28 °C Budapest

Dráguló hitelekkel kell szembenéznünk

Pénzcentrum
2008. július 31. 13:25

Háztartások Júniusban a háztartási szektor forintban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai a fogyasztási hitelek esetében mérséklődtek, miközben a lakáshitelek drágultak. A svájci frankban denominált lakáshitelek új szerződéseinek értéke emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába az idei év hatodik hónapjában 22,64 százalékot tett ki, azaz nem változott az előző havi értékhez képest. Az euróban denominált folyószámlahiteleknél némileg mérséklődött a kamatláb, így ez 9,82 százalék.

Forintban denominált fogyasztási hitelt 132 bázisponttal kaphatunk olcsóbban júniusban, ami 24,60 százalékos átlagos hitelköltség mutatót jelent. A svájci frankhitelek átlagos hitelköltsége ezzel szemben emelkedett, 11 bázisponttal 19,79 százalékra, hasonlóan az euro fogyasztási hitelekhez ahol az átlagos hitelköltség mutató 80 bázisponttal növekedett, így júniusban 11,13 százalékot tett ki.Lakáscélú hitelek


Forint és svjáci frank lakáshitelt az előző havinál drágábban (64 és 12 bázisponttal) drágábban vehetünk fel. Mindeközben az egyébként elenyésző arányban jelenlévő euro-lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója mérséklődött 41 bázisponttal, így júniusban 7,47 százalékot tett ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vállalkozások

Folyószámlahitelek

Júniusban a vállalkozások folyószámlahitelei mindkét devizanemben drágultak az előző havi értékhez képest. A forinthitelek átlagos kamatlába 15 bázispontos emelkedés után 10,22 százalékot, az euróhiteleké pedig 11 bázispontos emelkedést követően 5,38 százalékot tett ki az év hatodik hónapjában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 12:55
Akár a 70 millió forintot is elérheti a vállalkozás által, a megkárosított fogyasztók részére fizete...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem