Hitelből élünk: mindenki adósságrendezni igyekszik

Pénzcentrum
2008. június 30. 05:40

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk a napokban, a kereskedelmi bankoknál egyre nagyobb számú előtörlesztést hajtanak végre az ügyfelek, amely mögött többnyire más pénzintézeten keresztül végrehajtott hitelkiváltás áll. Meglehetősen nagy tehát az ügyfelek cirkulációja a bankok között, a legjobban feltételezhetően azok a bankok profitálnak ebből, akik kifejezetten adósságrendezésre, hitelkiváltásra alkalmas termékeket kínálnak. Lássuk, hol találkozhatunk ilyennel!

A nagy előtörlesztési, hitelkiváltási tendencia annak is köszönhető, hogy az alacsonyabb induló banki költségek jelentősen csökkentették a hitelkiváltás terheit, más hitelintézetek ugyanakkor akciós induló kamatokkal, vagy kezelési költség-mentességgel próbálnak ügyfeleket elcsábítani. Azonban a türelmi idő, és magasabb finanszírozási arányok is növelik az ilyen termékek iránti igényt.

Az adósságrendező hitelek lényege, hogy az ügyfél meglévő tartozásait - legyen szó jelzáloghitelről, személyi kölcsönről, autóhitelről, hitelkártya tartozásról, folyószámlahitelről, áruvásárlási hitelről, önkormányzati kölcsönökről, munkáltatói kölcsönökről, vagy felhalmozott közüzemi tartozásokról - a bank kiváltja és egyetlen hitellé alakítja úgy, hogy közben akár a havi terhek is jelentősen csökkenhetnek. (Egy korábbi cikkünkben egy számpéldán keresztül bemutattuk, hogy mennyit lehet spórolni, illetve nyerni egy korábban felvett hitel kiváltásával.)

A Pénzcentrum által megkérdezett bankok közül négy bank válaszolta azt, hogy rendelkeznek kifejezetten adósságrendezésre, hitelkiváltásra alkalmas hiteltermékkel, közéjük tartozik a Budapest Bank, az OTP bank, a Raiffeisen Bank és a Volksbank.

A többiek, vagyis az Allianz Bank, a CIB Bank, a K&H Bank, az UniCredit Bank, az Erste Bank direkt ilyen célra felvehető hitelkonstrukciót nem kínálnak, ugyanakkor mindegyiknél találkozhatunk forintban, illetve devizában denomiált szabad felhasználású, ingatlanfedezetes és fedezet nélküli hitelekkel, melyek segítésével kiválthatóak korábbi tartozásaink.

A hiteleiket kiváltani szándékozók közül sokan későn kapnak észbe, és akkor érdeklődnek csak saját, vagy más bankok hitelkiváltásra alkalmas ajánlatai felől, mikor már fizetési hátralékuk keletkezett meglévő hitelük után. A Központi Hitelinformációs Rendszerben - régi nevén Bankközi Adósnyilvántartó Rendszerben (BAR) - szereplő ügyfelek ugyanakkor sokkal nehezebb feltételekkel juthatnak hitelhez, ha egyáltalán kaphatnak.

A KHR-listára kerülés alapesetben ötéves időtartamra "zárja ki" a hiteligénylésből a magánszemélyeket, azonban ennek vonatkozásában az utóbbi időben a hitelintézetek különbözőképpen gondolkodnak. Az ún. KHR-státusz ma már nem jelenti azt, hogy valaki nem kaphat banki hitelt, csak azt, hogy sokkal nehezebben, mintha nem lenne a listán.

A kifejezetten adósságrendező hiteleket nyújtó bankok közül a az OTP Bank és a Budapest Bank KHR-esek számára is nyújt hitelt, utóbbi azonban válaszában hozzátette, hogy az adósságrendező hiteligényléseket kockázat alapon árazza, ami tehát szigorúbb kondíciókat jelent. (A CIB Bank, amelyik szabad felhasználású hiteleket ajánl adósságrendezés céljából, 2006. eleje óta olyan KHR-listán szereplők számára is nyújt hitelt, akik tartozásukat már rendezték az adott hitelintézettel szemben, azonban a listáról még nem kerültek le. Őket passzív KHR-eseknek nevezik.)

