Ha rabul ejt a hitelcsapda, nincs kiút!

Pénzcentrum
2008. szeptember 17. 15:00

A legnagyobb brit adósságkezelő szolgálat által az elmúlt hónapokban végzett felmérés szerint az ingatlantulajdonosok egyre nagyobb számban veszik igénybe hitelkártyájukat a hitel- és rezsiköltségek kiegyenlítésére. A korábbinál magasabb infláció és a magas energiaárak felemésztik a tartalékokat és ilyen kényszermegoldásokra késztetik az adósokat.

A felmérésben részt vett 8200 válaszadó fele már egyenlítette ki a lakáshitelét és a közmű számláit a hitelkártyájával. A korábbi adatokkal összevetve folyamatosan növekszik az utolsó szalmaszálat is kihasználó ügyfelek száma.

A napokban közzétett brit 4,7 %-os brit inflációs adat némileg meghaladja az elemzők várakozásait, de ami a lakosságot leginkább sújtja, az az energiaárak 27,7 %-os emelkedése. Az inflációs csapás érzékelhető a hitelpiacon is, a hitelfelvevőknek egyre nagyobb küzdelmet jelent az adósságok rendezése.

A háztartások havi 270 fontos (81 ezer forintos) többletkiadása, a magasabb terhek, költségek és árak következtében magasnak tűnik a 2200 fontos (660 ezer forintos) átlagos bevételekhez képest. A növekvő árak miatt az emberek felemésztik a tartalékaikat és előbb-utóbb nem marad elég pénzük az adósságok rendezésére.

Az adósságkezelési szolgálat munkatársai szerint a segítséget kérő ügyfelek között a lakással rendelkező igénylők átlagos személyi kölcsön és hitelkártya tartozása eléri a 40 ezer fontot (12 millió forint), míg az albérletben lakók átlagosan csak 27 ezer font (8,1 millió forint) tartozást halmoztak fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden további áremelkedés teljesen felborítja a családi költségvetést, ugyanakkor a hitelezők is óvatosabbá váltak az új igényléseknél. Szakértők szerint megfelelő adósság menedzselés nélkül egy korábban felvett kisösszegű hitel is rövid időn belül kezelhetetlenné válhat, ezért mindenkinek az tanácsolják, hogy gondolják át a lehetőségeiket mindenféle hitelfelvétel előtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem