eldöntését, hogy melyik bank melyik termékét válassza.

A mintegy 2100 regisztrált felhasználó körében végzett felmérés eredményei alapján a válaszolók többsége a kamatlábat tekinti az elsődleges döntési tényezőnek, a hiteltermék kiválasztásakor, ami meglehetősen félrevezető lehet, mivel az egyéb díjak jelentősen megnövelik a hitelek valódi költségét.

Mindössze minden ötödik válaszoló mondta azt, hogy valóban minden díjtételt, és kamatot figyelembe véve, magyarul a teljes hiteldíj mutató alapján dönt.

Hét százalék egyszerűen a számlavezető bankjánál vesz fel jelzáloghitelt, és közel harmaduk soha nem cserélte még le fennálló tartozását kedvezőbb kamatozásúra, holott ezzel sokat meg tudnának spórolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez talán azzal magyarázható, hogy 10-ből nyolcan elégedettek jelenlegi hitelkonstrukciójukkal, és minden ötödik úgy érzi, megbízhat bankjában, mivel tájékoztatást kap az elérhető kedvezőbb hitelekről.

Hazánkban egy 2007-es kormányrendelet kötelezővé tette a bankok számára egy azonos elvek alapján számított mutató, a teljes hiteldíj mutató (THM) kiszámítását és közzétételét, amiben az ügyfelet terhelő összes költségről százalékos formában kerül kifejezésre. Ugyanakkor a THM nem tartalmazza a hitel folyósításától független, illetve a folyósítás előtt felmerülő költségeket, így a hitelbírálati díjat, a rendelkezésre tartási jutalékot, vagy késedelmi kamatokat, ezekre tehát külön figyelmet kell fordítani, mielőtt terméket választunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?