Természetesen a bankok igyekeznek megtartani ügyfeleiket, ami nem csak kedvező kondíciók nyújtásával lehetséges, hanem a "hűtlenség" szankcionálásával is. Ez hitelkiváltás esetén azt jelenti, hogy szerződésmódosítási díj, vagy végtörlesztési díj formájában fizetni kell a hiteltartozás idő előtti felszámolásáért, visszafizetéséért. Amennyiben bankon belüli hitelkiváltásról van szó, a legtöbb helyen természetesen ezeket elengedik, persze nem ez a jellemző, hiszen a legtöbben bankot is váltanak a hitellel együtt.

De lássuk, hogy konkrétan mit ajánlanak adósságrendező hitel címen az egyes bankok!

A Budapest Banknál a jelzálog alapú, svájci frankban és forintban is igényelhető Adósságrendező Hitelnek három típusa létezik: könnyített konstrukciós Adósságrendező Hitel, amelynél a türelmi idő alatt csak kamatot kell fizetni, Maxi Adósságrendező Hitel, melyet magasabb finanszírozási arány mellett lehet felvenni, valamint Relax - Életbiztosítással Kombinált Adósságrendező hitel. Ezek kondíciói az adott konstrukción belül is különbözőek lehetnek, attól függően, hogy az adott ügyfél milyen termékkategóriára (1-5 -ig) jogosult.

Az igényelhető futamidő 2-30 év, a hitelösszeg pedig 500 000 Ft-tól 30 000 000 Ft-ig terjedhet, melyet a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értéke alapján állapít meg a bank, melynek maximális mértéke 85 százalék lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank közlése alapján az újonnan benyújtott hiteligényléseknek már 50 százalékát az Adósságrendező Hitelt igénylő ügyfelek teszik ki, melyet jellemzően több hitel konszolidációjára igényelnek, de jelzáloghitelek, valamint fedezetlen hitelek kiváltása is gyakori.

Az OTP Bank Deviza Jelzálog típusú hitelén belül, a svájci frankban, ingatlanfedezet mellett nyújtott adósságrendezési célú hitel szintén hasonló funkciót tölt be, nevezetesen kiváltható vele a hátralékos OTP vagy más banki hitel, illetve kifizethető illeték-, közüzemi- vagy adótartozás.

Az OTP-nél valamivel rövidebb időre, maximum 25 évre lehet ezt igényelni, a maximális összege a Budapest Bankhoz hasonlóan 30 millió forint. A hitel / hitelbiztosítéki érték aránya területileg differenciált, maximum azonban az ingatlan forgalmi értékének 90 százaléka lehet.

Az OTP-hez is fordulhatnak azok az ügyfelek, akik KHR-ben szerepelnek, akár fedezett, akár fedezetlen hitelről van szó. Az OTP kérdéseinkre adott válaszai alapján az általuk kínált adósságrendező kölcsönök aránya, illetve állománya a hitelkiváltásra vonatkozó akcióknak köszönhetően emelkedik.

A Raiffeisen Bank által kínált Ingatlanfedezetes Személyi Kölcsön kizárólag más banknál fennálló hiteltartozás kiváltására használható, csak CHF devizanemben és jövedelemigazolás mellett igényelhető. Ez a normál szabad felhasználású jelzáloghitelektől annyiban tér el, hogy a lakáshitel kondíciókkal azonos feltételekkel, akár önerőminimum opcióval is igényelhető.

A nyújtott hitel összege függ a fejajánlott ingatlan típusától, valamint a jövedelmi helyzettől, maximálisan azonban 30 millió forint igényelhető, legfeljebb 25 évre. KHR-ben szereplő ügyfelek ugyanakkor nem folyamodhatnak ilyen hitelhez.

A Raiffeisen Bank a hitelkiváltási célú hitelek folyamatos emelkedését figyelte meg az elmúlt időszakban, elsősorban a más pénzintézeteknél fennálló kölcsön kiváltása a jellemző. A szabad felhasználású kölcsönök esetében ugyan nem vizsgálják a hitel célját, de valószínűsítik, hogy egy meghatározó részéből az ügyfelek már meglévő fedezetlen kölcsöneiket (személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya-tartozás, stb.) fizetik vissza.

A Volksbank által kínált adósságrendező hitel konstrukciója annyiban tér el a fent vázoltaktól, hogy forint és svájci frank mellett euróban is igényelhető, KHR listán szereplőknek - a Raiffeisenhez hasonlóan - ők sem nyújtanak hitelt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem