3 °C Budapest

Lakáshitel-dráma: drágulnak a frankhitelek!

Pénzcentrum
2008. szeptember 12. 05:40

A forint erősödése a vártnál tartósabbnak bizonyult, ezért a devizában eladósodott ügyfelek alacsonyabb havi részletekkel szembesültek a nyári hónapokban. Az idilli képet némileg beárnyékolja, hogy több kereskedelmi bank is emelte a svájci frank alapú lakáshitelek kamatát, a devizahitelek átlagos kamatszint emelkedéséről a Magyar Nemzeti Bank is beszámolt.

Továbbra sem nevezhető könnyűnek a lakáshitelek közötti választás, az ügyfelek többségének elsősorban az induló havi törlesztőrészlet és minél alacsonyabb induló költségek számítanak, de nem árt részletesebben is megvizsgálni az ajánlatokat. A teljes hiteldíj mutató bevezetésével egyszerűsödött az összehasonlítás, de az egyes pénzintézetek egyedi feltételeiről és az akciók érvényességéről nem árt a bankfiókokban tájékozódni.

Aktuális körképünkben a forint-, az euró- és a svájci frank alapú, 5 és 10 millió forint összegű lakáshiteleket hasonlítjuk össze 20 éves futamidő mellett. A devizahiteleknél féléves, a forinthiteleknél 5 éves kamatperiódust vettünk alapul, de vannak olyan pénzintézetek ahol negyedéves- illetve éves kamatperiódusra vonatkoznak az ajánlatok.

Svájci frank alapú lakáshitelek:

A kereskedelmi bankok beszámolói alapján a hazai hitelezési gyakorlat meghatározó termékei a svájci frank alapú lakáshitelek. Az új igénylések döntő többsége svájci frank alapon történik ennek következtében a teljes hitelportfólióban is folyamatosan emelkedik a helvét devizában folyósított kölcsönök aránya.

A 2,75 %-os svájci jegybanki alapkamat megfelelő kereskedelmi banki kamatmarzs mellett is biztosítja az alacsonyabb törlesztőrészleteket. Ettől kedvezőbb kamatozást csak a japán jen alapú hitelek kínálnak, de ezzel a termékkel nem sok bank rendelkezik, ezért ennek összehasonlításától jelen vizsgálatunkban eltekintünk.

A devizahitelekhez kapcsolódó kamat- és árfolyamkockázat még mindig elfogadható mértékűnek tűnik és az igénylőket leginkább az alacsony törlesztőrészlet motiválja. Sokan úgy vélik, hogy a hitelszerződés aláírása nem rejt magában akkora veszélyt és a forintban is van annyi tartalék, hogy nem várható a havi részletek drámai emelkedése.

A banki tanácsadók ugyanakkor figyelmeztetik az ügyfeleket, hogy a forint árfolyamának kedvezőtlen alakulása magasabb törlesztőrészleteket eredményezhet és ilyen esetben - forintban - a teljes hiteltartozás is megemelkedik.

Ez főleg azoknak jelenthet gondot, akik a kihasználták a bankok által kínált maximális finanszírozási arányt, mert a forint gyengülésével előfordulhat, hogy a fennálló hiteltartozásuk magasabb lesz, mint amennyiért a lakást megvették.

Euró alapú lakáshitelek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forint-euró árfolyam a nyár folyamán többször is elérte a 230 forintos szintet, jelenleg körülbelül 240 forint között mozog a magyar fizetőeszköz árfolyama. Aki a jelentős forinterősödés megelőzően vett fel euró alapú lakáshitelt, az a nyári hónapokban akár tíz százalékkal is alacsonyabb törlesztőrészleteket fizetett, mint korábban.

A legkedvezőbb euró alapú ajánlatok is 8 % felett vannak, ezért továbbra sem lehet számítani ezen devizahitel jelentős térhódítására a közeljövőben. A hitelintézetek elsősorban azoknak ajánlják, akik euróban kapják a fizetésüket, őket nem érinti az árfolyamkockázat, ugyanakkor nem veszítenek az átváltáson.

Aki az euró magyarországi bevezetésére számít, és emiatt vesz fel euró alapú lakáshitelt, annak célszerű hosszú futamidőt választani, ha ki szeretné használni az ebben rejlő előnyöket.

Forint alapú lakáshitelek:

A forint alapú 5 millió forintos lakáshitelek esetében az UniCredit Bank tette a legkedvezőbb ajánlatot havi 44.792 forintos törlesztőrészlettel és 8,77 %-os teljes hiteldíj mutatóval. A használt lakások esetében az ötmilliós összeghatár jelenti a támogatott lakáshitelek maximumát, a piaci kamatozású forinthitelek havi részlete meghaladhatja a hatvanezer forintot.

A bankok beszámolói alapján nagyon csekély az érdeklődés a forintalapú hitelek iránt, az igénylések kevesebb, mint tizedét (egyes hitelintézeteknél még alacsonyabb ez az arány) nyújtják be az ügyfelek a kedvezőbb kamatozású devizahitelek következtében.

Tízmillió forintos ajánlatok összehasonlításából megállapítható, hogy az új lakást vásárlóknak a forint támogatott hitel jelenthet alternatívát a devizahitelekkel szemben. Használt lakás vásárlása esetén az ötmillió forint feletti piaci kamatozású lakáshitelek aránya a magas kamatok következtében elenyésző.

A kereskedelmi bankoktól 2008. szeptember 8-11 között kértünk 5 és 10 millió forintos hitelajánlatokat 20 éves futamidőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57