22 °C Budapest

Szorul a hurok a hitelesek nyakán: még két év amerikai válság?

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 16:00

Egyre több elnevezéssel illetik azokat a tengerentúli jelzáloghiteleket, melyek nagymértékben felelősek az amerikai hitelválság kipattanásában, illetve elmélyülésében. A bennfentesek például csak hazudós hiteleknek hívják, azokat a jelzálogtermékeket, melyeket úgy ítélnek meg, hogy az igénylő nem nyújt be semmilyen igazolást jövedelméről, vagy vagyonáról.

A problémát az jelenti, hogy az amúgy is stagnáló amerikai lakáspiacot, az eddigi árveréseket újabb csődhullám tetézi, most a hazudós hitelekkel rendelkezőkön a sor. Az Egyesült Államok bizonyos területein emiatt akár további két éven keresztül tarthat a hitelválság.

A fizetésképtelenség ebben az esetben is összefügg azzal, hogy azok a hitelesek, akik nem tudják fizetni a törlesztést, sajnos refinanszíroztatni sem képesek hitelüket, az alacsony ingatlanárak miatt. A Moody's szerint a hazudós hiteleken keletkező veszteség 100 milliárd dollárt (16 ezermilliárd forintot) is kitehet.

A két nagy tengerentúli jelzáloghitel-intézmény, a Fannie Mae és a Freddie Mac is ráfázott már, április és június között az ilyen típusú jelzáloghitelekből származó veszteségük elérte a 3,1 milliárd dollárt (491 milliárd forintot).

Sok az ilyen hitelek állománya a tengerentúlon, ugyanis a szárnyaló lakáspiaci árak idején rengeteg befektető ezek segítségével kereskedett és spekulált ingatlanokkal, illetve a lakásvásárlóknak is vonzó ajánlatot jelentett, hogy a kezdeti időszakban alacsony fizetési kötelezettséggel jártak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindemellett a hazudós hitelek a jelzáloghitelezők számára is magas profitot hoztak - legalábbis eleinte -, a magas díjak és kamatok révén. A közvetítők is nagyot kaszáltak rajta, hiszen egy 300 ezer dolláros (48 millió forintos) hitelen 15 ezer dollárt (2 millió forintot) kereshetett egy hitelközvetítő, szemben a hagyományos hitelekkel, ahol 2-4 ezer dollárt (300 - 600 ezer forintot) kaphattak jutalékként.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?