Szorul a hurok a hitelesek nyakán: még két év amerikai válság?

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 16:00

Egyre több elnevezéssel illetik azokat a tengerentúli jelzáloghiteleket, melyek nagymértékben felelősek az amerikai hitelválság kipattanásában, illetve elmélyülésében. A bennfentesek például csak hazudós hiteleknek hívják, azokat a jelzálogtermékeket, melyeket úgy ítélnek meg, hogy az igénylő nem nyújt be semmilyen igazolást jövedelméről, vagy vagyonáról.

A problémát az jelenti, hogy az amúgy is stagnáló amerikai lakáspiacot, az eddigi árveréseket újabb csődhullám tetézi, most a hazudós hitelekkel rendelkezőkön a sor. Az Egyesült Államok bizonyos területein emiatt akár további két éven keresztül tarthat a hitelválság.

A fizetésképtelenség ebben az esetben is összefügg azzal, hogy azok a hitelesek, akik nem tudják fizetni a törlesztést, sajnos refinanszíroztatni sem képesek hitelüket, az alacsony ingatlanárak miatt. A Moody's szerint a hazudós hiteleken keletkező veszteség 100 milliárd dollárt (16 ezermilliárd forintot) is kitehet.

A két nagy tengerentúli jelzáloghitel-intézmény, a Fannie Mae és a Freddie Mac is ráfázott már, április és június között az ilyen típusú jelzáloghitelekből származó veszteségük elérte a 3,1 milliárd dollárt (491 milliárd forintot).

Sok az ilyen hitelek állománya a tengerentúlon, ugyanis a szárnyaló lakáspiaci árak idején rengeteg befektető ezek segítségével kereskedett és spekulált ingatlanokkal, illetve a lakásvásárlóknak is vonzó ajánlatot jelentett, hogy a kezdeti időszakban alacsony fizetési kötelezettséggel jártak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mindemellett a hazudós hitelek a jelzáloghitelezők számára is magas profitot hoztak - legalábbis eleinte -, a magas díjak és kamatok révén. A közvetítők is nagyot kaszáltak rajta, hiszen egy 300 ezer dolláros (48 millió forintos) hitelen 15 ezer dollárt (2 millió forintot) kereshetett egy hitelközvetítő, szemben a hagyományos hitelekkel, ahol 2-4 ezer dollárt (300 - 600 ezer forintot) kaphattak jutalékként.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 1. 16:57
Az építkezés csúszása miatt nem tudták még az új mérőlabort teljesen üzembe helyezni, ezért az ezzel...
Bankmonitor  |  2023. október 1. 13:18
Jócskán akadt az elmúlt időszakban bosszankodni való, komoly gazdasági viszontagságok tették próbára...
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM