15 °C Budapest

Dráguló hitelekkel kell szembenéznünk

Pénzcentrum
2008. július 31. 13:25

Háztartások Júniusban a háztartási szektor forintban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai a fogyasztási hitelek esetében mérséklődtek, miközben a lakáshitelek drágultak. A svájci frankban denominált lakáshitelek új szerződéseinek értéke emelkedett - derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába az idei év hatodik hónapjában 22,64 százalékot tett ki, azaz nem változott az előző havi értékhez képest. Az euróban denominált folyószámlahiteleknél némileg mérséklődött a kamatláb, így ez 9,82 százalék.

Forintban denominált fogyasztási hitelt 132 bázisponttal kaphatunk olcsóbban júniusban, ami 24,60 százalékos átlagos hitelköltség mutatót jelent. A svájci frankhitelek átlagos hitelköltsége ezzel szemben emelkedett, 11 bázisponttal 19,79 százalékra, hasonlóan az euro fogyasztási hitelekhez ahol az átlagos hitelköltség mutató 80 bázisponttal növekedett, így júniusban 11,13 százalékot tett ki.Lakáscélú hitelek


Forint és svjáci frank lakáshitelt az előző havinál drágábban (64 és 12 bázisponttal) drágábban vehetünk fel. Mindeközben az egyébként elenyésző arányban jelenlévő euro-lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója mérséklődött 41 bázisponttal, így júniusban 7,47 százalékot tett ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vállalkozások

Folyószámlahitelek

Júniusban a vállalkozások folyószámlahitelei mindkét devizanemben drágultak az előző havi értékhez képest. A forinthitelek átlagos kamatlába 15 bázispontos emelkedés után 10,22 százalékot, az euróhiteleké pedig 11 bázispontos emelkedést követően 5,38 százalékot tett ki az év hatodik hónapjában.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04