16 °C Budapest

Lakáshitel-dráma: drágulnak a frankhitelek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 05:40

A forint erősödése a vártnál tartósabbnak bizonyult, ezért a devizában eladósodott ügyfelek alacsonyabb havi részletekkel szembesültek a nyári hónapokban. Az idilli képet némileg beárnyékolja, hogy több kereskedelmi bank is emelte a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát, a devizahitelek átlagos kamatszint emelkedéséről a Magyar Nemzeti Bank is beszámolt.

Továbbra sem nevezhető könnyűnek a lakáshitelek közötti választás, az ügyfelek többségének elsősorban az induló havi törlesztőrészlet és minél alacsonyabb induló költségek számítanak, de nem árt részletesebben is megvizsgálni az ajánlatokat. A teljes hiteldíj mutató bevezetésével egyszerűsödött az összehasonlítás, de az egyes pénzintézetek egyedi feltételeiről és az akciók érvényességéről nem árt a bankfiókokban tájékozódni.

Aktuális körképünkben a forint-, az euró- és a svájci frank alapú, 5 és 10 millió forint összegű lakáshiteleket hasonlítjuk össze 20 éves futamidő mellett. A devizahiteleknél féléves, a forinthiteleknél 5 éves kamatperiódust vettünk alapul, de vannak olyan pénzintézetek ahol negyedéves- illetve éves kamatperiódusra vonatkoznak az ajánlatok.

Svájci frank alapú lakáshitelek:

A kereskedelmi bankok beszámolói alapján a hazai hitelezési gyakorlat meghatározó termékei a svájci frank alapú lakáshitelek. Az új igénylések döntő többsége svájci frank alapon történik ennek következtében a teljes hitelportfólióban is folyamatosan emelkedik a helvét devizában folyósított kölcsönök aránya.

A 2,75 %-os svájci jegybanki alapkamat megfelelő kereskedelmi banki kamatmarzs mellett is biztosítja az alacsonyabb törlesztőrészleteket. Ettől kedvezőbb kamatozást csak a japán jen alapú hitelek kínálnak, de ezzel a termékkel nem sok bank rendelkezik, ezért ennek összehasonlításától jelen vizsgálatunkban eltekintünk.

A devizahitelekhez kapcsolódó kamat- és árfolyamkockázat még mindig elfogadható mértékűnek tűnik és az igénylőket leginkább az alacsony törlesztőrészlet motiválja. Sokan úgy vélik, hogy a hitelszerződés aláírása nem rejt magában akkora veszélyt és a forintban is van annyi tartalék, hogy nem várható a havi részletek drámai emelkedése.

A banki tanácsadók ugyanakkor figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy a forint árfolyamának kedvezőtlen alakulása magasabb törlesztőrészleteket eredményezhet és ilyen esetben - forintban - a teljes hiteltartozás is megemelkedik.

Ez főleg azoknak jelenthet gondot, akik a kihasználták a bankok által kínált maximális finanszírozási arányt, mert a forint gyengülésével előfordulhat, hogy a fennálló hiteltartozásuk magasabb lesz, mint amennyiért a lakást megvették.

Euró alapú lakáshitelek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forint-euró árfolyam a nyár folyamán többször is elérte a 230 forintos szintet, jelenleg körülbelül 240 forint között mozog a magyar fizetőeszköz árfolyama. Aki a jelentős forinterősödés megelőzően vett fel euró alapú lakáshitelt, az a nyári hónapokban akár tíz százalékkal is alacsonyabb törlesztőrészleteket fizetett, mint korábban.

A legkedvezőbb euró alapú ajánlatok is 8 % felett vannak, ezért továbbra sem lehet számítani ezen devizahitel jelentős térhódítására a közeljövőben. A hitelintézetek elsősorban azoknak ajánlják, akik euróban kapják a fizetésüket, őket nem érinti az árfolyamkockázat, ugyanakkor nem veszítenek az átváltáson.

Aki az euró magyarországi bevezetésére számít, és emiatt vesz fel euró alapú lakáshitelt, annak célszerű hosszú futamidőt választani, ha ki szeretné használni az ebben rejlő előnyöket.

Forint alapú lakáshitelek:

A forint alapú 5 millió forintos lakáshitelek esetében az UniCredit Bank tette a legkedvezőbb ajánlatot havi 44.792 forintos törlesztőrészlettel és 8,77 %-os teljes hiteldíj mutatóval. A használt lakások esetében az ötmilliós összeghatár jelenti a támogatott lakáshitelek maximumát, a piaci kamatozású forinthitelek havi részlete meghaladhatja a hatvanezer forintot.

A bankok beszámolói alapján nagyon csekély az érdeklődés a forintalapú hitelek iránt, az igénylések kevesebb, mint tizedét (egyes hitelintézeteknél még alacsonyabb ez az arány) nyújtják be az ügyfelek a kedvezőbb kamatozású devizahitelek következtében.

Tízmillió forintos ajánlatok összehasonlításából megállapítható, hogy az új lakást vásárlóknak a forint támogatott hitel jelenthet alternatívát a devizahitelekkel szemben. Használt lakás vásárlása esetén az ötmillió forint feletti piaci kamatozású lakáshitelek aránya a magas kamatok következtében elenyésző.

A kereskedelmi bankoktól 2008. szeptember 8-11 között kértünk 5 és 10 millió forintos hitelajánlatokat 20 éves futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem