21 °C Budapest

Ha rabul ejt a hitelcsapda, nincs kiút!

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 15:00

A legnagyobb brit adósságkezelő szolgálat által az elmúlt hónapokban végzett felmérés szerint az ingatlantulajdonosok egyre nagyobb számban veszik igénybe hitelkártyájukat a hitel- és rezsiköltségek kiegyenlítésére. A korábbinál magasabb infláció és a magas energiaárak felemésztik a tartalékokat és ilyen kényszermegoldásokra késztetik az adósokat.

A felmérésben részt vett 8200 válaszadó fele már egyenlítette ki a lakáshitelét és a közmű számláit a hitelkártyájával. A korábbi adatokkal összevetve folyamatosan növekszik az utolsó szalmaszálat is kihasználó ügyfelek száma.

A napokban közzétett brit 4,7 %-os brit inflációs adat némileg meghaladja az elemzők várakozásait, de ami a lakosságot leginkább sújtja, az az energiaárak 27,7 %-os emelkedése. Az inflációs csapás érzékelhető a hitelpiacon is, a hitelfelvevőknek egyre nagyobb küzdelmet jelent az adósságok rendezése.

A háztartások havi 270 fontos (81 ezer forintos) többletkiadása, a magasabb terhek, költségek és árak következtében magasnak tűnik a 2200 fontos (660 ezer forintos) átlagos bevételekhez képest. A növekvő árak miatt az emberek felemésztik a tartalékaikat és előbb-utóbb nem marad elég pénzük az adósságok rendezésére.

Az adósságkezelési szolgálat munkatársai szerint a segítséget kérő ügyfelek között a lakással rendelkező igénylők átlagos személyi kölcsön és hitelkártya tartozása eléri a 40 ezer fontot (12 millió forint), míg az albérletben lakók átlagosan csak 27 ezer font (8,1 millió forint) tartozást halmoztak fel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden további áremelkedés teljesen felborítja a családi költségvetést, ugyanakkor a hitelezők is óvatosabbá váltak az új igényléseknél. Szakértők szerint megfelelő adósság menedzselés nélkül egy korábban felvett kisösszegű hitel is rövid időn belül kezelhetetlenné válhat, ezért mindenkinek az tanácsolják, hogy gondolják át a lehetőségeiket mindenféle hitelfelvétel előtt.

EZT OLVASTAD MÁR?